Numarul copiilor care se confrunta cu alergii alimentare este în crestere, avertizeaza specialistii din domeniu. Un studiu recent, realizat de oamenii de stiinta de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, arata ca unul din 12 minori prezinta un risc crescut de a se confrunta cu aceasta afectiune, informeaza Reuters. Cercetarea, publicata în cel mai recent numar al revistei Pediatrics, mai arata ca peste o treime dintre copii sufera de alergie alimentara severa.

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacţioneaza anormal la substanţele conţinute în alimentele ingerate, producând o reacţie alergică. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decât la adulţi. Aceasta situaţie este determinată de faptul că sistemul imunitar şi aparatul digestiv ale copiilor nu sunt complet dezvoltate.

“Prin acest studiu dorim să atragem atenţia asupra efectelor negative pe care această afecţiune o are asupra vieţii copiilor. Este important să se înţeleagă frecvenţa acestui tip de alergie”, spune dr. Ruchi Gupta, coordonatorul studiului.

Studiile anterioare arătau că incidenţa acestei boli este curprinsă între 2 şi 8%. Cifrele noului studiu arată că 8% dintre copiii sub 18 ani, adică 6 milioane de copii din SUA, suferă de diferite tipuri de alergii alimentare, iar 40% dintre aceştia au avut reacţii adverse puternice după ce au mâncat un aliment. Potrivit studiului, mai mult de 30% dintre copiii care se confruntă cu această afecţiune sunt alergici la mai multe alimente.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au intervievat online 40.000 de persoane adulte care aveau în grijă un minor.

Rezultatele sondajului arată că alergia la alune se află pe locul I, urmată de cea la lapte şi cea la scoici . Cu cât veniturile familiei erau mai mici, cu atât copiii prezentau un risc crescut de a dezvolta alergie la un anumit aliment. Experţii sunt de părere că acest efect a apărut din cauză că micuţii care proveneau din familii cu un venit mic, beneficiau de mâncare ale cărei calităţi nutritive erau mai scăzute.

În urma rezultatelor obţinute, cercetătorii au conchis că sunt de două ori mai mulţi copii alergici decât se aşteptau autorităţile medicale americane, ceea ce înseamnă că fenomenul a luat amploare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *