Nutriţioniştii spun că dieta de primăvară se bazează pe alimentele proaspete, salate de crudităţi, soteuri de legume şi carne slabă, de pui sau de peşte. Aceste alimente ajută organismul să elimine toxinele acumulate în perioada iernii, fapt ce duce şi la scăderea în greutate.

Odată cu ieşirea din anotimpul rece, acul cântarului arată cel puţin trei-patru kilograme în plus. Nutriţioniştii susţin că acest lucru este normal, în condiţiile în care regimul din timpul iernii a fost unul bogat în proteine şi grăsmi.

Potrivit experţilor, primăvara este sezonul ideal pentru a scăpa de kilogramele în exces, doarece alimentele care accelerează arderea grăsimilor sunt accesibile oricărui buzunar. gândul oferă lista alimentelor vedetă care stimulează scăderea în greutate şi cum poţi slăbi până la opt kilograme într-o lună.

* Ţelina este săracă în calorii şi bogată în fibre. “Este alimentul ideal în curele de slăbire, deoarece oferă senzaţia de saţietate şi hrăneşte organismul cu substanţe nutritive, care accelerează metabolismul”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Potrivit specialistului, această rădăcinoasă conţine minerale şi vitamine necesare pentru accelerarea tranzitului intestinal lent.
* Spanacul este bogat în fier, combătând astfel anemia des întâlnită în rândul persoanelor care ţin un regim de slăbire. Sulful pe care îl conţine acest aliment ajută la detoxifierea ficatului, atât de încărcat în perioada rece a anului. Pentru a nu pierde calităţile nutritive ale spanacului, nutriţioniştii recomandă să îl mâncăm proaspăt, sub formă de salată, sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete de spanac se pot menţine în frigider 7-8 zile, iar în congelator, până la 6 luni.
* l Salata verde este bogată în beta-caroten şi vitamina C. Este diuretică şi ameliorează problemele digestive. Frunzele de salată au un conţinut caloric redus şi sunt bogate în minerale şi vitamine, susţine dr. Bilic.
* l Urzicile vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului. În curele de slăbire, specialiştii susţin că ceaiul de urzică ajută la accelerarea metabolismului. Datorită acţiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic, avertizează specialiştii.
* l Ridichile, datorită conţinutului bogat de fibre, ajută la scăderea colesterolului “rău” din organism, iar zahărul din compoziţie este rapid absorbit şi digerat, fiind astfel un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus.

Variantă de meniu pentru dieta de primăvară

Deşi dieta de primăvară este bazată pe vitamine şi minerale, nutriţioniştii recomandă să includem în regim proteine de origine animală şi grăsimi bune. Peştele sau pieptul de pui sunt variantele indicate într-o astfel de dietă. În plus, peştele, mai ales tonul, somonul, macroul, heringul sau sardinele, sunt surse excelente de acizi graşi Omega 3, grăsimi bune.

Regulile unei cure de primăvară sunt relativ simple. Nutriţioniştii recomandă zilnic cel puţin trei mese principale şi două de tip gustări. Micul dejun trebuie să fie cel mai bogat din punct de vedere caloric. Astfel, ouăle fierte, prăjite sau omleta, la care se adaugă un pahar cu lapte, o ceaşcă de ceai sau cafea şi o felie de pâine integrală poate fi o variantă pentru masa de dimineaţă. În acelaşi timp, la micul dejun se mai poate opta pentru câteva felii subţiri de şuncă, caşcaval, o roşie şi o felie de pâine prăjită, plus o cană de cafea sau una de ceai neîndulcite.

La prânz se recomandă cel mult 150 de grame de piept de pui la care se adaugă o salată din legumele enumerate mai sus. De asemenea, un sote de legume poate fi o alegere bună.
Cina trebuie să fie uşoară pentru că arderile sunt deja încetinite. Nutriţioniştii recomandă o salată de crudităţi sau un borcan mic de iaurt simplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *