Tincturile sunt extracte din plante, frunze, flori, radacini sau toate la un loc, in combinatie cu alcool alimentar de diferite grade. Se pot pregati si acasa, foarte simplu, fara efort, si cu convingerea ca ai un produs suta la suta natural.
Tincturile din plante au un termen de valabilitate de doi ani, de fapt, cel mai lung dintre toate preparatele naturiste.
La prepararea tincturilor se foloseste numai alcoolul alimentar, vodka sau tuica facuta in casa. Nu folositi alcool metilic sau medicinal deoarece pot provoca afectiuni organice grave si ireversibile.
Tinctura de cimbru
Cimbrul proaspat cules se pune intr-o sticla cu gura larga sau un borcan. Se toarna alcool cat sa acopere planta si se lasa la macerat timp de 20 de zile. Se strecoara si se pastreaza in sticle mici, inchise la culoare, departe de lumina si caldura.
Tinctura de cimbru se foloseste ca remediu in caz de crampe abdominale, tuse convulsiva, astm bronsic, infectii renale. Se ia cate o lingurita diluata intr-un pahar de apa, de trei, patru ori pe zi. Cateva picaturi de tinctura puse in ceai neindulcit, trezeste din betie si alunga mahmureala.
Tinctura de coada soricelului
Florile de coada soricelului se culeg in jurul pranzului, pe soare puternic, atunci cand si proprietatile plantei ating punctul maxim. Se pun intr-o sticla sau un borcan, fara a fi indesate si se toarna alcool cat sa le acopere bine. Se lasa la macerat, timp de 14 zile, langa o sursa de caldura ori pe un balcon expus la soare. Vasul se agita de mai multe ori pe zi.
Dupa 14 zile, se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa. Fata de ceai, tinctura are avantajul ca alcoolul extrage toate proprietatile terapeutice din planta si apoi, se poate pastra o perioada indelungata de timp, chiar pe timpul iernii.
Tinctura se foloseste in caz de enterocolite gastrice, colici gastrice, dischinezie biliara, insuficienta hepatica, colici hepatice, bronsite, cistite, anorexie, dispepsii. Extern se recomanda in hemoroizi, ulcere varicoase, abcese dentare, arsuri, plagi purulente, eczeme zemuinde.
Tinctura de urzica
Radacinile, scoase din pamant primavara sau toamna, se spala cu o perie, se usuca si se taie marunt. Se umple cu ele o sticla si se toarna deasupra alcool cat sa le acopere. Se lasa la macerat, la loc calduros timp de 14 zile, apoi se filtreaza si se pastreaza in sticle de culoare inchisa.
Tinctura poate fi preparata si din frunze proaspat culese. Peste frunzele proaspete si maruntite se toarna alcool cat sa le acopere si se lasa la macerat 15 zile, timp in care vasul se agita de doua ori pe zi. Se filtreaza si se pastreaza la racoare in sticle inchise la culoare.
Se iau zilnic, de trei ori, cate 25 de picaturi dizolvate in apa sau ceai (nu folositi lapte, suc ori apa minerala) in caz de eczema, psoriasis, reumatism, guta, bronsite, diabet, hemoroizi, hemoragii interne. Extern, se face gargara sau spalari ale gurii in caz de amigdalita, stomatita, gingivita.
Retineti ca tinctiura pe care o aveti in casa, indiferent de planta din care este facuta, la nevoie poate fi folosita si ca dezinfectant pentru rani, mai vechi sau mai noi, uscate sau purulente.