Este aproape o banalitate sa spui ca traim intr-o civilizatie a contradictiilor.
In fiecare zi omul isi demonstreaza geniul in domeniul stiintific si suntem convinsi ca acest geniu – daca de el este vorba, nu are limita, intr-atât de mult si-a demonstrat puterea de câteva decenii incoace.
Dar aceasta evolutie stiintifica fulgeratoare nu se produce in mod uniform, deoarece exista multe domenii unde mentalitatea omului se opune oricarei forme de progres sau – si mai rau – uneori are tendinta de a regresa.

Nutritia este, din nefericire, una dintre aceste discipline ramase in urma, unde mai domneste si o totala anarhie. Fiecare considera ca are dreptul de a spune ceva si toata lumea se indeamna sa spuna ce da Dumnezeu.
Si asa vor ramâne lucrurile, atât timp cât problema va fi deschisa, iar solutia definitiva nu va fi acceptata de toti.
Adevarul in privinta nutritiei este cunoscut totusi, dar el ramâne privilegiul câtorva oameni de stiinta si membri foarte specializati ai corpului medical. Adevarul stiintific este ascuns – din rutina si din ultra-conservatorism – de catre cea mai mare parte a pseudo-profesionistilor in dietetica.
E greu sa accepti aceasta realitate, deoarece ea se bazeaza pe patru criterii ce se opun credintelor traditionale si zdruncina de-a dreptul ideile mostenite si practicile curente ce decurg din ele. Aceste patru criterii sunt urmatoarele:
1. – Teoria caloriilor este falsa. Aceasta constituie o ipoteza fara fundament stiintific, iluzorie in masura in care adoptarea regimurilor hipocalorice duce intotdeauna la esecuri.
2. – Proastele obisnuinte alimentare si, in special, excesiva rafinare a unor alimente, precum si natura lor indoielnica, stau la originea dereglarii metabolismului contemporanilor nostri. De aceea trebuie sa invatam sa alegem bine in privinta glucidelor.
3. – De asemenea, este foarte important sa deosebim grasimile binefacatoare de grasimile daunatoare, alegându-le pe cele bune.
4. – Trebuie sa ne imbogatim alimentatia cu fibrele pe care le contin mai ales fructele, legumele verzi, legumele uscate si pâinea integrala.
“Secretele nutritiei” constituie, intrucâtva, adevarul in aceasta problema, esentialul a ceea ce trebuie sa stim despre un subiect a carui importanta este mai mare decât ne imaginam. Caci aceste taine ii privesc nu numai pe aceia care vor sa slabeasca ori sa-si stabilizeze greutatea – fara constrângeri si privatiuni – ci si pe aceia care vor sa-si regaseasca vitalitatea fizica si intelectuala optima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *