Tot mai multe voci se ridica impotriva vechilor obiceiuri alimentare, propunandu-ne altele noi, mai sanatoase. Dintre ele, dieta „raw vegan“ e cea mai dificila si restrictiva. Ana Ghica a adoptat-o si ne povesteste…
Ana Ghica are 34 de ani si o fetita de patru ani, locuieste in Bucuresti si lucreaza de 10 ani in comunicare si marketing. Ea e adepta regimului cu vegetale crude si ne impartaseste din experienta ei, la o gustare delicioasa vegan…
La inceput a fost o carte. Tocmai ce-am mancat umplutura de sushi cu pasta de pastarnac si mirodenii pe post de orez, avocado si ciuperci Shiitake pe post de peste. A urmat o salata de broccoli, morcov si cartof dulce, toate crude, invaluite intr-un sos exceptional, cu soia, miere si mirodenii. Nu aflasem nimic despre dieta fara foc pana in iunie anul trecut, cand am citit „The Easyweigh to Lose Weight“, de Allen Carr, faimos la noi pentru metoda de renuntare la fumat. Nici macar nu prea stiam ce inseamna „vegan“.
De trei ani luptam in sistem yo-yo cu cateva kilograme (bune) ramase in urma sarcinii si ma sfarseam mai bine de opt ori pe an de durerile unei infectii urinare, nerapuse de antibioticele de ultima ora, aflate pe piata. Am aflat ca dieta fara carne si lactate este una dintre cele mai bune cai spre a slabi si, mai ales, spre a-ti mentine sanatatea, asa ca mi-am propus sa o incerc si eu. Am fost vegana timp de o vara, m-am simtit bine, insa in cele din urma am cedat in fata poftelor si a lipsei de informatii.
Apoi, intr-o zi de februarie, am descoperit informatiile de pe blogul Andreei Lazarescu (www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com), care au vorbit mintii, inimii si chiar stomacului meu… In seara aceea, am vazut doua documentare care mi-au schimbat viata si o bogatie de retete crude, iar incepand de a doua zi dimineata, am fost nu doar vegana, ci chiar raw vegana!
Ce mananc si ce nu. Acum consum toate felurile de legume si fructe care exista la noi in piete sau supermarket-uri, verdeturile (pana acum inexistente) sunt la loc de cinste, am descoperit semintele crude (caju, migdale, nuci de Macadamia, nuci, susan, in). Pe masa mea nu mai exista zahar si nici faina alba.
Mananc grau, dar incoltit (ca sa devina superaliment). Nu mai cumpar paine, covrigi, prajituri si bomboane, nu mai mananc carne si lactate deloc, nu mai folosesc aragazul, m-am imprietenit cu robotul de bucatarie si urmeaza sa-mi achizitionez un deshidratator. Iar focul nu mai exista, pentru ca temperaturile de peste 45 grade Celsius distrug enzimele alimentelor si, crescator, toate celelalte rezerve de vitamine si nutrienti.
In fiecare dimineata, beau un smoothie cu verdeturi (caci sunt cele mai complete alimente din perspectiva vitaminelor), manancfructe si beau apa; asta imi ajunge pana la pranz, cand mananc o supa cruda (crema de ciuperci crude este cea mai buna supa din cate am mancat vreodata) si o salata mare. In categoria asta intra si cateva sortimente de legume crude pe care le pui la marinat intr-un sos pe baza de sos de soia si ulei de masline. De cele mai multe ori, merg pe salata verde sau rucola cu ardei, ridichi si masline negre. Pentru pranz, uneori imi fac paine fara coacere, pe care am pus o pasta de avocado cu ceapa, rosii si zeama de lamaie. Sau „hummus raw“. Seara, fie imi fac o alta salata, fie mananc fructe si pe urma completez cu un desert crud (fara zahar sau faina). Vin de la birou destul de tarziu, dar am incetat cu stresul fata de ora la care mananc.
Momente dificile. Mai greu imi este atunci cand ies in oras sau cand merg in vizite. La o cafenea nu mai beau decat apa, desi imi placea rutina cafelei, al carei gust il apreciam doar cu mult zahar.
N-am mai frecventat cateva restaurante foarte indragite inainte, unde stiu ca as putea oricand sa optez pentru o salata de legume. In vizite trebuie sa intru in explicatii lungi, pentru ca refuzul meu sa nu jigneasca pe nimeni. Daca se intampla sa existe seminte crude sau fructe proaspete, chiar fructe deshidratate, le accept cu placere! De Paste, mi s-a dat de inteles ca sunt usor extremista, dar imi asum opinia publica, uneori potrivnica. Inca ne gandim cum va fi in concediu. Probabil ca vom manca fructe cat de multe, iar de la restaurante, doar salatele fara branzeturi sau carne; migdale, caju, nuci si miere se gasesc peste tot.