Seminţele de muştar au în compoziţie substanţe care-i conferă o stare de bine organismului şi sunt excelente pentru digestie. Muştarul poate fi consumat fie sub formă de seminţe, fie pastă.

Fie că îl consumaţi sub formă de seminţe pisate sau întregi, fie ca pastă, muştarul este un adevărat aliat în lupta cu durerile de cap, simptomele menopauzei, carenţele de vitamine şi minerale, aducând chiar şi un pic de fericire.

“Triptofanul, un aminoacid esenţial, considerat aminoacidul fericirii (precursor al serotoninei, responsabilă de starea de bine a organismului) se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar”, detaliază specialiştii Puia Negulescu şi Gheorghe Mencinicopschi în cartea lor, “Alimente pentru o viaţă sănătoasă”. 

Armă anticancer şi antidemenţe

Chiar dacă de multe ori e văzut doar ca un condiment fără cine ştie ce valoare, muştarul are beneficii “ascunse”. Seminţele de muştar conţin fitonutrienţi ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi previn apariţia cancerului gastrointestinal.

“Principalul efect benefic al muştarului este acela că ajută digestia prin stimularea sucurilor gastrice, a secreţiilor biliare şi prin stimularea tranzitului intestinal. De aceea, e indicat în afec ţiunile stomacului, care implică o secreţie scăzută de suc gastric, în lipsa poftei de mâncare sau în constipaţie”, detaliază Rodica Tenu, nutriţionist Unilever.

Un alt avantaj al seminţelor de muştar e conţinutul de seleniu şi magneziu, substanţe benefice pentru reducerea prevalenţei artritei reumatoide şi severitatea astmului, datorită proprietăţilor antiinflamatorii. Pe de altă parte, magneziul scade presiunea arterială.

“Aportul mare de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, magneziu şi seleniu) transformă acest condiment într- un ajutor important în remedierea eventualelor deficienţe ce pot avea efecte negative asupra organismului”, completează nutriţionistul Rodica Tenu.

Şi inima se află printre “beneficiari”. S-a dovedit că muştarul reduce riscul apariţiei unui e veniment cardiovascular. În unele studii, se arată că substanţele din muştarul galben pot preveni chiar şi maladia Alzheimer.

Muştarul este folosit şi în medicina populară, mai ales sub formă de cataplasme pentru tratarea bolilor bronho-pulmonare. Pentru tratarea bronşitei, astmului şi pneumoniei se aplică o cataplasmă cu făină de muştar pe piept şi se menţine atât timp cât senzaţia de arsură nu este foarte puternică. Se îndepărtează şi se acoperă zona. “Cura” cu muştar este contraindicată în cazul copiilor sub 6 ani.

Aliat în cura de slăbire: trei calorii per linguriţă

Muştarul poate fi un produs de ajutor şi pentru cei care se luptă cu kilogramele datorită consumului scăzut de calorii. De exemplu, o linguriţă de muştar are doar trei calorii, în timp ce una de maioneză ajunge la 100.

“De multe, ori, muştarul este folosit în curele de slăbire pentru că nu are calorii şi nici colesterol. În schimb, aduce nutrienţi (proteine, calciu, magneziu şi potasiu)”, detaliază Bogdan Ioachim, specialist în nutriţie al companiei Danone.

INDICAŢII

Benefic în tratamentul constipaţiei sau al migrenelor

Specialiştii vă dau câteva sfaturi concrete despre cum să folosiţi acest condiment în anumite situaţii.

  • pentru constipaţie cronică sunt utile 1-2 linguri de seminţe de muştar alb pe stomacul gol;
  • pentru intoxicaţii puteţi folosi o linguriţă de seminţe de muştar negru cu făină amestecate într-un pahar cu apă. Trebuie administrat pe stomacul gol deoarece provoacă un acces de vomă prin care se elimină materiile toxice care au dat intoxicaţie;
  • lipsa poftei de mâncare “se drege” cu o linguriţă de seminţe de muştar negru cu lapte;
  • o bună circulaţie poate fi ajutată de boabe de muştar combinate cu apă caldă. Nu se recomandă celor cu tensiune arterială;
  • băile cu boabe de muştar sunt utile în migrene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *