Ajută împotriva durerilor, a indigestiei sau a căderii părului: plantele sunt folosite de secole ca leacuri. Specialiştii cotidianului german Bild ne spun astăzi cum ne putem trata cu remedii din mijlocul naturii.

Pentru răceală

Iarbă mare. Rădăcina este eficientă împotriva tusei convulsive, ajută la eliminarea mucozităţilor şi calmează durerile în gât. Lăsaţi la infuzat timp de 10 minute o linguriţă de rădăcină de iarbă mare la o cană de apă fiartă.

Silur. Folosit pentru comprese, ajută în tratamentul conjunctivitei, sub formă de infuzie întăreşte sistemul imunitar. Adăugaţi o linguriţă de plantă la o cană de apă rece, puneţi pe foc şi lăsaţi să tragă câteva clocote.

Nalbă mare. Infuzia este eficientă în cazul tusei cu expectoraţii şi calmează iritaţiile. Puneţi la fiert două linguriţe de frunze şi flori în ¼ l apă, lăsaţi să clocotească 5 minute.

Pentru dureri

Mentă. Uleiul esenţial de mentă este eficient împotriva durerilor de cap şi a febrei musculare. Lăsaţi la macerat o mână de frunze de mentă proaspătă timp de două săptămâni în 0,5 l ulei de migdale. Repetaţi această operaţiune adăugând uleiul rezultat peste încă o mână de frunze proaspete.

Rozmarin. Uleiul esenţial de rozmarin este bun  pentru calmarea durerilor musculare. Lăsaţi la macerat timp de şase săptămâni într-o sticlă tulpiniţe de rozmarin proaspăt în ulei de măsline. Puneţi sticla acoperită în bătaia soarelui.

Trandafiri. Vinul din flori de trandafiri ajută în cazul durerilor de dinţi (gargară) şi de cap (comprese). Aveţi nevoie de o lingură de flori la ¼ l vin roşu. Fierbeţi vinul, adăugaţi florile, lăsaţi să dea un clocot, apoi lăsaţi 15 la infuzat.
Pentru probleme
de digestie

Cruşân. Infuzia din scoar­­ţă de cruşân e un laxativ uşor, folosit de aceea doar ca tratament adjuvant. Adăugaţi o linguriţă de plantă în ¼ l apă rece, daţi un clocot, apoi strecuraţi.

Ţintaură. Infuzia de ţintaură reglează digestia, ajută în cazurile de constipaţie şi întăreşte ficatul. Este foarte eficientă, de asemenea, împotriva mahmurelii. Lăsaţi jumătate de linguriţă în ¼ l apă rece timp de opt ore, apoi strecuraţi.

Pentru problemele cu tenul şi cu părul

Gălbenele. Infuzia e folosită ca mască pentru tenul cu probleme sau ca balsam pentru părul blond. Adăugaţi două linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită, acoperiţi şi lăsaţi 10 minute la infuzat.

Frunze de mesteacăn. Extern, eficient împotriva căderii părului. Lăsaţi la infuzat timp de opt minute opt linguriţe de frunze în 120 ml apă clocotită. Amestecaţi cu aceeaşi cantitate de alcool de 90 de grade şi masaţi timp de 5 minute pielea capului în fiecare zi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *