Fiecare amănunt din aspectul unghiilor ne dă indicii cu privire la sănătatea organelor interne

Mîinile au puterea de a spune multe despre sănătatea organismului. În medicina chineză, studierea atentă a mîinilor e o modalitate străveche de diagnosticare. În funcţie de unghii, structura pielii, liniile din palmă, specialiştii chinezi apreciază şi azi starea de sănătate a persoanei respective. Contează forma, culoarea, constituţia unghiilor pentru a găsi boala care se manifestă deja sau care ar putea să apară. Examinaţi-vă singuri mîinile, pielea şi unghiile, şi veţi afla multe lucruri noi despre sănătatea întregului organism.

Ce culoare au unghiile tale?

Atunci cînd se pune diagnosticul pe baza examinării unghiilor, se ţine cont de formă, dimensiune, profil, culoare şi constituţia separată a unghiei fiecărui deget în parte. Astfel, unghiile sănătoase sînt elastice şi tari, netede, de culoare roz şi ceva mai moi decît cele de la picioare. Dacă au culoare vînătă, denotă circulaţie deficitară, o stare de nervozitate intensă sau apoplexie. În general, mîinile adolescentelor sau ale femeilor de peste 40 de ani prezintă acest tip de unghii, fiind asociate cu surescitarea nervoasă. Unghiile albe, însoţite de paloarea tenului pot trăda o anemie sau reprezintă un indiciu al proastei funcţionări a ficatului. Coloritul prea roşu semnalează de asemenea o cantitate prea mare de sînge în organism, conţinut ridicat de acizi graşi, colesterol. Unghiile şi degetele (mai ales pe dosul palmei) roşii sau purpurii indică folosirea sistematică a marijuanei sau a altor substanţe cu efect halucinant. Unghiile jumătate roz, jumătate albe dau indicii despre posibile afecţiuni renale. Culoarea gălbuie a unghiilor groase vorbeşte de afecţiuni pulmonare. Diabeticii au unghii cu vîrf gălbui şi uşor înroşite la bază. Nuanţa albastră înseamnă inimă slăbită, boli înnăscute ale inimii şi plămînilor. Petele negru-cenuşii pe unghii sînt semnul unei intoxicaţii cu mercur.

Semiluna de la baza unghiei

Unghiile lungi trădează o bună funcţionare a inimii, mai ales dacă au o lunulă bine conturată. Lunula este acea pată albă în forma unei semilune, situată la baza unghiei. Din cauza înaintării în vîrstă sau a unui stil de viaţă bazat pe excese alimentare, lunelele se reduc treptat pînă la dispariţie, începînd cu degetul mic. Atunci cînd lunulele dispar de la degetul mare înseamnă că circulaţia sîngelui se află într-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurtă, vînătă, fără lunule, semnalează prezenţa unei boli de inimă. Cu cît unghia este mai scurtă, cu atît boala este mai avansată. Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legată de tahicardie. Absenţa semilunei de la baza unghiei este semn al nevrozei inimii, al insuficienţei cardiace şi al tulburărilor în circulaţia sangvină. Lunula de culoare albăstruie vorbeşte despre tulburări în funcţionarea ficatului. Cînd are culoarea roşie este semn al insuficienţei cardiace. Pieliţele din jurul unghiilor arată deficitul de albumine, vitamina C şi acid folic în organism.

Forma indică boala

Unghiile mari, bombate, în formă de bulb, care depăşesc cu mult suprafaţa degetului (în formă de con) indică slăbiciunea inimii şi a plămînilor (tuberculoza). Sînt asociate frigului. O umflătură la capătul unghiei vorbeşte despre o infecţie cronică a plămînilor. Pe de altă parte, unghiile bombate foarte înguste, înfipte în carne, semnalează o sănătate precară, iar unghiile cu extremităţile înovoiate în jos, însoţite de sindromul palmelor fierbinţi, sînt un semn evident de instalare în organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Dacă pe unghia bombată se constată prezenţa unor dunguliţe, acest lucru denotă că pneumonia se află într-un stadiu incipient. Unghia concavă (care are forma unei linguri), în care se poate reţine o picătură de apă, indică deficit de fier. Este un sindrom al frigului, dar şi un simptom al unei forme moştenite de alcoolism. Unghia triunghiulară indică afecţiunile coloanei vertebrale şi ale măduvei spinării. Unghia strîmbă, dar netedă (asemănătoare unui cioc de papagal) vorbeşte despre o formă înnăscută de astm, bronşită, tuberculoză, tuse cronică. Unghiile fărîmicioase sînt un semn al conţinutului scăzut de fier şi vitamina A în organism, al funcţionării proaste a glandei tiroide sau a rinichilor, al unei proaste circulaţii sangvine.

Unghii încarnate sau îngroşate

Unghiile drepte, nebombate, în formă de triunghi, atrag atenţia asupra unei slabe circulaţii a sîngelui, indicînd un organism congestionat, extremităţi foarte reci. Dacă pe unghii se observă dungi, iar liniile din palmă au căpătat o culoare albicioasă, boala se află într-un stadiu extrem de avansat. Unghiile cu pete albe (noiţe) apărute pe suprafaţa unghiei sînt adesea cauzate de un traumatism minor, cum ar fi ciocnirea unghiei de un obiect dur. Petele albe sînt doar nişte mici depozite de carbon între stratul cheratinos şi patul roz al unghiei. Nu este necesar niciun fel de tratament, de vreme ce pata albă va creşte odată cu unghia şi va ajunge să fie tăiată. Unghiile îngroşate pot fi aşa din cauza infecţiilor cu ciuperci, a bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul. După tratarea infecţiilor, unghia revine la normal. Traumele, loviturile şi procesul de îmbătrînire pot reprezenta şi ele factori care duc la îngroşarea unghiilor. Unghiile încarnate apar mai ales la degetele picioarelor din cauza faptului că au fost tăiate prea scurt sau curbate la colţuri sau încălţămintea a fost prea strîmtă. Zona respectivă e dureroasă şi se inflamează. Se tratează cu antibiotic unguent introdus cît mai mult sub unghie. Unghiile despicate arată un nivel scăzut al focului digestiv, circulaţia sangvină, sistemele sexual (testicule şi ovare) şi nervos sînt tulburate.

Cauzele exfolierii

Onicoschizisul sau desprinderea straturilor unghiei unul de altul se datorează desfăşurării activităţii în mediu umed sau, dacă porneşte de la zona de formare a unghiei, se poate datora tratamentelor cu retinoizi, psoriazis, lichen plan, alopecie areată. Unghiile care se cojesc sînt un fenomen provocat de consumul în exces a produselor artificiale, medicamentelor, care lipsesc corpul de minerale, dînd naştere unui dezechilibru în nutriţie. În acest caz apar indigestia, formarea gazelor în intestin, oboseala, menstruaţie neregulată, slăbiciune sexuală, depresii, stări de nervozitate, insomnie şi alte asemenea stări. Onicoliza constă în desprinderea lamei de patul unghial. Spaţiul astfel creat se poate umple cu sînge, cu puroi, cu lichid seros sau cu aer aşa încît suprafaţa unghiei îşi va schimba culoarea. Frecvent, se poate forma un hematom subunghial în urma unui traumatism, a contactului cu diverse substanţe chimice, unele dintre ele folosite chiar pentru îngrijirea unghiilor, detergenţi, săpunuri, dar şi umezelii excesive, infecţiilor cu ciuperci sau alte microorganisme. Se poate ajunge la unghii desprinse de ţesut şi atunci cînd se lucrează mult cu calculatorul, în funcţie de cît de mult se utilizează tastatura. Unghiile roase sînt un
semn al nervozităţii, al deficitului de minerale sau al prezenţei unor paraziţi în intestin. Sînt în acelaşi timp un simptom al nevrozei, gastritei, disfuncţiilor sexuale la femei.

Ce boli anunţă unghiile striate?

Striurile unghiale longitudinale care apar pe toată lungimea unghiei, variabile ca număr şi lăţime îşi fac apariţia în mod obişnuit la vîrste înaintate. Dacă sînt afectate toate unghiile şi în plus se subţiază, îşi pierd luciul, căpătînd aspect de glaspapir, este vorba de alopecie aerată, psoriazis, dermatită atopică, lichen plan sau vitiligo. Liniile orizontale pe unghii vorbesc şi despre o alimentaţie dezechilibrată sau despre boli netratate la timp. Suprafeţele fărîmicioase pe unghii înseamnă depuneri de sare. Liniile verticale semnalează înrăutăţirea digestiei (exces de acizi graşi şi sare), proces prin care mineralele şi albuminele se asimilează foarte greu, şi de asemenea deficit de vitamina B12 şi fier. Pot fi asociate şi cu afecţiuni ale intestinului. Striurile unghiale transversale sînt depresiuni perpendiculare pe sensul de creştere al unghiei. Pot fi generate de traumatisme, suferinţe metabolice majore, malnutriţie, chimioterapie.

Pielea mîinilor spune totul

Plecînd de la culoarea, umiditatea sau temperatura mîinilor, se poate stabili predispoziţia spre un anumit tip de boală. Culoarea unei mîini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanţă spre cafeniu deschis. O mînă sănătoasa este elastică, fermă, are o palmă bine colorată, călduţă şi foarte puţin umeda. Pielea roşie indică o stare congestivă, pielea albăstruie vorbeşte despre o circulaţie nu tocmai bună a sîngelui, pielea galbenă semnalează probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea pătată cu alb şi roz este semn al unui sînge sănătos. Culoarea gălbuie la o mînă grăsuţă şi umflată denotă prezenţa ureei în sînge. În plus, prezenţa vinelor albastre ne indică faptul că acidul carbonic din sînge se află în exces. O piele lucioasă şi întinsă indică predispoziţia spre boli reumatice şi gută, în vreme ce o textură aspră şi uscată a pielii trădează predispoziţia organismului spre boli de piele.


Unghiile simt ce le lipseşte

• Zincul şi fierul ajută nu numai corpul să funcţioneze bine, ci şi unghiile. Aşadar, principalul remediu este alimentaţia bogată în aceste minerale. Pentru sănătatea unghiilor se recomandă o alimentaţie bogată în fructe şi legume crude. Alimentaţia poate fi suplimentată cu lăptişor-de-matcă, spirulină sau varec (alge marine). Iată ce efecte au asupra unghiilor carenţele în minerale, vitamine şi nutrienţi:
– lipsa de vitamina A şi de calciu (morcovi): uscarea şi lipsa de strălucire
– lipsa proteinelor, acidului folic şi a vitaminei C (orz, tărîţe, legume, linte, ciuperci, portocale, legume verzi): despicături în cuticule
– lipsa de proteine (carne slabă): dungile albe
– lipsa de vitamina B12 (morcovi, spanac, orez brun, pepene, nuci): o uscare excesivă a unghiilor, curbarea lor spre vîrf şi înnegrirea lor
– deficienţă de zinc (legume, fasole boabe, ciuperci, cereale integrale, drojdie de bere): apariţia petelor albe
– lipsa de lichide: crăpături şi tăieturi pe suprafaţa unghiilor
– lipsa de acizi graşi esenţiali: piele înroşită în jurul cuticulelor.
– lipsa fierului (legume verzi, morcovi, pepene, dovleac, carne roşie): unghii deformate şi zimţate
– biotină (ciuperci, grepfrut, pepene roşu, banane, căpşune): unghii fragile

Cinci remedii naturiste

1. Se curăţă unghiile cu o soluţie de bicarbonat de sodiu.
2. Unghiile care nu mai cresc trebuie înmuiate în apă caldă în care a fost dizolvată sare.
3. Suplimentele de vitamina B întăresc unghiile
4. Uleiul călduţ ajută la întărirea unghiilor, mai ales cel de migdale.
5. Unghiile îngălbenite au această culoare din cauza nicotinei, a lacului de unghii sau acetonei. Dacă înmuiaţi degetele în soluţie de sare de lămîie, veţi îndepărta culoarea galbenă a tutunului, iar daca de vină e oja, renunţaţi la ea pentru o perioadă.

Unghiile şi temperamentul

• După forma şi structura unghiilor se poate determina temperamentul persoanei:
– melancolici: unghii lungi, adesea palide, aspre, uscate şi fragile
– flegmatici: pătrate, groase, tari, strălucesc puternic
– colerici: lunguieţe, tari sau moi, roze sau galbene, strălucesc foarte puţin
– sangvinici: late, moi, de culoare roz, au formă ovală, strălucesc puţin.

Unghiile şi organele interne

• Fiecare deget de la mînă sau de la picior, potrivit reprezentărilor medicinei tradiţionale, este strîns legat de un organ sau de o glandă de secreţie internă. Dacă una dintre unghii nu arată bine, căutaţi cauza dezechilibrului în acel organ, al cărui meridian este legat de acest deget sau de această unghie.
– Degetul mare: creier
– Arătător: plămîni şi a intestin gros.
– Mijlociu: intestin subţire
– Inelar: plămîni.
– Mic: inimă şi organe de reproducere feminine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *