Ceaiul verde – un bun remediu pentru celulita Ceaiul verde este o bautura orientala care are dublu efect: pe de o parte invioreaza si stimuleaza activitatile cerebrale, pe de alta parte topeste grasimile. Bogat in mangan, el intareste tesuturile, activeaza metabolismul si elimina celulele adipoase. Alte substante active pe care le contine in florile si frunzele lui reglementeaza perfect componentele traiectului digestiv. Sase cani de ceai pe zi (cesti de cafea) asigura tot necesarul de vitamine. Pentru slabit, ceaiul verde se bea dupa mesele principale de peste zi, pregatit ca infuzie. El se gaseste si in pravaliile noastre, fie de origine tailandeza, fie importat – cu adaos de flori de nufar – din China. O cutie cu 20 plicuri costa in jur de 25.000 lei.

Efectul terapeutic al ceaiului verde nu este, nici el, de lepadat. Va simtiti obosite si fara vlaga? Aveti permanent o dispozitie proasta? Apelati cu incredere la ceaiul verde: el va invioreaza, va sporeste atentia, va sporeste capacitatea de efort.

Mod de administrare:

– Puneti apa sa fiarba si lasati-o sa se raceasca vreme de 10 minute.
– Preparati infuzia intr-un vas mai mare; esenta se imprastie mai usor.
– O lingurita cu virf de ceai se acopera cu o cana de apa fierbinte si se lasa sa se infuzeze vreme de 2 minute si jumatate. Important: ceaiul verde nu se opareste niciodata cu apa in clocot, fiindca isi pierde proprietatile curative.
– Pentru birou: umpleti un termos cu ceai fierbinte. Il veti avea la indemina tot timpul: substitut excelent pentru cafea (cu mult mai periculoasa) si totodata un antidot pentru depunerea de grasimi.

Va prezentam ceaiul din telenovele Yerba Mate

Suntem amorezati de telenovele. In fiecare telenovela cineva bea Mate. Asa cum la noi multe se intampla in jurul unei cesti de cafea, la ei la fel de multe se intampla in jurul unei cesti de mate. Numai ce-i vezi ca isi duc pipa aceea numita bombilla la gura si sorb o inghititura de Mate. Ca fan al telenovelelor, simt ca si voi doriti sa stiti ce este, de fapt, un mate, si tocmai de aceea va propun acest material edificator. Cind o veti mai vedea pe Kachora ca bea Mate cu Nesuferitul, atunci veti sti cu siguranta cam ce consuma cei doi simpatici indragostiti…

Ce este Yerba Mate

Mate este un fel de ceai consumat în special în Argentina, Uruguai, Paraguai si sudul Braziliei. Se prepara din frunzele uscate ale arborelui peren Ilex paraguarensis (Yerba Mate). Substantivul mate provine din cuvantul mati, care denumeste dovleacul (Lagenaria vulgaris) ce este folosit pentru a se bea infuzia din el. Numele stiintific, Ilex paraguarensis, a fost dat de naturalistul si botanistul francez Auguste de Saint Hilaire în 1822. Arborele apartine familiei Aquifoliaceae si creste între paralela de 10 si de 30 sud, în bazinele rîurilor din Parana si Paraguai. Este o planta tipica regiunilor Alto Parana, Alto Uruguai si nord-estului Argentinei. Este o planta tropicala sau subtropicala, care necesita temperaturi ridicate si umiditate mare. În medie, se produc 300.000 de tone de mate anual.

În salbaticie, planta are nevoie de 25 de ani pentru a ajunge la maturitate, atingînd 15 metri înaltime. Frunzele cuneiforme alterneaza cu cele ovale, avînd marginile usor zimtate. Înfloreste în perioada octombrie-decembrie. Florile sint mici iar corola este tetrametrica. Fructele seamana cu boabele de piper.

Mate are o aroma dulce-amaruie care se aseamana cu ceaiul. Din 196 de componente chimice volatile continute de mate, 144 se regasesc si în ceai. Infuziile de Ilex paraguarensis sunt mai putin astringente decît cele obtinute din ceai.

Este folosit în medicina populara si este introdus în preparatele din ierburi, ca stimulant al sistemului nervos central, diuretic si antireumatic.

O solutie pentru o sanatate de fier

Yerba Mate sau doar Mate este o planta din America de Sud care a cîstigat multi adepti în toate colturile lumii. În cautarea unui stimulent natural fara efecte secundare si toxicitate s-a ajuns la Mate, care pare sa îndeplineasca aceste conditii. Un revigorator al mintii si al trupului, o sursa naturala de nutritie, Mate merita atentia fiecarei persoane interesate de o sanatate optima. Yerba Mate a fost introdus în lumea civilizata de indienii Guarani din Paraguai si Argentina. A reprezentat din totdeauna un ingredient des folosit în tratamentele Guaranilor.

În Argentina moderna si în Paraguai, Mate a început sa fie consumat zilnic ca ceaiul sau cafeaua. Printre Guaranii nativi, folosirea acestuia în scopuri medicale persista înca. Îl consuma pentru a îmbunatati imunitatea organismului, a curata si detoxifica sîngele, a mentine echlibrul sistemului nervos, a revigora culoarea naturala a parului, a încetini procesul de îmbatranire, a combate oboseala, a stimula mintea, a controla apetitul, a reduce stresul si, nu în ultimul rand, a elimina insomnia.

Mate creste salbatic în Argentina, Chile, Peru si Brazilia, dar cel mai abundent se gaseste în Paraguai, unde este si cultivat. Planta este vag clasificata dupa medicina naturista occidentala ca planta aromatica, stimulent, laxativ, astringent, diuretic, purgativ, antiperspirant si inamic al febrei. Mate contine numeroase vitamine si minerale, rasina, fibre, ulei volatil, tanin si caroten. Dintre vitamine sunt prezente cele din complexul B, vitamina A, C si E. Mai contine acid nicotinic si pantotenic, magneziu, calciu, fier, sodiu, potasiu, mangan, silicon, fosfati, sulf, acid hidrocloric. În 1964, un grup de cercetatori de la Institutul Pasteur si Societatea stiintifica din Paris au ajuns la concluzia ca Mate contine practic toate vitaminele necesare sustinerii vietii.

Continutul de Xanthine

În plus fata substantele nutritive obisniute, Mate contine o substanta care apartine unei clase spacializate de elemente chimice numite Xanthine. Cu toate ca se gaseste doar o mica cantitate din aceste substante în Mate, prezenta lor a generat un mare interes. Xanthina primara din Mate este numita Mateina. Aceasta contribuie probabil foarte putin la actiunea generala a plantei dar a dat nastere la numeroase speculatii. Unele Xanthine sint mai putin benefice, cum ar fi cafeina. Altele, ca theophyllina si theobromina, au actiuni specifice si un set caracteristic de efecte secundare. Cu toate ca Xanthinele au compozitie asemanatoare, fiecare în parte are proprietati unice. Cercetatorii de la Institutul de Igiena din Hamburg, Germania, spun ca, chiar daca ar fi cafeina în Mate, aceasta este într-o cantitate atît de mica încît ar fi nevoie de 100 saculeti de Mate pentru a se ajunge la cantitatea de cafeina continuta de o ceasca de cafea. Principiul activ din Yerba Mate nu este cafeina.

Exista un singur efect care este comun tuturor Xanthinelor: relaxarea musculaturii. Aceasta actiune face ca acestea (cu exceptia cafeinei a carei actiune de relaxare a muschilor este diminuata de alte efecte secundare) sa fie folosite ca dilatatori ai bronhiilor si elemente importante în tratamentul astmului. Se pare ca Mate contine combinatia perfecta de Xanthine. De exemplu, ca si alte Xanthine, stimuleaza sistemul nervos central; dar spre deosebire de majoritatea Xanthinelor (si în special de cafeina), Mate nu creaza dependenta si induce somnul. Este un diuretic lejer, la fel cum sint foarte multe Xanthine, si îmbunatateste circulatia sîngelui în vasele de sînge periferice, reducînd presiunea sîngelui fara efecte secundare. De asemenea, se cunoaste faptul ca Mate ajuta sistemul psihomotor fara a induce stari depresive ca majoritatea Xanthinelor. Doctorul Jose Martin, directorul Institutului National al Tehnologiei din Paraguai, spune ca noile cerecetari si tehnologia avansata au aratat ca, cu toate ca Mate are un anumit continut de cafeina, legatura moleculara este diferita. Mate nu are nici unul dintre efectele secundare ale cafeinei. Horacio Conesa, profesor la Universitatea de Medicina din Buenos Aires, afirma ca: Nu exista nici o contraindicatie din punct de vedere medical în privinta consumului de Mate. Studiile clinice arata ca pîna si cei sensibili la cafeina pot consuma Mate fara a prezenta reactii adverse.

Poate ca cel mai mare beneficiu oferit de Mate este cel destinat tubului gastrointestinal. Multe persoane suferind de boli si leziuni ale acestui tub au raportat îmbunatatiri imediate în urma consumului de Mate. Constipatia, acuta sau cronica, poate fi usor înlaturata de Mate. Acesta stimuleaza miscarea normala în intestine.

Efecte asupra sistemului nervos

Mai bun decît oricare alta Xathina, Mate are proprietatea de a mari agilitatea mintii fara efecte secundare ca nevrozele sau tremuraturi. Se pare ca actioneaza ca un tonic, stimulînd un sistem nervos slabit si sedînd un sistem nervos foarte excitat. Ceea ce se cunoaste despre efectele consumului de Mate, se limiteaza la observatii asupra schimbarilor de comportament spre stari energice, îmbunatatirea puterii de concentrare, scaderea gradului de nervozitate, agitatie si anxietate, cresterea rezistentei la oboseala psihica. Îmbunatatirea starii persoanei în caz de depresie se realizeaza dupa ce aceasta consuma Mate, cauza fiind cresterea energiei. Unul dintre aspectele remarcabile ale Mate-ului este acela ca nu deregleaza ciclurile normale de somn; chiar are puterea de a regla somnul.

Efecte cardiovasculare

Bolile de inima de toate tipurile au fost tratate sau prevenite prin folosirea Yerba Mate-ului. Acesta suplineste multe elemente nutritive necesare inimii pentru buna functionare si tratament. În plus, Mate creste cantitatea de oxigen destinata inimii, în special în perioadele de stres sau efort fizic. Mate a devenit favoritul persoanelor care practica culturismul si a tuturor celor interesati de beneficiile aduse de exercitiile fizice. Efectele metabolice ale Mate-ului par sa includa si evitarea scaderii nivelului carbohidratilor în cazul exercitiilor fizice prelungite. Aceasta actiune are ca finalitate arderea mai multor calorii, marirea eficientei cardiace si scaderea presiunii sîngelui.

Efecte asupra imunitatii organismului

O observatie prezenta în majoritatea scrierilor sud-americane despre Mate este aceea ca Mate îmbunatateste imunitatea organismului si capacitatea lui de a reactiona la diferite boli. Aceste actiuni, ca hranirea si întarirea organismului persoanei bolnave în timpul manifestarii bolii si în covalescenta, accelereaza procesul de vindecare. Mecanismele exacte prin care actioneza Mate nu au fost înca descoperite, dar ele includ actiuni împotriva bolilor si cresterea rezistentei organismului în contactarea acestora. Continutul nutritional al plantei joaca probabil un rol major în acest sens, dar se poate ca si alte elemente componente sa contribuie la actiunea de stimulare a activitatii celulelor albe din sînge.

Proprietati nutritive

Interactiunea numeroaselor elemente nutritive din Mate nu a fost niciodata studiata în amanunt. Dar marturiile privind calitatile nutritive ale Mate-ului nu sunt mai putin spectaculoase. Mate este folosit adesea ca mancare esentiala, cîteodata înlocuind alimente importante ca painea sau legumele. Elimina cu usurinta senzatia de foame si este la fel de hranitor ca o masa în toata regula, în opinia cunoscutilor medici naturisti cilieni, J. Zin si R. Weiss. Lucratorii din Corpurile pentru Pace au raportat cazuri în care grupuri mari de bastinasi si-au pastrat sanatatea în perioadele de foamete, chiar daca mancau o singura masa frugala pe zi. Acest lucru se întîmpla deoarece ei beau cantitati mari de Yerba Mate. Cativa dintre ei si-au petrecut întreaga viata urmînd aceasta dieta si au atins varste foarte înaintate, chiar peste suta de ani. Guvernantii din America de Sud au adoptat aceasta dieta pentru a încuraja mamele, în special din regiunile sarace, sa includa Yerba Mate în alimentatia copiilor.

Cum se utilizeaza Yerba Mate

Yerba Mate este un ceai si din acest motiv poate fi folosit ca atare. Modul cel mai uzual de ambalare sint saculetii de 500 grame cu frunze uscate de Mate. În unele locuri se gaseste în saculeti de ceai numiti Mate Cocido, dar nu are aceeasi putere si nu aduce aceleasi beneficii ca cel folosit în metodele traditionale.

Yerba Mate îsi trage numele de la vasul traditional din care se bea. Acest vas era facut dintr-un dovleac uscat si decorat, dar în zilele noastre poate fi facut si din altceva. În America de Sud, de unde este original Mate, este înca baut din vasul traditional.

În prezent exista numeroase modalitati de preparare a ceaiului Mate. Poate fi preparat si ca oricare alt tip de ceai si strecurat înainte de a fi turnat în cana. Alta modalitate ar fi ca Mate sa fie introdus într-un filtru de cafea si preparat ca atare. Poate fi baut si rece, cu gheata, în zilele fierbinti de vara. Daca aveti un vas special pentru Mate, facut dintr-un dovleac, ceaiul se prepara dupa metoda traditionala.

Prepararea traditionala a infuziei de Mate

Pentru a prepara infuzia de Mate, se pun frunzele uscate de ceai în vasul special iar apoi se toarna apa fierbinte (aproximativ 70 de grade C). Infuzia este bauta printr-un pai din metal numit bombilla care are un filtru la capatul ce se afla în ceai pentru a nu lasa sa treaca bucatelele de frunze. Sint multe tehnici de preparare a ceaiului Mate, dar o metoda traditionala este urmatoarea:

1. se umple trei sferturi din vasul special cu Yerba Mate. Pentru a obtine mai mult ceai, dar mai putin concentrat, se umple doar jumatate din vas cu frunze de Mate.

2. se toarna apa fierbinte pana aproape de umplerea vasului. Nu este nici o problema daca unele frunze raman uscate, plutind la suprafata. Ele vor absorbi apa la urmatoarele preparari ale infuziei.

3. se lasa cateva secunde pentru ca frunzele sa absoarba apa, dupa care se toarna iar apa fierbinte.

4. cand apa nu mai este absorbita, se introduce paiul metalic (bombilla) în vas.

Unele persoane adauga zahar sau alte frunze de ceai, ca menta de exemplu. Altele, înlocuiesc apa cu lapte, în special pentru copii. Aceleasi frunze de Mate pot fi folosite de mai multe ori, pana cînd apa nu mai are nici un gust. Folosirea repetata a frunzelor este o metoda eficienta de extragere a tuturor elementelor benefice din planta.

Cei care beau pentru prima data vor simti un gust neobisnuit dar care le va ramîne în memorie. Este ca si cum organismul ar sti cît de benefic este Mate pentru el si ar cere sa mai bea.

Nu doar pentru trup

Mate nu este benefic doar pentru trup. Este bun si pentru suflet. Bautul Mate-ului poate fi o forma de meditatie si reflectie, permitînd ceaiului sa intre în corp si mintii sa se odihneasca. Dar aceste lucruri nu se întîmpla cand persoana îl bea singura.

În folosirea traditionala a Mate-ului, acesta era cel mai adesea împartit cu prietenii apropiati si cu familia. Ramasite ale tipului de apropiere despre care a scris Robert Heinlein în Straini pe pamînt strain, unde personajele deveneau frati de apa sau surori de apa cînd beau din acelasi vas unul dupa altul, se regasesc si la cei care împart ceaiul Mate creîndu-se o legatura strînsa între ei. Yarba Mate este un simbol al acceptarii totale si al prieteniei.

În Argentina si Brazilia, fermierii, dupa ce termina de lucrat pamantul, se aduna în jurul unui foc de tabara si beau Mate pentru a-si întari legaturile de prietenie. În Buenos Aires, este ceva obisnuit sa întîlnesti familii, îndragostiti sau prieteni care beau împreuna Mate pe plaja sau pe terase. În aceste locuri, daca esti invitat de un grup sa bei Mate trebuie sa consideri aceasta invitatie ca pe cel mai de pret compliment si trebuie apreciat ca atare. Pentru a evita sa ofensezi pe cineva la o asemenea adunare trebuie respectate cateva reguli.

În adunarea traditionala în care se bea Mate exista o singura persoana care toarna apa fierbinte si serveste ceaiul celorlalti. La o petrecere cu prieteni apropiati, aceasta persoana este gazda. În general, cel care serveste va bea primul si va face si o noua infuzie. Aceasta noua infuzie va fi bauta de urmatoarea persoana din acelasi vas. Acest procedeu se repeta pana cand toti cei prezenti beau si aroma din frunze dispare.

Unii considera acest obicei neigienic. Probabil ca este, dar nu mai neigienic ca sarutul. Exact acest lucru face ca Mate sa fie baut între persoane foarte apropiate, la un eveniment intim. Ceaiul se împarte cu cei cu care ti-ai împarti si sufletul.

De unde se procura Yerba Mate

Mate nu se gaseste foarte usor în America de Nord, iar atunci cînd se gaseste este de pîna la zece ori mai scump decît în mod obisnuit. Totusi, în Denver, Colorado, se gaseste Mate la preturi comparabile cu cele din Argentina, de unde este original Mate. Cele mai bune preturi sint cele din America de Sud, unde Mate se gaseste din abundenta atît în salbaticie, cît si cultivat.
NOTA

Yerba Mate se gaseste de vinzare si in magazinele din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *