Mai inainte de a te apuca sa realizezi o pictura, este absolut necesar sa stii cateva lucruri despre culori,  mai ales despre culorile acrilice, deasemenea despre  culorile de ulei care se folosesc mai ales pentru pictura pe panza, despre pensule, acuarele dar si multe altele.

Trebuie sa stii ca exista trei culori primare, si anume rosul, albastrul si galbenul. Odata combinate aceste culori, doua cate doua, se obtin urmatoarele: violet, oranj si verde. ( din rosu si galben se obtine oranj, din galben si albastru se obtine verde iar din albastru si verde se obtine violet). Odata combinate culorile primare cu cele secundare se obtin culori intermediare. Acele culori complementare sunt cele care se afla in partile opuse in cercul culorilor. Cam atat despre culori, urmeaza si alt aspect, si anume nuantele.

Nuantele se obtin prin adaugarea albului in cantitati mai mici sau mai mari. Nuanta, se poate spune ca este o insusire a culorii  care o apropie uneori de acele culori calde iar alteori de culorile reci. Aceste culori reci se mai numesc si culorile apei si ale atmosferei iar cele calde se numesc culorile soarelui si ale pamantului.

Tonul, de regula, defineste termenul de inchis sau deschis pentru o anume culoare. Prin urmare este o insusire a culorii ce se  obtine prin deschiderea acesteia cu alb ori prin inchiderea cu negru. Se poate spune ca albul si negru sunt valori, nu culori. Ca sa iti poti da seama ce nseamna de fapt tonul, iti poti imagina cam cum ar arata  o imagine alb negru, unele diferente dinre suprafete ar disparea. Chiar daca culorile sunt diferite, tonul are aceeasi valoare si valoare tonala a culorii se exprima prin stare a de iluminare ori de umbrire a diferitelor obiecte.

culori acriliceCe combinatii de culori se recomanda atunci cand pictezi:

  • Piele – poti amesteca alb cu mci cantitati de galben, rosu si putin albastru;
  • Cer – este necesar sa amesteci alb cu albastru;
  • Pamant – va trebui sa amesteci rosu cu oranj si negrr cu alb;
  • Mare si apa – poti amesteca albastru si albastru verzui cu alb ori cu negru;
  • Pentru diferite nuante de gri, poti amesteca alb cu negru iar pentru variatii de cald sau rece e necesar sa amesteci griul rezultat cu o culoare calda ori cu una rece.

Este necesar sa cunosti si materialele ce se folosesc pentru realizarea, inramarea si expunerea picturii pe sticla.

O sa ai nevoie de carioci, sticla, indigo, pensule, banda adeziva, folie de alumini, carton, rama pentru sticla, si vopsele.

Cand te apuci sa realizezi o pictura pe sticla, trebuie sa stii ca vopselele sunt elementele principare realizarii acesteia. In ceea ce priveste vopselele, exista game diverse  si sunt multe tipuri concepute special pentru o larga varietate de proceduri. Ideal e sa stii care sunt culorile perfecte pentru fiecare procedura.

Exista vopsele transparente, cunoscute si sub numele de vopsele pentru vitralii. Acestea pot fi folosite fie in forma in care se afla, fie amestecate  cu un lac incolor de acelasi tip.

Acele vopsele pe baza de ulei sunt excelente pentru suprafete mari si pentru desene care ar trebui sa fie complet opace. Aceste vopsele se pot aplica direct, sau pot fi amestecate cu culori din aceeasi gama. Se usuca in maxim opt ore.

Culorile acrilice sunt ideale pentru desene monocrome. Sunt extrem de elastice, si prin urmare extrem de usor de aplicat. Se pot  amesteca intre ele se deasemenea se pot suprapune.

Picturile pe vase de sticla reprezinta proiecte destul de atractive iar pentru aceasta s epot folosi fie vase transparente cum ar fi sticlele, borcanele, vazele, sticle de parfum, pahari si multe altele. In mod clar, pictura se va realiza pe partea exterioara si mai inainte de a incepe sa pictezi trebuie sa alegi un model care sa se potriveasca cu forma pe care o are vasul.

Daca o sa doresti sa pictezi un panou de sticla trebuie sa stii ca mai intai este necesar sa lipesti modelul cu banda adeziva pe spatele geamului iar apoi, cu o pensula subtire poti incepe sa faci conturul, apoi sa faci pictura pe care o doresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *