Sărac în grăsimi şi calorii, dar cu un conţinut ridicat de fibre şi nutrienţi, orezul este un aliment ce aduce numerose beneficii organismului. În lume există foarte multe varietăţi de orez, însă cele două sortimente, alb şi brun, sunt cel des întrebuinţate

Orezul brun este un aliment nutritiv, bogat în vitamine, pe care nu trebuie să-l excludem din alimentaţie. El conţine vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamină şi riboflavină. Fiind foarte bogat în fibre, orezul brun oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la îmbunătăţirea digestiei. Orezul alb însă este mai puţin sănătos. El nu conţine vitamina B şi din această cauză presoanele care consumă foarte des acest sortiment sunt mai predispuse la afecţiuni cardiace şi diverse tulburări ale sistemului nervos. Totodată, orezul alb, fiind foarte rafinat, nu mai conţine niciun fel de elemente nutritive, cu excepţia amidonului, de care oricum nu avem nevoie. Aşadar, orezul alb trebuie exclus din alimentaţie deoarece este o glucidă rea, care conţine o cantitate mare de glucoză.

Orezul brun previne cancerul

Orezul integral (brun) este considerat de specialişti un leac împotriva cencerului. Fiind bogat în fibre insolubile, orezul brun oferă protecţie organismului împotriva apariţiei diferitelor tipuri de cancer. Cercetătorii au descoperit faptul că fibrele insolubile sunt vitale în protecţia organismului faţă de celulele canceroase.

Împotriva diabetului

Studiile arată că persoanele care mănâncă două sau mai multe porţii de orez brun pe săptămână reduc riscul de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2, în timp ce persoanele care consumă regulat, de câteva ori pe săptămână, orez obişnuit (alb) sunt mai predispuse la apariţia diabetului. Orezul alb are un indice glicemic mai crescut decât orezul brun. Aşadar, înlocuind orezul alb cu cel brun, se reduce cu 16% riscul de apariţie a diabetului de tip 2.

Previne bolile cardiovasculare

Orezul brun previne hipertensiunea, reducând astfel riscul apariţiei bolilor cardiace. Potrivit cercetătorilor, un ingredient din orezul brun acţionează asupra unei proteine numite angiotensin, care contribuie la creşterea tensiunii arteriale şi la blocarea arterelor. Mai mult, acest aliment este recomandat şi persoanelor care suferă de hipercolesterolemie, deoarece contribuie la scăderea colesterolului. Orizanolul este substanţa cu proprietăţi hipocolesterolemiante care se regăseşte în orezul brun, această substanţă având şi capacitatea de a reduce sinteza şi absorbţia grăsimilor în organism. Orezul este şi printre puţinele alimente care nu conţin sare în mod natural, fapt pentru care trebuie inclus în regimul alimentar al hipertensivilor.

Tonic cerebral

Fosforul conţinut de bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Aşadar, este recomandat să consumăm prima porţie de orez brun la micul dejun, deoarece această substanţă stimulează activitatea creierului. Datorită glucidelor, vitaminelor din grupa B şi magneziului, orezul brun este considerat un aliment care reduce stresul. Astfel, o porţie de orez ne ajută să ne recăpătăm rapid forţele.

Bun în cura de slăbire

Fiind un aliment bogat în proteine, minerale şi vitamine, orezul brun este foarte bun pentru dietă, dar atenţie, nu este indicat persoanelor care suferă de constipaţie sau hemoroizi. Astfel, dacă urmezi o cură de slăbire, nu te vei mai simţi flămândă pentru că orezul creează senzaţia de saţietate. Orezul brun reprezintă şi un remediu important pentru curăţirea organismului, având un puternic efect de detoxifiere.

Dieta cu orez brun

Zilele 1, 2 şi 3

Micul dejun: un pahar cu apă minerală imediat după trezire, o cană de ceai, un măr sau o portocală şi o porţie de 50 de grame de orez brun cu suc de lămâie.
Prânz: o porţie de orez brun cu legume, un bol de supă de legume, salată din legume proaspete.
Cină: o porţie de orez brun cu morcovi, varză sau conopidă înăbuşite, un bol cu supă de legume.

Zilele 4, 5 şi 6

Micul dejun: o porţie de orez brun, o linguriţă de alune măcinate.
Prânz: orez brun cu legume înăbuşite, stropit cu puţin ulei de măsline şi un bol cu supă de legume.
Cină: o porţie de orez brun, supă, o linguriţă de alune măcinate.

Ziua 7

Micul dejun: o porţie de orez brun cu scorţişoară şi câteva picături de suc proaspăt de lămâie, un măr sau o pară, o lingură de miere
Dejun: orez brun cu roşii şi fasole verde înăbuşită, supă, salată verde
Cină: o porţie de orez brun cu dovlecei înăbuşiţi sau supă de morcovi, şase măsline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *