Pentru cei care beau suficiente lichide sana­toase, o dieta bazata pe alimente… apoase pare “floare la ureche”. Insa efectul nu este cel scontat daca nu se urmeaza toti pasii necesari.

Dieta prezentata nu consta din a bea doar apa (ceea ce, desigur, nici nu poate fi viabil), ci din a inlocui alimentele solide cu unele de consistenta lichida. Mancarurile recomandate de nutritionisti pentru acest tip de regim se intind pe o paleta larga, dupa toate gusturile.

De la lapte, inghetata, budinci, supe-creme, nectar de fructe cu pulpa pana la cereale inmuiate in diverse amestecuri si creme pe baza de unt sau miere. Daca nu suna bine ce ti-am prezentat pana acum, sa stii ca dieta poate fi compusa din mancaruri “subtiate” cu blenderul sau amestecate cu lichide care sa le ajute sa se incadreze in categoria dorita.

Cu siguranta, acest tip de dieta nu este recomandabil si nici nu poate fi respectat pe termen lung. Specialistii recomanda acest regim daca este nevoie sa pierzi brusc si repede in greutate sau dupa interventii chirurgicale. Daca principiile alimentare pe care aceasta dieta le contine par prea dificil de respectat, se poate trece doar partial la lichide (in principal ceai sau sucuri de fructe), restul mancarurilor fiind compuse din alimentatia obis­nuita, fara multe calorii, insa.

Aspecte practice

“Este sanatoasa o astfel de die­ta?”, te vei intreba. Raspunsul este impartit. Principalul aspect este acela ca o dieta doar cu lichide nu ofera suficiente substante nutritive pentru a-ti da energia de care ai nevoie peste zi.

Pe termen scurt, se pierde din greutate rapid, dar pe masura ce lichidele cu continut de proteine, cum ar fi shake-urile, sunt eliminate din dieta, kilogramele se vor intoarce relativ repede. In privinta lichidelor care pot compune acest regim, specialistii sunt ingrijorati de lipsa de fibre continute.

Pe termen lung, aceasta dieta nu poate fi respectata, pentru ca nu e practica – este dificil sa porti un blender cu tine la serviciu. In plus, chiar si lichide, alimentele trebuie mancate in portii bine controlate, altfel nu se pierde din greutate.

Adjuvantele

In orice dieta ti se recomanda suplimente nutritive, dar in aceasta cu precadere. Vitaminele si mineralele necesare s-ar putea sa nu mai poata fi obtinute din puti­nele alimente care pot fi pasate sau transformate in lichide, deci vei avea nevoie de comprimate.

De asemenea, evita sa adaugi ceaiuri diuretice; s-ar putea sa te deshidratezi sau, mai grav, sa ajungi sa faci complicatii digestive. Oricum, o dieta bazata in exclusivitate pe lichide le va da batai de cap celor cu un stomac sensibil. Asadar, atentie la combinatiile de alimente: un suc de fructe la aceeasi masa cu ceva lactate nu se vor impaca prea bine!

Reguli de urmat

Cine si cand, in ce conditii, poate urma aceasta dieta? In primul rand – asemenea oricarei alte diete pe care ti-o recomandam – trebuie sa o incepi doar daca medicul tau de familie sau cel curant si-a dat acordul. Apoi, trebuie sa stii ca majoritatea doctorilor o prescriu doar dupa ce s-a realizat o conoloscopie si o sigmoidoscopie.

Ea mai poate fi urmata – tot la sfatul medicului – atunci cand urmeaza o operatie, pentru ca are efect de curatare si de eliminare a impuritatilor din sistemul digestiv. Exista cazuri in care este recomandata dieta cu lichide inainte de realizarea unei interventii chirurgicale la stomac (eventual cu bariu).

De asemenea, in unele cazuri de obezitate extrema aceasta dieta poate functiona foarte bine, dar monitori­zata si doar pentru faza de inceput. Apoi va urma alta forma de regim, care sa duca la continuarea pierderii in greutate.

Specialistii, desi au opinii diferite in legatura cu aceast­a dieta, sunt insa de acord ca, odata prescrisa, aceasta dieta nu-l va ajuta pe individ sa-si insuseasca principiile unei alimentatii sanatoase.

O astfel de dieta consta din alcatuirea meselor principale din lichide cat mai transparente. Principalele alimente din acest regim sunt: supele de legume, bulionul, sucurile de fructe (chiar si inghetate, la congelator!), deserturile pe baza de gelatina (jeleurile), ceaiurile de plante, laptele, iaurturile si cafeaua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *