Am auzit de multe ori ca “gatitul este o arta”.. si drept dovada stau marturie zecile de emisiuni  si TV show-uri culinare care infatiseaza bogatia si diversitatea acestei arte. Se spune ca fiecare piesa de arta este unica, datorita muzei si acelui element unic care o sustin. Cand vine vorba de gatit, unicitatea este oferita de acele mici secrete, care dau fiecarei mancaruri un gust si o savoare unica: Condimentele.

Ierburile aromatice si condimentele au fost, sunt si vor fi folosite mereu indiferent de bucatarie. Cum am mai spus, condimentele fac mancarea mult mai apetisanta, oferindu-i un gust mai interesant. Sunt sigura ca majoritatea se bucura de aceasta savoare bogata oferita de condimente aproape la fiecare masa, dar nu stiu cati sunt constienti ca pe langa gustul deosebit, au parte si de nenumarate beneficii oferite de consumul condimentelor.

Una dintre cele mai mari probleme pe care le avem in ceea ce priveste o alimentatie corecta, este lupta cu sentimentul de satietate, cu momentul in care trebuie sa se ridice de la masa. Mirosul si gustul sunt doua dintre cele mai importante simturi care controleaza mecanismul pentru controlul apetitului. Condimentele ofera o aroma deosebita si picanta mancarurilor, iar mancarurile aromate si picante stimuleaza centrul de satietate mult mai eficient decat mancarurile fade. In consecinta, tindem sa mancam mult mai putin atunci cand vine vorba de mancaruri picante.

Tratamentul  obezitatii are un aliat de nadejde in proprietatile condimentelor:

1.       Suprimante ale apetitului: Mirosurile si aromele puternice caracteristice condimentelor stimuleaza rapid centrul de satietate din creier, reducand astfel senzatia de foame. Spre exemplu, ardeiul iute actioneaza stimuland eliberarea hormonilor pentru suprimarea apetitului in intestin. Usturoiul la randul sau reduce apetitul sporind sensibilitatea creierului la leptina. Leptina este un hormon care intervine in momentul in care in organism a intrat o cantitate suficienta de mancare.

2.       Cresc rata metabolica: unele condimente au un efect stimulant asupra sistemului nervos pentru ca acesta sa elibereze anumiti hormoni precum adrenalina, care accelereaza rata metabolica, care, la randul ei, ajuta la arderea surplusului de grasimi.

3.       Reduc absorbtia grasimilor: Ghimbirul, schinduful si usturoiul au abilitatea de a reduce absorbtia grasimilor din intestine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *