Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afectiune tot mai frecventa. Ea se manifesta prin crampe abdominale, balonare, diaree sau constipatie ori o alternanta a celor doua. Nu este doar chinuitoare, dar te poate pune si in situatii stanjenitoare, cand alergi fara veste la baie sau ai gaze si dureri incontrolabile. Persoanele care sufera de aceasta boala sunt si primele care intreaba unde este toaleta, iar apoi se asigura ca nu sunt departe de ea, asa, pentru orice eventualitate. Un colon iritat poate parea o afectiune banala, dar care iti controleaza viata.
Cauzele SCI
Desi sindromul cu pricina nu este foarte bine cunoscut, medicii sunt in general de acord cu faptul ca suferinzii au un intestin extrem de sensibil, care reactioneaza la stres sau anumite alimente. De asemenea, par sa aiba o problema cu tranzitul alimentelor prin intestin, iar unii dintre bolnavi spun ca boala a debutat dupa un episod de gastroenterita acuta sau indigestie. Nu exista niciun test sau analiza care sa confirme diagnosticul de SCI.
Acesta se pune mai degraba prin excludere, sustin specialistii. Asta inseamna ca iti sunt recoman-date analize de sange pentru a elimina alte afectiuni mai grave. Desi SCI este o boala destul de frecventa (intalnita cam la 20% din populatie) nu are si un tratament pentru ea, intrucat nu i se cunoaste prea bine cauza.
Medicii pot sa-ti prescrie medicamente impotriva diareei, dar o alta modalitate de a-i face fata poate fi si prin schimbarea dietei sau managementul stresului. SCI afecteaza fiecare bolnav in moduri diferite, astfel ca un tratament eficient pentru cineva nu va avea in mod necesar efect si asupra celorlalti bolnavi.
Mancare „linistitoare”
Unele alimente declanseaza acutizarea bolii la persoanele sensibile – condimentele sunt printre cel mai des incriminate – de aceea, un jurnal alimentar ar putea sa te ajute sa identifici vinovatii. De asemenea, o dieta noua provenita din Australia anunta o rata de succes de 70% in ameliorarea simptomelor. Aceasta impune consumul restrictiv al carbohidratilor de fermentatie, respectiv cei care contin zaharuri greu de absorbit la nivelul intestinului.
Cele mai cunoscute alimente apartinand acestei categorii sunt merele, perele, siropul de fructoza si indulcitorii artificiali de tipul sorbitolului, la fel ca si unele legume care provoaca balonare, cum sunt varza, conopida, broccoli sau ceapa, spun cercetatorii. Aceste alimente sunt mai greu digerabile si de absorbit la nivelul intestinului subtire. Acestea ajung la nivelul colonului unde sunt digerate sau fermentate de bacterii, proces in urma caruia rezulta gaze si apa – ambele ducand in cele din urma la balonare si diaree.
Dar aceasta dieta este una complexa si ar trebui tinuta sub supravegherea si la indicatiile unui nutritionist. In plus, s-ar putea ca in cazul tau nu toate alimentele din grupa mentionata sa fie problematice, ci doar unul sau doua, de aceea e bine sa mergi la specialist.
Doar in imaginatie?
Cei mai multi medici cred ca stresul si anxietatea au un rol important in declansarea bolii, pentru ca acestea duc la secretia de substante chimice in organism care intrerup buna functionare a sistemului digestiv. Chiar si aceia dintre noi care au norocul sa nu sufere de SCI stiu cum reactioneaza corpul in timp ce asteapta sa intre la un interviu pentru un post sau in asteptarea subiectelor de la examen…
Cercetatorii numesc aceasta legatura dintre stomac si minte „axa creier-intestin“, si cei mai multi dintre bolnavii de SCI declara ca primul episod de SCI a fost legat de o experienta stresanta. Rugati sa isi aminteasca ce anume le declanseaza simptomele, pacientii relateaza cel mai adesea un moment dificil la serviciu sau spun ca acutizarile au loc de cate ori isi viziteaza socrii, merg la doctor, dau teste sau sunt pe scena…
In acest caz, tehnicile de relaxare sunt de ajutor: respiratie profunda, meditatie, masaj si yoga fiind printre ele. Te pot ajuta sa iti calmezi trupul si mintea, in timp ce hipnoterapia si terapiile cognitiv-comportamentale pot contribui la depistarea adevaratelor cauze ale anxietatii care declanseaza simptomele. Alte moduri de tratament includ reflexologia si acupunctura.
Exercitiul regulat si miscarea in general sunt cele mai recomandate. Conform unor studii recente, activitatea fizica moderata de 20-30 de minute pe zi sau de 3-5 ori pe saptamana duc la o ameliorare importanta a simptomelor. Chiar si mersul pe jos, alergatul usor sau inotul au fost semnalate ca avand un efect benefic in tratarea simptomelor SCI.
Remedii naturale
Exista in farmacii produse fara reteta care pot aduce ameliorarea bolii:
◆ Biofloran de la Plantextrakt, o combinatie de 5 tipuri de bacterii probiotice si un prebiotic (inulina, extrasa din radacina de cicoare) care inglobeaza efectele benefice ale fermentilor lactici si bifidobacteriilor asupra tubului digestiv 19 lei/cutia cps sau 20,36 lei/plic.
◆ Jarro-Dophilus + FOS de la Secom, o formula complexa cu cea mai mare concentratie de bacterii probiotice disponibila la noi si prebiotice, 91 lei/100 cps.
◆ Buscopan Cramps, 12,5 lei/20 tb – contine un ingredient activ derivat din substante naturale extrase din frunzele unui arbore australian, cu efect antispastic, care relaxeaza musculatura tractului digestiv.