In trecut acest tip de mancare era foarte bine vazut. De ce ar fi altfel vazut acum? Ne afecteaza consumul de paste modul in care aratam?
Cert este ca pastele fainoase reprezinta subiectul unor dezbateri interminabile chiar si pentru cunoscatori. Trebuie sa nu credeam in mituri, fie ca sunt propuse de cei care sustin consumul de paste si spun ca acestea aduc doar beneficii corpului nostru, fie ca apartin celor care combat includerea pastelor in alimentatie.
In primul rand, pastele, mai ales cele din grau sunt o sursă de proteine vegetale, vitamine B şi F, si fibre, care ajuta la eliminarea toxinelor din corpul nostru. Pastele sunt fabricate din doua tipuri de grau care difera prinn structura: grau dur si de grau moale. Pentru cei care doresc sa piarda din kilogramele in plus sunt recomandate pastele din graul dur. Pastele din grau moale sunt responsabile de declansarea “boom-ul de zahar” în sange, ducand la surplusul de greutate.
Sportivii de performanta si nutritionistii acestora sustin cu tarie consumul de paste. Echipa de baschet a Italiei este recunoscuta pentru faptul ca include in meni paste preparate cu fructe de mare. Uneori membrii echiperi de baschet italiene urmeaza un regim alimentar special cu paste preparate cu nuci, fasole si fulgi de ovaz.
Prepararea gresita a pastelor poate duce la o crestere exagerata a zaharului in sange, de pana la 1,5 ori mai mult decat in cazul pastelor gatite corect. Dar ce inseamna acest gatit corect? Bucatarii italieni recomanda fierberea a 100 de grame de paste intr-un litru de apa, in care se adauga sare de la inceput. In plus pastele de tip spagheti se introduc in apa in unghi drept si la final nu se clatesc in apa rece, ci se adauga un strop de ulei de masline deasupra.
Nu trebuie sa renuntam la paste pentru a nu ne ingrasa. Este necesar doar sa acordam atentie asupra tipului de paste pe care il consumam si mai ales modului in care preparam pastele. Unele alimente nu sunt atat de periculoase pe cat par.