Daca faci parte dintre acele femei care tind sa îsi neglijeze silueta dupa ce intra într-o relatie, atunci ar trebui sa stii ca exista câteva reguli pe care poti sa le aplici pentru ati recapata forma perfecta.

Greutatea ta nu ar trebui să crească o dată ce relaţia ta avansează, de aceea revista Cosmopolitan îţi propune câteva ponturi utile pentru a scăpa de regimul alimentar nesănătos dintr-o relaţie.

Probabil că în primele săptămâni de relaţie vei da jos câteva kilograme pentru că adrenalina resimţită în această perioadă îţi taie pofta de mâncare, iar activitatea intensă din dormitor din prima perioadă cu siguranţă te va ajuta.  Însă după câteva luni vei observa că vei începe să te îngraşi tot mai mult.

Un studiu de la Universitate din Carolina de nord confirmă această “evoluţie” a siluetei unei femei care intră într-o nouă relaţie. Rezultatele acestei cercetări au arătat că femeile de 20- 30 de ani care au o relaţie de 5 ani s-au îngrăşat mult mai mult decât fetele singure. Se pare că dacă relaţia este stabilă femeile se vor îngrăşa mai mult. Situaţia se agravează dacă cei doi ajung să se mute împreună pentru că femeia se va îngrăşa cu 1,5 kilograme în plus, iar dacă ajung la căsătorie se va îngrăşa cu 4 kilograme.

De ce numărul kilogramelor se măreşte?

“La începutul relaţiei se consumă cu 35% mai multă mâncare la o masă. Dacă îţi place de un tip vei ajunge să îţi comanzi şi desert pentru a face ca întâlnirea să dureze mai mult. De asemenea dorinţa de a avea experienţe comune te va face să îţi comanzi feluri de mâncare de care nu te atingeai în mod normal”, spune Brian Wansink, autorul cărţii “Mindless Eating”. Pe lângă acestea, numărul caloriilor se măresc din cauza băuturii, iar prea multe pahare te vor face să uiţi de normele unei diete sănătoase, potrivit nutriţionistului Martha McKittrick.

Cu siguranţă nici sesiunile de fitness pe care le ratezi pentru că preferi să stai cu iubitul tău nu vor ajuta să te menţii în formă. Devii mult mai comodă pentru că el este acolo, dar şi pentru că în creierul tău au loc nişte reacţii înşelătoare. “După ce ai fost îndrăgostită pentru şase luni sau mai mult, hormonul care creează o legătură puternică- oxitocina se instalează”, potrivit psihologului Belisa Vranich. Se pare că acest hormon îi cere organismului tău cât mai multe alimente reconfortante, iar dintr-o dată snack-urile iubitului tău devin foarte apetisante.

Astfel, fără să realizezi sau cu gândul că el o să te iubească şi cu câteva kilograme în plus, formele tale devin din ce în ce mai accentuate. Desigur că prietenul tău o să fie alături de tine şi o să îţi spună că arăţi bine, dar de fapt el este îngrijorat că dacă o să rămână cu tine o să te îngraşi şi mai mult. Iar la capitolul activitate intensă în dormitor, lucrurile o să devină din ce în ce mai leneşe pentru că o dată cu kilogramele în plus vei deveni şi mai nesigură pe aspectul tău fizic ceea ce o să îţi afecteze viaţa sexuală.

Cum să ieşi din acest cerc vicios?

În primul rând, diferenţa dintre aportul caloric de care ai nevoie şi cel de care are nevoie un bărbat este foarte diferit. “Bărbaţii au nevoie cu 25-40% mai multe calorii decât femeile, aşa că atunci când mâncaţi împreună, savurează doar o treime din porţia lui”, spune McKittrick.

Studiile arată că dacă o femeie este atentă la ceea ce mănâncă la o întâlnire, ea va consuma mai puţine calorii. Vestea bună este că poţi să bei, să mănânci mozzarella sau un desert pe lângă felul principal, dar trebuie să alegi doar una dintre aceste mici răsfăţuri.

Următorul pas este să încerci să găteşti mai des împreună cu iubitul tău pentru că în acest fel vei deveni mai conştientă de mărimea porţiilor şi de numărul de calorii al mâncării. Singurul lucru la care trebuie să fi atentă este “generozitatea” iubitului tău pentru că bărbaţii tind să scape un prc prea mult unt, ulei sau zahăr în mâncare. Mai bine înlocuieşti aceste ingrediente cu alimente care nu îţi pun în pericol silueta, precum produsele light: smântână degresată sau lapte în locul celei normale. În locul unui ou, foloseşte doar albuş.

Pentru o gustare poţi opta pentru îngheţată, tortilla cu sos salsa sau covrigei. Un alt pont este să cumperi recipiente mai mici, din ele poţi mânca cu 20% mai puţin decât din ambalajele king-size.

De asemenea, nu numai că ar trebui să îţi respecţi în continuare programul de exerciţii fizice, dar poţi şi să mergi la întâlniri“consumatoare de calorii”, precum o plimbare cu bicicleta sau cu rolele prin parc. Efortul depus alături de iubitul tău va fi recompensat deoarece studiile arată că un cuplu care reuşeşte să îşi îmbunătăţească dieta şi să facă exerciţii împreună vor slăbi şi îşi vor menţine stilul de viaţă sănătos chiar şi după un an jumate.

Ce trebuie să eviţi!

Gustările “nevinovate”– chiar dacă te gândeşti să iei doar o bucăţică dintr-o ciocolată, mai bine nu ceda tentaţiei. O linguriţă din îngheţata lui poate părea un deliciu nevinovat, dar dacă faci asta o dată pe săptămână te vei îngrăşa un kilogram în fiecare an.

Să împărţi măncarea cu iubitul tău

Dacă mânânci doar jumătate sau mai puţin dintr-o porţie de cartofi prăjiţi, un hamburger sau o pungă de chips-uri nu înseamnă că vei consuma mai puţine calorii. Acest obicei prost îţi va aduce un surplus de 4 kilograme pe an siluetei tale.

Să împarţi o sticlă de vin la masă

O jumătate de sticlă de vin are aproximativ 300 de calorii, iar această mică plăcere o să îţi aducă “un cadou” de 3 kilograme în plus pe an.

Cutiile mari de popcorn

Chiar dacă sunt fără unt, o cutie de popcorn are peste 1200 de calorii. Dacă mănânci jumătate de porţie la un film te vei îngrăşa cu aproximativ 4 kilograme jumătate/ an.

Chips-urile

Chips-urile din serile de week-end îţi aduc în plus peste un kilogram pe an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *