Stresul, carenta vitaminelor si mineralelor pe categorii de vârsta sunt factori esentiali care contribuie la aparitia dezechilibrelor nutritionale. Pentru a preveni aceste carente, pacientii cu diferite afectiuni trebuie sa adopte o dieta corespunzatoare.
Desi este valorificat prea putin în dieta cotidiana, zerul de lapte este un nutrient valoros, care contine multe vitamine, minerale precum calciul, potasiul si magneziul, dar si unii acizi lactici, care pot fi absorbiti repede de organism (acizii dextrogiri).
„Zerul de lapte conţine acidul orotic, cunoscut sub numele de vitamina B 13, care ajută la scăderea colesterolului, protejează flora intestinală, previne îmbătrânirea precoce, unele tulburări hepatice, combătând anemia”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
„În acelaşi timp, zerul metabolizează acidul folic (vitamina B 9), important mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru cele care alăptează, deoarece previne anomaliile sistemului nervos şi ale coloanei vertebrale la făt”.
Pentru că este sărac în sodiu, în substanţe grase şi în colesterol, cura cu zer este eficientă hipertensivilor, bolnavilor de gută şi de cancer.
Zerul, o „apă vindecătoare”
Evoluţia cancerului poate fi încetinită dacă asociem tratamentul cu remediile din natură, spun specialiştii. În tratamentul cancerului, zerul este un leac cunoscut sub denumirea de apă vindecătoare.
Cercetătorii l-au numit astfel, pentru că acest aliment are efecte excepţionale asupra organismului: stimulează asimilarea vitaminelor şi mineralelor şi stopează evoluţia tumorilor, fie ele benigne, fie ele maligne. De asemenea, elimină toxinele şi reglează tranzitul intestinal.
Terapia cu zer este recomandată bolnavilor de cancer care suferă şi de alte afecţiuni, precum artroză, hipertensiune arterială, colită, cistită, spasmofilie sau eczeme. Mai mult, în cazul intoxicaţiilor cu plumb sau cu tutun, cura cu zer ajută la detoxifierea organismului.
Cum se face cura de zer
Foarte eficient în terapie este zerul obţinut din lapte de capră, dar rezultate bune se obţin şi cu cel de vacă. Începeţi această cură cu un litru de zer, consumat pe parcursul zilei, apoi măriţi porţia cotidiană cu câte 250 ml, până ajungeţi la doi litri pe zi, băuţi în patru reprize.
În continuare, scădeţi porţia treptat, cu câte 250 ml pe zi, încât în ultima zi a curei să consumaţi tot un litru de zer, ca în prima zi. Terapia se poate repeta după o lună.