Varza, consumata zilnic, mai ales cruda, cate 200 de grame, previne tumorile maligne si poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, fiind o adevarata farmacie naturala, lucru dovedit si de cercetarile medicale.

Virtutile terapeutice ale verzei sunt cunoscute inca din antichitate, ea fiind considerata, la un moment dat, un adevarat panaceu.

Varza este o leguma cu foarte putine calorii, in jur de 25 la suta de grame, asa ca poate fi consumata fara probleme de persoanele care tin cura de slabire ori de catre cele care vor sa-si menajeze silueta. Este bogata, mai ales, in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre alimentare.

200 de grame de varza cruda asigura necesarul zilnic de vitamina A, C si E. Vitamina C se gaseste din abundenta, mai ales, in frunzele exterioare ale verzei. Trebuie mentionat aici ca provitamina A se transforma, in organism, in vitamina A.

Prin fierbere, insa, se pierd cam 30-40% din continutul de nutrienti. Vitaminele din complexul B – B1, B2, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticancerigena, sunt si ele bine reprezentate in compozitia verzei.

Din nefericire, sunt multe persoane care acuza varza de tulburari digestive. Intr-adevar, aceste tulburari exista si apar numai dupa ce varza a fost consumata impreuna cu carnea, in sarmale sau varza calita, dar niciodata dupa o salata de varza cruda.

Mineralele, precum calciul, magneziul si fierul si oligoelementele ca iodul, cuprul manganul si sulful sunt, la fel, bine reprezentate in compozitia verzei. Fibrele alimentare stimuleaza intestinul si previn constipatia. O portie de varza cruda de 200 de grame asigura peste 20% din cantitatea de fibre necesara intr-o zi.

Varza murata isi pastreaza intacta compozitia, dezavantajul fiind sarea in cantitate mare. Cercetari recente atesta ca varza rosie ar fi buna pentru prevenirea bolii Alzheimer.

Mai mult de atat, varza rosie contine de opt ori mai multa vitamina C decat varza alba, lucru de care ar trebui tinut cont atunci cand alegem soiul de varza.

Femeile insarcinate ar trebui sa consume varza de macar doua ori pe saptamana datorita continutului bogat de acid folic. Varza se recomanda in caz de constipatie, hemoroizi, infectii si furuncule, arsuri, entorse si inflamatii. Varza calmeaza tusea, protejeaza inima, combate alcoolismul si anemia, poate fi folosita in dureri de cap provocate de sinuzita, dureri reumatice.

Pentru prepararea unei salate de varza cruda care nu ar trebui sa lipseasca de la masa nici intr-o zi, nu trebuie nici efort, nici timp indelungat. Se taie ceapa si varza, se pun intr-un castron si se freaca cu un praf de sare. Se adauga niste morcov dat prin razatoarea mica, putin piper macinat, dar nu-i obligatoriu, ulei, de preferinta, de masline, si otet sau zeama de lamaie.

Se amesteca bine totul si se poate servi cu cartofi, orez, friptura, gratar. Salata se pregateste cu cel putin o ora inainte de a fi servita.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *