Vine un moment cand avem nevoie de o indrumare in ceea ce priveste sursa de incalzire a casei noastre, iar acesta este unul dintre cele mai importante aspecte.

Fie ca cerem sfaturi si recomandari de la persoane specializate in domeniu, fie ca facem o mica cercetare individuala pe internet, important este sa gasim cat mai multe detalii care ne-ar putea ajuta sa ne decidem asupra unei alegeri.

Cu siguranta, citind acest articol, te intereseaza unde nu este recomandat sa o montezi, cum se intretine si daca merita sa achizitionezi o centrala termica pe lemne.

Esti in locul potrivit, pentru ca aici vei gasi toate raspunsurile intrebarilor tale legate de centrala termica pe lemne.

Unde nu trebuie  sa instalezi o centrala termica?

  • Intr-un dormitor sau o camera de zi;
  • Intr-un balcon deschis sau in orice spatiu care prezinta pericol de condens sau inghet;
  • Daca centrala va fi montata intr-o scoala sau gradinita, aceasta nu va fi instalata sub o sala de curs;
  • Daca centrala urmeaza sa fie instalata intr-un spital, este interzisa montarea acesteia sub sali de operatie, saloane sau sali de consultatie;
  • O centrala nu poate fi montata sub o sala de spectacole;
  • Nu poti monta o centrala intr-un loc unde va bloca o cale de evacuare a persoanelor in caz de incendii sau alte evenimente neplacute;
  • Nu trebuie sa instalezi o centrala termica intr-o incapere unde este mult praf sau in camera unde este un nivel ridicat de umiditate;
  • O centrala nu se va monta pe pereti realizati din materiale combustibile (ex. lemnul);
  • Nu ai voie sa instalezi o centrala termica intr-o camera unde sunt depozitate orice fel de materiale inflamabile;
  • Daca centrala are camera de ardere deschisa sau tiraj natural, nu poate fi montata in baie;

Cum se intretine o centrala termica pe lemne?

Daca iti doresti sa te bucuri cat mai multa vreme de centrala termica pe lemne, fara sa intampine deteriorari si defectiuni, este necesar ca cenusa sa fie indepartata atunci cand se cere. In general, centralele termice pe lemne trebuie curatate de cenusa de cel mult 2, 3 ori lunar. In cazul modelelor pe carbune, este de preferat indepartarea acesteia inainte de fiecare ardere.

Este recomandata curatarea racordului dintre cos si centrala de fiecare data cand tirajul este redus, iar aceasta operatiune trebuie sa includa si spatiul dintre peretii interiori ai centralei si compartimentul de incalzire a aerului.

Cand cablul mecanismului de ridicare nu este folosit corespunzator, acesta se poate uza. Asadar, este recomandata gresarea acestuia pentru a preintampina problema. Si regresarea balamalelor usii este necesara din cand in cand.

In timpul desfasurarii procesului de ardere nu se recomanda nicicum indepartarea cenusii, fiind chiar contraindicata o astfel de actiune. Cei care folosesc un model pe lemne pot indeparta cenusa numai de 2, cel mult 3 ori in fiecare luna.

Utilizarea corespunzatoare a centralei termice pe lemne are ca rezultat o durata de viata prelungita, iar acesta este un scop in sine pentru multi. Vestea buna pentru cei care sunt interesati sa achizitioneze un astfel de sistem este ca asigura un consum de combustibil scazut, precum si o functionare deosebita.

Asadar, daca te intereseaza faptul ca beneficiezi de o functionalitate destul de ridicata si de costuri cu adevarat scazute, merita in totalitate sa achizitionezi o centrala termica pe lemne si fii sigur ca nu te va dezamagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *