Ceaiuri de plante, diete simple si masaj – sunt metode la indemana, prin care ne putem pastra sanatatea. Terapiile naturiste, uitate o vreme de lumea moderna, incep sa-si recapete locul pe care il merita in viata noastra.

 

INCARCAREA CU TOXINE, CAUZA TUTUROR BOLILOR. Sebastian Kneipp, un celebru vindecator german, afirma ca „orice boala reprezinta o consecinta a incarcarii organismului cu toxine. Toate aceste boli, oricare ar fi numele lor, isi au inceputul, izvorul, radacina, sa-manta lor in sange, in urma aflarii in el a unor elemente straine si vata-matoare“, iar Heidi Masafret, marea specialista in reflexologie, credea ca „una dintre cele mai grele probleme ale omului modern consta in eliminarea deseurilor.“

Orice incercare de vindecare sau autovindecare, nu numai naturista sau neconventionala, dar chiar si alopata, va avea foarte mici sanse de izbanda sau se vor obtine numai rezultate de moment, in nici un caz de durata, daca nu este precedata sau insotita de o puternica si eficace dezintoxicare a organismului. De altfel, dezintoxicarea nu este necesara numai vindecarii, ci in egala masura si prevenirii imbolnavirilor.

Un principiu de baza al medicinei neconventionale este acela de a se elimina cauzele imbolnavirilor. Unii au mers atat de departe, incat au considerat procedura dezintoxicarii drept o terapie unica si universala. Si da-ca intr-adevar exista afectiuni care se pot vindeca numai printr-o dezintoxicare corespunzatoare, exista si maladii in care dezintoxicarea constituie o metoda sau o terapie foarte necesara, dar complementara altei terapii de baza.

ORICE MASINARIE TREBUIE CURATATA. Putem compara fiinta omeneasca cu motorul unui autovehicul care, din cand in cand, trebuie curatat, nu numai pe dinafara, ci si in interior, pentru a evita im-bacsirea lui cu tot felul de reziduuri. Bineinteles ca „masinaria“ umana, creata de Divinitate, este superioara celor fabricate de om si asta ii da avantajul de a se autocurata.

Cu toate acestea, pot aparea si consecinte. Una dintre ele se refera la depasirea capacitatii de aparare cu care a fost dotat organismul omenesc, aparuta ca urmare a unui stil de viata dezechilibrat si favorizand aparitia unor simptome aparent maladive, mai mult sau mai putin sesizabile, pe care omul, in general, le interpreteaza gresit.

In acest stadiu, ele nu reprezinta manifestarile unei maladii deja instalate, ci numai reactia si lupta energiilor protectoare ale organismului, initiate impotriva unei intoxicari, a unei infectii sau a unei incercari din partea unor germeni patogeni de a deveni activi.

Simptomele – semnale pozitive

Aceste simptome, care reusesc adesea sa ne sperie si asupra carora se napus-teste medicina alopata, nu sunt de cele mai multe ori decat niste semnale bine-venite. Ele anunta atingerea unui grad periculos de intoxicare a organismului ori reprezinta lupta de autoaparare a acestuia, care incearca pe cont propriu sa initieze un proces de descarcare. Intensitatea si frecventa simptomelor sunt proportionale cu gradul intoxicarii sau cu gravitatea maladiei pe cale de a se instala.

Astfel de simptome sunt foarte numeroase: cresterea temperaturii corporale, migrene, crampe, convulsii, balonari, slabiciuni, ameteli, diaree, constipatii, voma, flegmoane, inflamatii, hemoragii, insomnii, vartejuri in urechi, tulburari de vedere, crize renale sau biliare, lipsa de apetit sau apetit exagerat etc.

Metode de dezintoxicare

Daca surplusul de toxine nu este eliminat, cu tot tratamentul alopat aplicat, nu se va putea evita instalarea unei afectiuni, fie in acelasi loc si sub acelasi aspect, fie prin migrarea in alta parte a corpului. Daca simptomele vor fi in continuare tratate in aceasi mod, se va ajunge la declansarea unor boli deosebit de grave si la trecerea lor in faza cronica, devenind in cele din urma incurabile, cel putin pentru actualele posibilitati ale medicinei alopate. Iata cateva dintre cele mai cunoscute si eficiente proceduri naturiste de dezintoxicare:

REPAUSURILE ALIMENTARE sau posturile alimentare terapeutice de diferite tipuri si durate, insotite de obicei si de clisme. Posturile alimentare cu scop terapeutic constituie nu numai cele mai eficace metode de dezintoxicare, ci si mijloace de vindecare si autovindecare in toate maladiile cunoscute pana in prezent, cu exceptia traumatismelor, cu conditia sa se respecte durata indicata si toate celelalte prescriptii ale terapeutului.

De cele mai multe ori, posturile alimentare actioneaza prin ele insele, dar uneori, in special in cazul celor cu durata medie sau scurta, ele pot fi insotite si de alte proceduri naturiste, ca terapie complementara. Atunci c]nd postul alimentar dureaza mai mult, are drept consecinte nu doar evacuarea deseurilor toxice depozitate in corp, ci si dizolvarea si eliminarea a tot ceea ce nu este absolut necesar organismului, in vederea unei functionari normale a acestuia.

Alte avantaje importante sunt faptul ca este la indem]na orcui, nu costa mult, iar riscurile sunt minime. In cazuri de intoxicare mai grava a organismului, trebuie utilizate posturi de minimum doua-trei zile, insotite de clisme, urmand a fi repetate la intervale regulate de timp. Mai multe detalii poti afla si din articolele despre dezintoxicare din sectiunea de sanatate a site-ului www.avantaje.ro (de exemplu, „Alege o cura de dezintoxicare“).

CURA CU SUCURI DE FRUCTE SI LEGUME. Se foloseste pe perioade de timp limitate, in care se consuma numai sucuri de fructe si legume, dupa necesitatile individului, dar fara lacomie. In general, sucurile de fructe au un efect purificator, iar cele de legume au un efect constructiv.

Ambele categorii de sucuri se consuma in cadrul aceleiasi cure, dar nu la aceeasi masa, deoarece nu sunt concordante si nu sunt asimilate bine daca se folosesc concomitent. Se poate utiliza si o cura mai blanda, in care, pe langa o dieta alimentara adecvata, se consuma si o cantitate insemnata de sucuri de fructe si legume. Sub aceasta forma, actiunea este mult mai lenta si refacerea dureaza mai mult. Cura are atat rol preventiv, cat si de descarcare a organismului de substante toxice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *