Se apropie un eveniment la care vrei sa arati trasnet, dar cele cateva kilograme in plus acumulate in iarna asta te impiedica sa porti rochia ta preferata? Cu putina ambitie, poti scapa rapid de ele, astfel incat sa arati asa cum iti doresti. Nutritionistul Lygia Alexandrescu, de la Clinica Natural Silhouette, iti spune cum poti slabi trei kilograme intr-un timp scurt, fara ca regimul sa-ti afecteze sanatatea. In paralel cu dieta “de urgenta”, este neaparat necesar sa faci si miscare. In plus, dupa ce reusesti sa slabesti, nu te neglija si fa eforturi ca sa mentii rezultatul obtinut.
In general, dietele rapide, mai ales cele celebre, pot pune in pericol sanatatea pentru ca fie sunt fade (se bazeaza doar pe alimente sarace caloric, dar si nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limiteaza drastic aportul de glucide). In plus, se adreseaza intregului public, fara a tine seama de particularitatile fiecarei persoane in parte (stare de sanatate, circumstante socio-profesionale) si, deci, nu pot functiona pentru toata lumea la fel. Daca sunt urmate, insa, pe o perioada scurta, aceste diete dau rezultate si scopul de a arata bine este atins. Iata regulile care trebuie respectate pentru o scadere in greutate rapida:
Bea multa apa ? este ingredientul cheie care iti va mentine echilibrul hidric si termic al corpului. Fiind frig afara, trebuie sa consumi apa si ceaiuri de plante indiferent de nivelul de efort fizic depus.
Renunta la carne, branzeturi grase, sarate si fermentate si oua pentru cateva zile. Dieta trebuie sa contina alimente usoare, bogate in nutrienti si sarace in grasimi.
Fructele proaspete trebuie preferate celor uscate, ultimele fiind foarte bogate in monozaharide.
Alimentele condimentate (iuti si sarate) trebuie limitate. Continutul mare de sare aflata in stare anorganica este digerat si trebuie eliminat din corp, motiv pentru care se vor bea cantitati mari de apa. Alimentele prajite si cele procesate trebuie eliminate din dieta.
Apa cu lamaie, fara zahar insa, ajuta echilibrarea hidrica pe toata perioada zilei.
Variante de meniuri
Mic dejun
– cereale integrale cu fructe proaspete (de exemplu, fresh de portocale) sau
– musli cu suc proaspat de grepfrut sau
-o salata de fructe proaspete.
Pranz
supa de zarzavaturi cu o felie de paine cu secara sau
– o salata de cruditati cu seminte de dovleac, nuci si migdale cu dressing de iaurt sau
– orez fiert la abur cu salata de cruditati sau
– salata verde, varza si rucola cu ulei de masline si zeama de lamaie si cartof copt in coaja.
Cina
4 legume pe grill sau la abur cu zeama de lamaie si ulei de masline cu branza nesarata (cas, urda sau cottage), peste la gratar cu salata verde sau
– legume pe grill sau la abur cu zeama de lamaie si ulei de maslinecu branza nesarata (caa, urda sau cottage), peste a gratar cu salata verde sau
– salata asortata cu branza nesarata.
Cum te mentii dupa ce ai slabit
Ideal este ca dupa atingerea obiectivului propus sa se creasca aportul caloric zilnic treptat. Astfel, in primele doua saptamani ale perioadei de mentinere, se recomanda adaugarea a 250 kcal/zi la cele deja existente (adica se trece de la 1.300 la 1.550 kcal/zi). In mod normal, cantarul ar trebui sa arate dupa aceste saptamani o usoara scadere ponderala, lucru care sustine trecerea la urmatoarea faza a perioadei de mentinere. In aceasta faza se mai adauga inca 250 kcal la cele existente si acest aport energetic se va mentine tot timp de doua saptamani. Atunci cand se ajunge la un aport zilnic de 2.000-2.200 kcal, iar cantarul ramane nemiscat, se poate spune ca organismul are un metabolism reglat si este important sa se faca orice efort ca el sa ramana asa. Consumul zilnic si suficient de apa, activitatea fizica regulata, grija pentru o digestie perfecta si, nu in ultimul rand, felul in care stim sa reactionam la stres sunt alte cateva aspecte care trebuie tinute sub control.