Cafeaua, seul şi suflatul nasului se numără printre factorii care sporesc riscul de declanşare a atacurilor cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Olanda, informează bbc.co.uk.

Potrivit studiului, realizat pe un eşantion de 250 de pacienţi, eista opt factori de risc asociaţi cu declanşarea hemoragiilor de la nivelul creierului.

Aceştia cresc tensiunea arterială, principala cauză responsabilă pentru spargerea capilarelor cerebrale, potrivit acestui studiu publicat în revista medicală Stroke.

Peste 150.000 de persoane suferă un atac cerebral în Marea Britanie în fiecare an.

Hemoragiile cerebrale se produc atunci când un vas de sânge slăbit, cunoscut sub numele de “anevrism cerebral”, se sparge. Acest fapt poate avea ca rezultat deteriorarea funcţiilor creierului sau chiar moartea.

Cercetătorii de la Centrul medical asociat Universităţii din Utrecht din Olanda au monitorizat 250 de pacienţi timp de trei ani, încercând să identifice factorii care produc spargerea capilarelor cerebrale.

Potrivit acestui studiu, cafeaua se face vinovată de producerea a 10,6% din totalul cazurilor de spargere a anevrismelor. Pe locul al doilea se află practicarea eerciţiilor fizice de intensitate viguroasă (7,9%), iar suflatul nasului ocupă locul al treilea cu 5,4%.

Pe poziţiile următoare se află seul (4,3%), tensionarea în timpul defecării (3,6%), consumul de băuturi carbogazoase (3,5%), inducerea senzaţiei de frică (2,7%) şi senzaţia de furie (1,3%).

Autorii acestui studiu afirmă că o persoană din 50 prezintă anevrisme cerebrale, însă foarte puţine dintre acestea se sparg. Studiul a analizat doar factorii care duc la spargerea anevrismelor. Hipertensiunea este factorul care slăbeşte iniţial vasele de sânge, iar ea este cauzată de obezitate, fumat şi lipsa eerciţiilor fizice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *