Omenii au incercat sa slabeasca in cele mai bizare moduri, inghitind otet, bumbac, oua de tenie sau chiar… dormind! Dietele au aparut o data cu obezitatea, noi ti le prezentam pe cele mai cunoscute ale secolului XX.

Caloria, vedeta anilor ‘20

In 1918, americanca Lulu Hunt Peters, medic si redactor la o publicatie de sanatate, a publicat cartea „Key to the Calories“ si a lansat un nou concept: caloria, care a devenit noua cheie a salvarii siluetei. Cuvantul era complet necunoscut, dar a facut cariera. Cartea a devenit prima de diete din istoria moderna si un best-seller pentru slabit, cu 2 milioane de exemplare vandute, de-a lungul a doua decade.

METODA
Principiul e simplu: numeri caloriile fiecarui aliment ingerat avand grija ca ceea ce mananci si bei sa cumuleze mai putin decat numarul de calorii de care are nevoie organismul si astfel slabesti. Dr. Lulu Peters a publicat un tabel cu necesarul de calorii zilnic pentru femei si barbati, in functie de stilul de viata (sedentar/activ). Daca reusesti sa introduci in corp cu 500 de calorii mai putin decat cifrele din tabel, reusesti sa slabesti 2 kilograme pe saptamana! Cel putin asa sustinea inventatoarea ei.

PRO
E simpla, usor de aplicat, nu contine alimente interzise. Poti manca ce vrei, cata vreme ai grija sa compensezi orice depasire de calorii mancand mai putin la masa urmatoare. Stavileste apetitul obezilor si ii ajuta sa-si cultive responsa-biltatea fata de hrana. Numarand caloriile, persoana supraponderala este mai atenta la ceea ce mananca, evitand grasimile saturate, zaharul rafinat si sarea, preve-nind astfel multe probleme de sanatate.

CONTRA
Metoda a fost pe cat de folosita, pe atat de controversata. Printre criticile care i se aduc este si aceea ca promoveaza ganduri negative legate de mancare, astfel incat cei care o folosesc ajung sa se teama sa mai manance. In plus, selectia alimentara bazata exclusiv pe numarul caloriilor, fara sa tina seama de calitatea nutritionala a acestora, este daunatoare sanatatii pe termen lung. Poti ajunge la dieta dezechilibrata, sa pierzi vitamine si minerale (calciu si fier, de exemplu). Subalimentatia poate duce la oboseala, constipatie si calculi biliari.


Ciudatenii „dietetice”

◆ Pe la 1700, Thomas Short a scris o carte in care care dadea mlastina drept cauza a corpolentei locuitorilor din zona, sustinand ca, pentru o silueta fina, e suficient sa-ti schimbi locuinta!

◆ Prin anii 1820, lordul Byron tinea o dieta cu otet si oua crude, foarte eficienta: vomita si avea diaree continuu, deshidratandu-se si, evident, slabind.

◆ O alta dieta „eficienta” a inceputului de secol apartine lui Horace Fletcher, supranumit „Marele mestecator“, care recomanda celor care vor sa slabeasca sa mestece mancarea de 32 de ori, fara sa o inghita!

◆ Iar stramosul indepartat al anticeluliticelor pare sa fi fost un sapun foarte popular printre plinutele Americii anilor ’30, care credeau ca slabesc spalandu-se cu el…

◆ Prin anii ’50, o alta idee ciudata a aparut in lumea dietelor: slabirea cu tenii. Da, ati citit corect. O tenie flamanda cuibarita in organism te poate ajuta sa consumi caloriile in exces. Si sa suferi de dureri de cap, greata, infectii si diaree sau sa mori, pur si simplu. Gurile rele spun ca Maria Callas ar fi folosit aceasta metoda pentru a scapa de 36 de kilograme, intr-un an. Ea a sustinut ca a obtinut aceasta scadere importanta si brusca in greutate reducand caloriile din alimentatie, o alta metoda de slabire la moda.


De mancat… numai lichide!

Dieta cu lichide a aparut pentru prima data prin 1930, ca „ajutor dietetic“ promovat de dr. Stoll si a atins culmile popularitatii in anii ’70, ca „regimul cu lichide proteice“. Conform unor rapoarte ale US Food and Drug Administration, in 1977 erau inregistrate 58 de decese legate de urmarea stricta a acestei diete, lipsita de mancare solida si substante nutritive esentiale vietii.

Dupa ce au disparut o vreme de pe piata, „lichidele“ s-au intors in formule noi, despre care se spune ca sunt atent elaborate de medici. Un articol din NY Times sustine ca, atunci cand Oprah Winfrey a mentionat numele unui program de slabit cu milk shake pe care tocmai il folosea, compania a primit in aceeasi zi un milion de telefoane.

Clinicile de profil au preluat ideea, iar dieta cu lichide a devenit la sfarsitul anilor ’80 o industrie de milioane de dolari. A aparut si „a treia generatie de lichide“, care a luat forma unor pudre si bauturi la cutie, cu un regim mai permisiv, in care poti manca si batoane solide intre mesele lichide. Astazi, generatia a patra de „lichide“ include pudre proteice si carbohidrati si e imbogatita cu vitamine, minerale, uneori chiar fibre.

METODA
Dieta cu lichide controleaza numarul de calorii (la 800-1000 calorii) pentru mese formate din sucuri, shake-uri si batoane speciale, in programe special destinate slabirii, elaborate de medici si comercializate de diverse companii. Nu se aplica pe termen lung.

PRO
Scadere in greutate rapida, cu minim de efort. Shake-urile sunt bune la gust si satioase. Sunt o varianta excelenta atunci cand te grabesti si nu ai timp sa-ti prepari ceva de mancare.

CONTRA
Raspunsul organismului la privarea de hrana este unul conservator – metabolismul isi conserva energia pregatindu-se sa recupereze din greutate cu prima ocazie. Pierderea in greutate este mare, dar nu suficienta ca sa acopere ingrasarea de dupa. De fapt, formula lichidelor nu te invata cum sa slabesti si sa ramai astfel pentru mult timp.


Supa de varza „reloaded”

Originile ei sunt necunoscute, dar dieta a atins apogeul popularitatii in anii ‘80-’90 si a ramas in folclorul dietetic occidental ca una din cele mai cunoscute vreodata. Probabil ca ai incercat-o si tu! Este o dieta drastica, bazata pe consumul aceluiasi meniu sarac in calorii, timp de 7 zile, in care se spune ca poti slabi pana la 4,5 kg.

METODA
Asadar, dimineata, la pranz si seara, cata supa vrei, reteta e simpla. Fierbi laolalta ceapa, ardei, rosii, telina si varza, evident. Condimentezi cu sare, piper, curry. Ti se pare buna? Mai vorbim peste trei zile de supa… exclusiv.

PRO
Slabesti rapid si nu rabzi de foame, intrucat nu exista limitari cantitative. Supa e buna la gust, e ieftina, usor de procurat si de preparat, poti s-o gatesti in weekend pentru toata saptamana.

CONTRA
Pierderea in greutate e rapida, dar pe termen foarte scurt. Poti sa scapi de aproape 4 kg intr-o saptamana, dar sa le pui imediat la loc, dupa ce termini regimul. Chiar daca iubesti varza, dupa 3 zile, cu siguranta incepi sa-ti schimbi parerea. Supa nu contine proteine, vitamine si energie si iti provoaca balonare, crampe, eventual diaree. Nu este o dieta pe termen lung.

Dauneaza grav sanatatii

◆ Dar ce ar fi daca ati slabi in somn? Ideea e ca, dormind, nu mananci. Elvis Presley a incercat metoda, spre sfarsitul vietii, apeland la sedative puternice pentru a dormi zile in sir. Ceea ce s-a observat mai putin la silueta si mai mult in dependenta de tranchilizante.

◆ O alta metoda bizara de a slabi, cunoscuta printre starlete si manechine de mana a treia, este dieta cu… vata! Patru-cinci ghemotoace de vata la pranz, inca vreo doua-trei seara, la cina, simple sau inmuiate in gelatina, ca sa alunece mai usor pe gat. Rezultatul? Stomacul se umple cu bumbac si nu mai cere de mancare. Si, evident, o lipsa majora de vitamine, minerale si substante nutritive, impreuna cu probleme digestive grave. Nu va sfatuim s-o incercati.


Dieta cu grepfrut

Cunoscuta si ca dieta Hollywood, a aparut prin anii 1930 in Statele Unite si a revenit in forta prin anii ’70, sub alte denumiri, printre care si „Dieta Clinica Mayo“, desi nu are nici o legatura cu clinica in cauza. Exista mai multe variante ale dietei, dar toate au la baza consumul de grepfrut (ca atare sau suc) inainte de fiecare masa si pe un regim hipocaloric, de obicei sub 800 de calorii pe zi.

METODA
Este de fapt o dieta cu un consum redus de carbohidrati. Ea porneste de la ideea ca grepfrutul are niste enzime cu proprietati miraculoase, care „ard“ grasimea corporala atunci cand este consumat impreuna cu alimente grase! Dieta incurajeaza meniurile bogate in proteine si grasimi, asadar un mic dejun tipic acesteia este cel cu oua si bacon… In schimb, restrictioneaza consumul de carbohidrati, eliminand zaharul, fructele, legumele, fainoasele si cerealele. Dieta este recomandata pe o perioada de 10-12 zile, in care slabesti 10 livre (4,5 kilograme) cu o pauza de 2 zile, motiv pentru care in anii ’70 era cunoscuta ca „10 zile, 10 livre“.

PRO
E usor de tinut, accesibila si nu te infometeaza. In 2004, cercetatorii din Florida au studiat calitatile acestui fruct miraculos. Participantii la studiu au pierdut intre 1,5 si 2 kg in 12 saptamani, doar mancand o jumatate de grepfrut (sau band sucul acesteia) la fiecare masa si exersand fizic moderat, multi dintre ei slabind chiar mai mult de 5 kg! Se presupune ca grepfrutul reduce nivelurile de insulina din sange, incurajand eliminarea grasimii. In orice caz, studiul a presupus o dieta sanatoasa, in comparatie cu cea originala, total neindicata.

CONTRA
Dieta limiteaza drastic consumul de legume si fructe, incurajandu-l pe cel de carne si grasimi bogate in colesterol, reducand caloriile, de cele mai multe ori sub 1200, ceea ce poate deveni periculos. Lipseste organismul de carbohidrati si substante nutritive esentiale. E tinuta pe termen scurt si deci nu are efect asupra obiceiurilor alimentare ale obezului, care va continua sa se ingrase indata ce renunta la dieta. Consumul zilnic de grepfrut poate fi o idee excelenta pentru o persoana sanatoasa, dar poate avea efecte negative in anumite tratamente, afectiuni digestive sau alergii.

Dieta Montignac

Foarte populara in Franta anilor ‘90, aceasta a fost lansata de Michel Montignac, director la o companie farmaceutica. Acesta a reusit sa scape de kilogramele suplimentare aplicand propria metoda de slabit. Cartea s-a vandut in 15 milioane de exemplare si a fost luata in serios de multi dintre cei care se luptau cu greutatea. Printre ei, si Kylie Minogue sau Regina Beatrix (a Olandei).

METODA
Se bazeaza pe indicele glicemic al alimentelor, anuntand alte diete ulterioare, cum ar fi South Beach. Montignac a plecat de la ideea ca alimentele cu indice glicemic ridicat cresc brusc glicemia, ducand la depozitarea grasimii in organism. Asadar, acestea trebuie evitate cu orice pret: dulciurile, painea alba, cartofii si orezul alb. De asemenea, el a lansat ideea grasimilor bune si rele. Carbohidratii nu sunt interzisi, dar trebuie consumati numai cei de calitate (integrali) si neaparat separat de proteine sau grasimi.

PRO
Este eficienta si documentata stiintific. Apartine unui francez care a iubit mancarea si pune accentul pe calitatea alimentelor si pe gatitul sanatos. Nu te infometeaza si nu te lipseste de substan-tele nutritive necesare mentinerii sanatatii, poate fi tinuta permanent si promovata ca stil de viata.

CONTRA
Unele persoane o considera complicata si dificil de urmat. Din cauza faptului ca trebuie mancate separat de orice alt aliment, uneori fructele sunt uitate cu totul, privand organismul de beneficiile lor. Unele impuneri ale dietei vireaza catre pseudo-stiinta, de exemplu frisca (lichida neindulcita) sau smantana pot fi consumate la o masa de proteine sau in cafeaua decofeinizata, nu si cu iaurtul sau laptele degresat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *