Balantele si cantarele folosite in laboratoarele din zilele noastre vin in diferita marimi si forme. Desi interschimbabile, balantele si cantarele au intrebuintari diferite. O balanta compara masa a doua sau mai multe obiecte diferite, in timp ce un cantar determina masa unuia sau mai multor obiecte.

Cele mai comune tipuri de balante sunt cele balantele cu infra-rosu, cu arc, de incarcatura mare. Analitice, balante de precizie si cele care determina gradul de umezeala.

Balantele cu arc sunt cele mai simple. Ele au un arc strans, bine suspendat de un punct fix, cu un taler la capatul celalalt. Cu cat tensiunea aplicata asupra arcului este mai mare, cu atat mai mare si greutatea.

Balantele analitice sunt concepute pentru a oferi rezultate de mare precizie in analiza cantitativa a substantelor chimice. Pot sa afiseze greutatea exactat pana laa a patra zecimala – pana la 0.0001 grame. Sunt deosebit de sensibile si din moment ce si un simplu curent de aer poate distorsiona rezultatul final, ele trebuie acoperite si protejate printr-o nisa.

In general, ele se pot folosi pentru greutati de pana la 320 de grame.

balante-analiticeBalantele cu incarcatura mare pe taler, nu suporta o incarcatura chiar atat de mare, ci doar de 200 de grame. Sunt ceva mai ieftine decat balantele analitice insa exactitatea rezultatelor se opreste la trei zecimale, respective la 0.001 grame.

In ciuda numelui, balantele de precizie ofera o exactitate de  de doar doua zecimale, 0.01 grame, insa capacitatea de cantarire ajunge si la 34 de kilograme, ceea ce le face mai putin sesnibile la diferentele de temperature sau la curentii de aer.

Microbalantele sau ultra-microbalantele sunt folosite pentru a cantari mostre extram de mici.  Este au capacitatea de a masura pana la a saptea parte dintr-un gram, si au o incarcatura maximala de 6 grame. Acestea sunt potrivite pentru domeniile farmaceutice si stiintifice unde o diferenta infima poate face o diferenta cruciala.

Balantele de masoara umezeala dintr-o substanta folosesc o tehnologie precisa de cantarire cu ajutorul incalzirii cu halogen.

Balantele si cantarele electronice pot sa cantareasca vin in mai multe marimi, fiind posibil ca ele sa cantareasca inmai multe unitati de masura – grame, kilograme, newtoni, uncii, si tot chiar sa fie operate in mai multe limbi de circulatie internationala.

Progresul tehnologic a facut posibila conectarea acestor cantare la un computer sau in laptop, printr-un simple cablu USB. Modelele mai recente sunt echipate chiar si cu o conexiune Bluetooth, pentru o conexiune fara fir. In plus, contrastul bine pronuntat va ajuta sa cititi rezultatul cu precizie, chiar si in conditii de luminozitate ridicata.

Atunci cand aleg cantare sau balante de laborator, utilizatorii trebuie sa ia in considerare ca poate fi mai avantajos sa cumpere mai multe tipuri de balante, pentru fiecare tip de cantarire de care va avea nevoie in activitatea sa, decat sa incerce sa foloseasca o singura balanta pentru mai multe tipuri de operatiuni. Calibrarea acestora poate fi destul de dificila pentru utilizatorii neexperimentati.

Capacitatea, rezolutia, unitatea de masura, suprafata de cantarire, marimea mostrelor de cantarit precum si viteza de afisare a rezultatului, toate sunt criterii de luat in considerare atunci cand se aleg balante de precizie.

De asemenea, la fel ca in cazul oricarui dsipozitiv, este indicat sa se urmeze iindicatiile producatorului, pentru o functionare optima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *