De ani buni tot auzi ca grasimile saturate sunt nocive pentru organism, avand o sumedenie de efecte secundare negative, de la colesterol marit, obezitate, boli de inima si Alzheimer. Insa, in mod surprinzator, uleiul de cocos, care contine astfel de grasimi, nu pare sa fie deloc nociv, dimpotriva.
Multe studii realizate pe populatiile din Pacific au aratat ca acesti oameni isi iau 30 – 60% din calorii din acest tip de ulei, insa in randul lor bolile cardiovasculare pur si simplu nu exista, nemaivorbind de Alzheimer, conform Huffington Post.
O explicatie a acestui fenomen este aceea ca nu toate grasimile saturate sunt create la fel. Mai mult, se pare ca grasimile saturate din uleiul de cocos fac mai mult bine decat rau; cercetarile au aratat ca imbunatatesc sanatatea inimii, ajuta tiroida, accelereaza metabolismul, ajuta la pastrarea unei greutati normale si chiar in cura de slabire si sunt benefice sistemului imunitar.
Uleiul de cocos are beneficii chiar si la nivelul pielii, sub forma de masca, avand proprietati anti-imbatranire si de regenerare.
Cum se poate asa ceva? Aproape 50% din grasimile continute de uleiul de cocos sunt de un tip care rar se gaseste in natura, sub forma de acid lauric. Organismul converteste acest acid in monolaurin, care are proprietati anti-virale si anti-bacteriene si nu numai.
Pentru ca accelereaza metabolismul, uleiul de cocos face ca organismul sa foloseasca grasimea pentru energie in loc sa o stocheze, asa explicandu-se de ce nu ingrasa, ci dimpotriva.
Pentru ca regleaza greutatea, preintampina astfel diabetul de tip 2. Folosirea regulata a uleiului de cocos va face ca ranile sa se vindece mai usor, iar sistemul imunitar sa fie vizibil mai puternic. Unele studii au demonstrat chiar ca are proprietatea de a creste performantele fizice.