Paietele au ajuns sa fie considerate banale margele stralucitoare, insa de-a lungul timpului aceste mici piese de infrumusetare erau folosite doar in imbracamintea celor mai bogati oameni.  Spre exemplu, inainte de 1500 aceste paiete nu erau confectionate din plastic (plasticul fiind inventat aproximativ 400 de ani mai tarziu), ci din metal. Astfel, in atelierul croitorului exista un ucenic ce taia manual, dintr-o foaie de metal discurile mici. Dupa acest proces de taiere, se ajungea la lustruire, pana cand micile discuri de metal straluceau ca beculetele de Craciun. Tocmai din cauza migalei cu care se produceau aceste bijuterii minuscule, nu toata lumea isi permitea sa le cumpere si mai ales sa le poarte in timpul activitatilor zilnice.

22378-2-Pe la 1500 Leonardo DaVinci a schitat o masinarie care sa decupeze automat discurile de metal, insa aceasta nu a fost niciodata adusa la realitate. Cu toate acestea, timp de cateva sute de ani dupa 1500 paietele de matela inca erau foarte folosite. Mai mut decat atat au trecut subtil si indomeniul arhitecturii si designului interior. Arhitectii includeau paietele in broderii, tapiserii si chiar in covoarele lucrate cu multa migala pe care, evidant ca paseau doar cei mai insemnati membrii ai societatii.  In zona noastra de continent, paietele se foloseau pentru impodobirea vestimentelor bisericesti. Astfel, preotii prutau cu ei, in timpul slujebi cateva kilograme in plus, din cauza paietelor din metal.

Va vine sa credeti sau nu, pe la inceputul anilor 1900 paietele au inceput sa fie prelucrate din gelatina. Intr-o combinatie cu un tip de ceara de albine si vospite in culori felurite, paietele din gelatina nu rezistau insa prea bine timpului.

Abia pe la 1950 cand a fost inventat plasticul, sau policlorura de vinil, cum este recunoscuta stiintific, paietele au inceput sa fie fabricate la scara mai larga si utilizate cu usurinta. Aceasta inventia a facut ca aceste mici bucatele sclipitoare sa ajunga acum disponibile tuturor. Desigur, combinarea lor cu alte elemente vestimentare este partea cea mai grea, in perioada noastra. Chiar si cu rochii cu paiete ieftine se pot obtine rezultate extraordinare, de bun gust, dar o singura modificare poate sa creeze un dezastru adevarat.

Fiind destul de comune in zilele noastre, trebuie sa fim atente cu ce altceva asortam rochiile cu paiete ieftine. Este recomandata sa folositi incaltaminte in culori neutre, pentru ca outfitul ar putea deveni ingrozitor daca adaugam si pantofi brodati cu paiete. Plicul sau poseta trebuie sa fie si ea in concordanta cu rochia. Este recomandat sa fie un plic din matase sau catifea, cu putine detalii sclipitoare. Retineti, rochia cu paiete este in sine o creatie suficienta pentru a atrage asupra voastra toata atentia din jur, insa trebuie sa o folositi inteligent si sa creati o tinuta de bun gust si in acelasi timp stralucitoare. Este posibil doamnelor, chiar daca vi se pare putin prea frumos.

Nu in ultimul rand, nu uitati poate cel mai important ingredient din tinuta dumneavoastra – increderea in voi. Cea mai frumoasa femeie din jur este cea cu cea mai mare incredere in fortele proprii, nu cea cu cea mai frumoasa rochie. Rochia trebuie doar sa completeze atitudinea, nu sa o dicteze. Ramaneti doamne pana la capat si tineti privirea sus. Doar asa veti putea sa straluciti in mijlocul atentiei celor din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *