Micii sunt un preparat savuros, care cu siguranţă nu va lipsi de pe masa românilor cu ocazia zilei de 1 Mai. Cu toate acestea, nutriţioniştii precizează că mititeii sunt bogaţi în lipide saturate aterogene de origine animală, cunoscute sub denumirea de grăsimi “rele”, mai ales că au în compoziţia lor slănină. În plus, se recomandă evitarea cumpărării micilor din comerţ, deoarcece aceştia au un conţinut ridicat de E-uri.

Deşi am fi tentaţi să credem că micii fac parte din categoria preparatelor de tip fast-food, specialiştii în nutriţie precizează că, spre deosebire de un preparat clasic al fast-foodului, precum hamburgerul, mititeii au un conţinut relativ scăzut de kilocalorii. Astfel, un hamburger poate avea până la 800 de kilocalorii, în timp ce 100 de grame de mici au în jur de 200 de kilocalorii. Un alt aspect destul de important este faptul că un mic are, de regulă, în jur de 20 de grame, astfel că numărul kilocaloriilor este destul de scăzut, comparativ cu cel al unui preparat de tip fast-food.

Felul în care preparăm mititeii este şi acesta important. Carnea poate deveni extrem de periculoasă pentru organism, mai ales dacă grăsimea, care se scurge, intră în contact cu focul. Potrivit experţilor, fumul degajat emană substanţe cancerigene şi, astfel, sănătatea noastră este pusă în pericol.

Astfel, nutriţioniştii recomandă ca frigerea micilor să se facă rapid, stingând imediat flăcările ce apar prin aprinderea grăsimii. Pentru a preveni eventualele efecte negative asupra sănătăţii, de preferat sunt grătarele cu rocă vulcanică sau curenţii calzi de aer, fără flacără directă, cu rezistenţe electrice.

Un mare avantaj al micilor este faptul că aceştia sunt mâncaţi cu muştar. Acesta împiedică formarea compuşilor cancerigeni în organism. În plus, muştarul stimulează digestia, mai ales că micii sunt totuşi o carne grasă. Cu toate acestea, micii trebuie mâncaţi cu moderaţie, deoarece riscul apariţiei indigestiilor este destul de ridicat.

Cardiacii, persoanele bolnave de afecţiuni hepato-renale, dislipidemie, hipertrigliceridemie, afecţiuni gastrointestinale, supraponderalii şi obezii doar vor gusta din acest preparat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *