Nutriţioniştii evită carnea grasă, au o dietă cât mai bogată în fructe şi legume, beau multă apă şi citesc cu atenţie etichetele preparatelor

Alimentaţia echilibrată pare să fie o metodă sigură de a ne menţine sănătoşi. Zilnic suntem bombardaţi cu tot felul de informaţii despre ce presupune o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional.
Biologul Livia Nena şi nutriţionistul Mihaela Bilic au povestit pentru gândul care sunt obiceiurile lor alimentare care le menţin în formă maximă. “Evit să mănânc foarte mult la o singură masă. Acest obicei provoacă starea de oboseală, deoarece organismul consumă energie pentru a digera mâncarea”, spune dr. Nena. Ciugulitul între mese este interzis în dieta biologului. “Nu sunt adepta combinaţiilor greşite între alimente. Fructele le mănânc ca o masă separată, nu ca gustare după ce am terminat de mâncat un fel principal, aşa cum fac o mare parte dintre români. Proteinele şi făinoasele sunt un alt exemplu de «aşa nu»”, menţionează dr. Livia Nena.

Cafeaua sau ceaiul sunt nelipsite de la micul dejun

Dulciurile, băuturile carbogazoase, fresh-urile, fast-foodul şi carnea de orice fel nu sunt trecute pe lista alimentelor permise în cazul acesteia. “Înainte de a cumpăra ceva din supermarket, studiez foarte bine eticheta. Sunt adepta alimentelor cât mai puţin procesate. Prefer să mănânc fructele şi legumele atunci când este sezonul lor. Primăvara, când apar legumele, mănânc numai salate făcute din ceapă verde, ridichi, salată verde şi roşii”, declară dr. Nena.
Cafeaua sau ceaiul sunt nelipsite de la micul dejun, masa de prânz este cea mai consistentă, iar cina este cât mai uşoară. “În jurul orei 10 mănânc un fruct sau un iaurt. După-amiaza optez pentru o budincă de cartofi cu brânză şi ou sau o porţie de mămăligă cu smântână, pe care mi le pregătesc în casă. Pe la ora 16 mai mănânc un sendviş, iar seara prefer să îmi fac o ceaşcă de ceai cu câteva felii de pâine prăjită cu brânză sau să mănânc un iaurt simplu. Zilnic, din dietă nu lipsesc cel puţin doi litri de apă”, precizează biologul.

Mihaela Bilic face un meniu complet

Iaurt cu fructe preparat acasă, send­viş cu şuncă sau un milkshake sunt câteva sugestii de meniu pentru micul dejun, făcute de medicul Mihaela Bilic, cunoscută drept nutriţionista vedetelor din România.
“Un exemplu foarte simplu şi sănătos pentru masa de dimineaţă îl poate constitui un iaurt mic, de 150 de grame, servit împreună cu o banană tăiată felii”, spune dr. Bilic. Potrivit nutriţionistului, laptele este singurul aliment complet. “Un pahar de iaurt de 150 de grame furnizează 50% din necesarul zilnic de fosfor al unui adult şi 40% din nevoia de calciu”, completează medicul.
Pentru prânz, dr. Mihaela Bilic spu­ne că o salată grecească cu roşii, cas­traveţi, ardei gras, ceapă, măsline, o felie de brânză feta, un ou fiert şi o felie de pâine cu usturoi reprezintă alegerea ideală.
Masa de seară nu trebuie să fie una încărcată, deoarece riscăm să nu mai putem dormi din cauza indigestiei. Astfel că dr. Bilic înclină spre o jumătate de porţie de piept de pui cu o porţie de legume gratinate la cuptor. “De preferat sunt conopida, broccoli, dovlecelul, vinetele sau ciupercile tăiate felii. Peste acestea se adaugă un sos făcut din două linguri de parmezan ras, două linguri de smântână, o ceaşcă de lapte cald şi ierburi aromate”, menţionează dr. Bilic.
O altă variantă preferată pentru cină este şi o porţie de ciorbă de legume cu carne slabă, care nu conţine cartofi, fasole boabe, paste făinoase sau orez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *