De Paşti se vopsesc ouăle şi se depozitează în casă, la temperaturi ridicate, apoi după traditionalul “ciocnit”, aceste ouă se consumă. Există deci o posibilitate ridicată ca persoanele care nu depozitează corect ouale, să facă o intoxicaţie alimentară.

Simptomatologia intoxicaţiei cu ouă seamană cu tabloul clinic general al oricărei toxiinfecţii alimentare, astfel: apar dureri abdominale puternice, sub forma de crampe, transpiraţii, stare generală de rău, greaţa care poate fi urmată de vrsături, durere de cap, diaree, erupţii cutanate, potrivit healthy.kudika.ro.

Există câteva măsuri generale pe care trebuie să le cunoaşteţi pentru a evita intoxicaţia cu ouă. Nu cumpăraţi ouă care au fisuri sau orice alt “defect”, oricât de superficial sau mic ar fi acesta. Prin acea fisura se pot însămânţa germeni patogeni. Ouăle trebuie depozitate în frigider, de preferabil în cartonul în care le-aţi achiziţionat. Ouăle nu se spală înainte de a fi depozitate în frigider, fiindcă le îndepărtaţi sebumul natural protector.

Ouăle se folosesc imediat după ce au fost scoase din frigider. Atenţie la preparatele cu ou crud, acestea se consumă imediat ce au fost scoase din frigider.

Ouăle fierte se depozitează la frigider şi pot fi consumate timp de o săptămână de la fierbere.

Ouăle crude pot fi folosite timp de trei săptămâni de la depozitarea în frigider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *