În topul alcatuit de livescience.com disfunctia erectila sau sindromul colonului iritabil sunt considerate mai rusinoase decât SIDA sau lepra. Probabil pentru ca frecventa lor este mult mai mare.

9. Unul dintre cele mai faimoase stigmate ale ruşinii în caz de boală este pus fără îndoială de HIV-SIDA şi asta datorită faptului că multă vreme a fost considerată o boală a homosexualităţii sau o consecinţă directă a unui mod imoral de viaţă. Chiar şi acum 10 ani, boala este asociată în continuare de către jumătate dintre americani cu homosexualitatea, iar în 2006 37% erau convinşi că HIV-ul se ia prin sărut şi alţi 32% că se ia bând după altcineva.

8.  Cancerul de plămâni este infamant pentru un bolnav în societate, întrucât aceasta tinde să creadă că vina pentru boală îi aparţine exclusiv acestuia: dacă nu ar fi fumat, nu s-ar fi îmbolnăvit. Chiar dacă sunt mii de oameni care fac cancer de plămâni anual şi care nu au fumat în viaţa lor o ţigară, percepţia se păstrează. Cancerul de plămâni are cea mai mare frecvenţă în rândul cancerelor, cu rata de mortalitate cea mai mare, ucigând 158.000 de persoane numai în Statele Unite anual.

7.  Lepra încă aprinde imaginaţia oamenilor, fiind considerată extrem de contagioasă şi ştiindu-se despre ea că face corpul bucăţi. Greşit, scrie livescience.com. 90% dintre oamenii care intră în contact cu bacteria care o cauzează vor lupta, fără simptome, cu boala şi nu o vor lua, chiar dacă este posibil să o ia luând contact cu un tatu. Lepra poate fi, de asemenea, vindecată cu antibiotice.

6. Obezitatea este asociată aproape în orice cultură cu lenea şi lăcomia, a arătat un studiu publicat în 2011 în
Current Anthropology Journal. Iar un alt studiu publicat tot în 2011, dar în Social Psychology Quarterly Journal a arătat că ruşinea pe care o simt obezii pentru condiţia lor în faţa altor oameni le grăbeşte degradarea sănătăţii.

5. Orice boală legată de excreţie e stigmatizantă, iar sindromul colonului iritabil sau sindromul colonului inflamat nu fac excepţie. Ele sunt caracterizate de dureri intestinale, constipaţie sau diaree.

4. Pielea crăpată şi jupuită în fulgi albi specifică psoriazisului este greu de ascuns şi, prin urmare, jenantă, iar la aceasta se mai adaugă şi convingerea unora că este o boală contagioasă. Din acest motiv, o treime din persoanele cu psoriazis, arată un sondaj, îşi limitează viaţa socială sau amoroasă.

3 -2. Dacă spui lumii că ai sindromul disfuncţiei erectile e ca şi când i-ai spune că nu eşti bărbat, prin urmare este extrem de ruşinos. Aceleaşi sentimente au şi femeile care suferă de boli cu simptome masculinizante, gen dereglări hormonale de la care le creşte păr pe faţă. Reclamele la medicamentele pentru disfuncţia erectilă au reuşit să mai ia din puterea stigmatului şi să-i facă pe bărbaţi să se ducă la doctor, dar un studiu din 2010 arată că doar jumătate dintre bărbaţii cu disfuncţie erectilă apelează la unul. Statististicile arată că în Statele Unite un număr de 10-20 de milioane de bărbaţi suferă de disfuncţie erectilă.

1. Cancerele colorectale sunt uşor vindecabile în primele etape, însă deseori nu are simptome, de aceea cel mai bun mod de a-l descoperi este colonoscopia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *