Schimbarile vremii îti dau ameteli? Nu te îngrijora! Te vei simti mai bine daca vei încerca tincturile sau ceaiurile din condimente de vara! Vei fi uimita de calitatile lor! Revista „Click! pentru femei” îti arata cum sa le prepari!
Busuiocul, antiinflamatorul bunicii. Pe vremea romanilor, busuiocul era considerat o plantă magică, fiind denumită „iarba dragostei şi a fertilităţii”.
Şi tot de atunci i-au fost probate calităţile terapeutice. Pentru cistite, ca antiinflamator, bea câte trei căni de ceai neîndulcit, timp de două săptămâni, dintr-o linguriţă de frunze mărunţite.
Calmează durerile. Iar dacă te-a prins răceala de la curent, poţi încerca aceeaşi reţetă!
Tarhonul spulberă durerile de cap. Consumat în mâncăruri, tarhonul, condiment cu gust iute-răcoritor, stimulează pofta de mâncare şi digestia datorită uleiurilor volatile.
Pentru regenerarea ficatului, poţi face o cură de ceai de tarhon dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite, la o cană de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, timp de două săptămâni.
Pătrunjelul te scapă de moleşeală. Puternic vitaminizant şi mineralizant, anticanceros, afrodisiac şi detoxifiant, pătrunjelul este o plantă care ajută şi la reglarea ciclului menstrual.
O capsulă de trei ori pe zi cu ulei esenţial de pătrunjel (se găsesc în farmacii sau la plafar), timp de trei zile te ajută să scapi şi de dureri, moleşeală şi de starea de indispoziţie.
Rozmarinul învinge răceala. Cu un miros plăcut, rozmarinul este o plantă apreciată încă din Antichitate împotriva răcelilor şi a strărilor febrile cauzate de acestea (se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană de apă fiartă şi se bea de trei ori pe zi).
Dacă presiunea atmosferică îţi dă o stare de moleşeală şi ameţeală atunci poţi încerca un vin tonic, din două sute de grame de frunze la 100 ml de vin.
Se pune dopul la sticlă şi se ţine la întuneric 5-6 zile. Se strecoară şi se poate bea câte un pahar zilnic.
Leuşteanul alungă stresul. Ai trecut printr-o perioadă stresantă? Te ajută tinctura de leuştean. Aceasta calmează şi previne depresiile.
Se prepară din cinci linguriţe de funze uscate şi mărunţite care se pun la macerat 10 zile în acool alimentar.
Poţi lua de două-trei ori pe zi din această tinctură, câte 20-25 de picături (le poţi doza cu pipeta).