Greselile de dieta iti pot influenta rezultatele, pe termen mediu si lung. Afla ce trebuie sa eviti, pentru a nu-ti sabota dieta!
Cateva greseli simple de dieta iti pot sabota cele mai mari eforturi, rezultatul fiind unul singur: iar nu vei reusi sa incapi in perechea favorita de jeansi! Daca acul cantarului pare intepenit, sau scazi in greutate numai pentru a-ti reveni, ulterior, atunci exista o mare sansa sa faci una dintre aceste 12 greseli de dieta.
1. Te bazezi pe diete drastice
Convinsa ca vrei sa slabesti 5 sau 10 kilograme rapid, alegi o dieta severa – poate ca ai in vedere dieta cu grapefruit, sau cioba de varza. Astfel, iti reduci consumul caloric zilnic la mai putin de 1,000 de calorii si, cu siguranta, kilogramele dispar. Atentie, insa! In momentul in care mananci atat de putine calorii zilnic, iti obligi metabolismul sa incetineasca. Odata cu terminarea dietei, vei avea un corp obisnuit sa arda mai putine calorii decat de obicei, ceea ce inseamna ca te vei ingrasa mai repede decat inainte.
2. Sari peste micul dejun
Eliminarea micului dejun poate sa ti se para cea mai simpla metoda de a reduce din consumul zilnic de calorii, dar singurul rezultat pe care il vei obtine este o foame de nestavilit, pe tot parcursul zilei. Acest lucru poate conduce la gustari neplanificate la birou sau la meniuri cu portii imense, la pranz sau seara. La polul opus, un mic dejun bogat in proteine si fibre poate reduce sentimentul de foame, pe tot parcursul zilei. De fapt, studiile arata ca persoanele care consuma micul dejun in mod regulat sunt cele care reusesc sa isi mentina greutatea corporala in limite normale.
3. Pierzi notiunea… gustarilor
Poate ca ti-ai format obiceiul de a calcula caloriile, la fiecare masa, dar ce se intampla cu acele mici gustari dintre mesele principale? Exista acea punga cu covrigei din sertarul de la birou, mica felie de tort de la ziua de nastere a colegei, inghetata neterminata de catre copilul tau. Toate aceste gustari nevinovate adauga calorii si iti pot sabota dieta, de altfel foarte bine planificata… daca ai luat o decizie serioasa in ceea ce priveste numaratul caloriilor, foloseste un carnetel si un pix, un jurnal online sau noteaza in telefonul mobil TOT ceea ce mananci.
4. Nu obisnuiesti sa iei gustari
In timp ce gustarile neatente iti pot ingrosa talia, daca iti programezi o serie de gustari de dieta, pe parcursul zilei, vei avea exact rezultatul opus. Persoanele care au cateva mese mici si gustari, pe tot parcursul zilei, isi pot controla sentimentul de foame si pierd in greutate. Gustarile iti ajuta metabolismul sa functioneze la cote maxime, mai ales in situatia in care acestea sunt bogate in proteine. Nucile (migdale, alune de padure, nuci neprajite, nesarate) reprezinta o alegere minunata, bogata in proteine, iar cercetarile arata ca persoanele care aleg aceasta gustare sunt mai slabe decat cele care nu o fac.
5. Mananci prea multe alimente degresate
Alimentele si produsele degresate pot juca un rol important in dieta ta. Dar te rog sa iti aduci aminte ca degresat nu inseamna si fara calorii, ceea ce inseamna ca nu poti opta pentru a doua si a treia portie, fara griji. De exemplu, daca iei o bucata mare de prajitura fara grasimi este foarte posibil sa aduni mai multe calorii decat daca ai manca o bucatica mica de prajitura normala.
6. Bei prea multe calorii
Atunci cand numaram caloriile, multe dintre noi omitem sa le adunam si pe acelea din bautura de peste zi. Aceasta este o greseala enorma, daca este sa te gandesti la cafeaua pe care o poti gasi peste tot, la bauturile alcoolice si sucurile de fructe care pot insuma peste 500 de calorii pe zi, daca nu si mai mult. Ceea ce este si mai rau, caloriile din bauturi nu ajuta la astampararea foamei – deci nu vei manca mai putin, dupa ce alegi una dintre bauturile de mai sus.
7. Bei prea putina apa
Aceasta este una dintre cele mai usor de reparat greseli de dieta. Apa este esentiala pentru a putea arde calorii. Daca devii deshidratata, metabolismul tau scade, ceea ce inseamna ca scade si viteza cu care poti slabi. Cercetarile arata ca persoanele care beau 8 sau 10 pahare de apa pe zi ard mai multe calorii decat cele care nu beau. De aceea, te sfatuiesc sa adaugi un pahar de apa inainte de fecare masa sau gustare de pe parcursul zilei.
8. Ai eliminat produsele lactate din dieta ta
Laptele, branza si inghetata reprezinta tabu-uri pentru majoritatea persoanelor care tin o dieta – dar aceasta strategie poate deveni contraproductiva, in timp. Exista cercetari care arata ca se pot arde mai multe calorii atunci cand corpul isi primeste necesarul zilnic de calciu, si vice-versa. Suplimentele de calciu nu pot oferi aceleasi beneficii, ceea ce inseamna ca produsele lactate au si alte elemente componente care functioneaza in aceeasi maniera – alege astfel sa consumi zilnic lapte, iaurt sau branza degresate.
9. Mananci la fast-food
Recunosc, aceasta poate fi optiunea convenabila dupa o zi nebuna de birou, mai ales ca acum beneficiezi si de meniuri dietetice, compuse din salate, legume sau carne la gratar. Intrebarea este – atunci cand comanzi, reusesti sa te abtii de la milk-share si sucuri, de la placinte sau inghetata de dupa? Trebuie de asemenea sa fii atenta ca aceasta scapare sa nu devina un obicei. Cercetarile arata ca persoanele care merg la fast-food de cel putin 2 ori pe saptamana tind sa se ingrase cu 5 kilograme mai mult, anual, decat cele care merg mai putin de o data pe saptamana.
10. Te cantaresti in fiecare zi
Cantaritul zilnic reprezinta cea mai buna reteta pentru a deveni frustrata si nemultumita de dieta ta. Este mult mai important sa urmaresti rezultatele pe termen mediu si lung si sa te cantaresti saptamanale, decat sa te sperie orice fluctuatie de greutate. Daca scopul tau este sa slabesti 1 – 2 kilograme pe saptamana, te vei simti foarte bine vazand acel kilogram cum dispare, la prima cantarire, iar rezultatul va reusi sa te motiveze sa continui in aceeasi maniera!
11. Iti propui scopuri nerealiste
Daca incerci sa te convingi ca vei slabi 10 kilograme in prima saptamana probabil ca iti semnezi biletul care esec. In cazul in care stii ca nu vei reusi, nu vei avea motive sa te apuci de dieta. Iar daca o incepi si slabesti numai 2 kilograme vei fi dezamagita, si este foarte posibil sa cedezi. Un scop realist este foarte important pentru succesul la dieta, pe termen mediu si lung.
12. Eviti exercitiile fizice
Daca nu faci sport, plasezi intreaga responsabilitate asupra dietei. La polul opus, daca faci sport vei putea manca mai mult din alimentele care iti plac, continuain sa slabesti. Secretul este sa alegi o activitate care iti place – daca nu te omori dupa alergatul pe banda (si cine o face?!), te sfatuiesc sa incepi sa inoti, sa faci dansuri sau balet, sa mergi cu bicicleta pana la birou si inapoi.