Otetul a fost folosit de sute de ani in tratarea multor boli, iar despre beneficiile aduse starii de sanatate au discutat multe persoane care l-au utilizat. Otetul de mere este un tonic preparat prin fermentarea sucului de la un mar. Prima data marul este zdrobit si apoi se obtine sucul. Dupa ce se adauga drojdie de bere si zahar procesul de fermentatie incepe. In cea de-a doua etapa a procesului se adauga bacterii sigure si astfel se formeaza acidul acetic. Daca ar fi sa analizam istoria am vedea ca otetul de mere a fost folosit pentru multe sute de ani ca si tonic pentru imbunatatirea starii de sanatate. Cei care au consumat otet de mere afirma ca acesta trateaza: migrenele, oboseala cronica, artrita, diabetul, hipertensiunea etc. Exista multe persoane din industria alimentara care sustin despre otetul de mere ca ar fi un “miracol” in imbunatatirea starii de sanatate.

Partea proasta a lucrurile este ca toate aceste lucruri beneficiaza de foarte putine dovezi. Daca ar fi sa privim in detaliu, otetul de mere este bogat in minerale: magneziu, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, sulf, cupru, silicon etc. Insa nu este tot, otetul de mere contine si multe vitamine: vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, beta-caroten, dar si multe eznime (fibre, pectina). Se pare ca dietele de detoxifiere sunt la mare moda in zilele acestea. De la incercarea de a slabi pana la tentativa de purificare a organismul de toxine, multe persoane se confrunta cu reactiile de raspuns a organismului la aceasta metoda. Si dieta cu otet de mere poate intra in lista celor de detoxifiere a organismului.

Multe persoane sustin ca aciditatea din otetul de mere ajuta in lupta declarata kilogramelor in plus. Cu toate ca mai este nevoie de multe teste pentru a dovedi acest lucru.
Un studiu intreprins in anul 2005 realizat pe 12 subiecti, a scos la iveala faptul ca aceia ce serveau o bucata de paine cu putin otet de mere se simteau plini si erau mult mai satisfacuti comparativ cu acele persoane care serveau numai paine.
Daca ti-ai zis ca nu se mai poate cu kilogramele in plus atunci poti incerca dieta cu otet de mere. Otetul de mere se va consuma de cateva ori pe zi. Cea mai buna alegere o reprezinta otetul din mere organice.

Care sunt avantajele dietei cu otet de mere
Exista multe avantaje ale adoptarii dietei, metabolismul functioneaza mai bine, scade nivelul de colesterol, sunt organizate celulele raspunzatoare de continutul de apa din corp, este reglata temperatura corpului, presiunea sangelui, ca de altfel si functiile sistemului cardiovascular. Pectina din otetul de mere este o fibra solubila in apa care absoarbe grasimile si colesterolul. Tot aceasta substanta ajuta in absorbtia glucozei, reducand astfel excesul de glucoza si se previne declansarea diabetului. In plus, s-a demonstrat ca otetul de mere are efecte benefice asupra sanatatii bolnavilor de artrita. Gratie continutului de potasiu otetul de mere este benefic atat pentru inima cat si pentru tensiune. Folosit frecvent, otetul de mere poate trata infectii cu bacterii. Dar lista beneficiior nu se termina aici, otetul de mere ajuta in reechilibrarea pH-ului sangelui.
Este folosit in tratamentul de detoxifiere a ficatului si in reglarea digestiei.

Care sunt dezavantajele

Desi otetul de mere prezinta multe beneficii, exista totusi si unele riscuri cand vine vorba de includerea acestuia in meniul de zi cu zi. Din cauza acidului acetic otetul trebuie sa fie diluat inainte de a fi consumat.
Daca este utilizat pe o perioada indelungata, otetul de mere creste riscul diminuarii e potasiului din organism, ca de altfel si a densitatii oaselor.
In cazul in care urmezi un tratament pentru inima sau diabet ar trebui sa stii ca otetul de mere poate sa se combine cu medicamentele cauzand reactii adverse.
Trebuie sa discuti cu un medic inainte de a te decide sa urmezi o astfel de dieta.

Dieta si nutritie
Va trebui sa consumi nu mai mult de trei lingurite cu otet de mere cu aproximativ 15 minute inainte de fiecare masa. In functie de gradul de sensibilitate al stomacului se recomanda la inceput doar o lingurita.
Dieta cu otet de mere nu are un meniu sau un program. Va trebui doar sa mananci cu moderatie, sa nu exagerezi in privinta portiilor. Un alt aspect important legat de aceasta dieta il reprezinta gustarile, va trebui sa sari peste ele. Cu timpul otetul de mere va diminua din senzatia de foame.
Daca unora o sa li se para prea greu de suportat gustul, atunci indicat ar fi sa ia tablete cu otet de mere.

Concluzia

Unii cercetatori sustin totusi ca otetul de mere are unele beneficii asupra starii de sanatate prin reducerea colesterolului si a unei posibile pierderi in greutate. Daca exista unele riscuri, atunci este cazul sa te consulti cu medicul de familie inainte de a consuma otet de mere, mai ales daca ai osteoporoza si iei medicamente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *