Ce este de fapt rata metabolica bazala?

Rata metabolica bazla (sau rmb) este cunoscuta si sub numele de metabolism bazal. RMB este rata minima de consum energetic compatibila cu viata. Cu alte cuvinte, rmbeste cantatea minima de energie (exprimata in calorii) de care corpul nostru are nevoie sa se mentina in viata, in conditii de repaus fizic.

Cum ati calculat rata metabolica bazala si necesarul meu zilnic de calorii?

Exista mai multe modalitati de calculare a acestor valori. Una din cele mai cunoscute formule esteasa-numita ecuatie Harris-Benedict, care permite estimarea consumului energetic in repaus(CER) – un alt termen sinonim cu rata metabolica bazala.

Ecuatia Harris-Benedict:

Pentru barbati: RMB (CER) = 66 + 13.75(greutatea) + 5.0(inaltimea) – 6.76(varsta)
Pentru femei: RMB (CER) = 655 + 9.56(greutatea) + 1.85(inaltimea) – 4.68(varsta)

Rezultatul se masoara in kcal/zi.

Desi ecuatia Harris-Benedict este folosita de multi ani (aproape 100 ani, mai precis, de la data la care Harris JA si Benedict FG au puglicat studiul lor intitulat “Un studiu biometric al metabsolismului bazal la om” in 1919) de nutritionisti si medici pentru a estima rata metabolica bazala, recent au fost publicate studii care arata ca, in cazul persoanelor supraponderale, aceasta ecuatie tinde sa supraestimeze consumul energetic in repaus cu cel putin 5%.

Intrucat calculatorul de mai sus anticipam sa fie folosit preponderent de persoane care au exces de greutate, am decis sa folosim o alta formula, cunoscuta sub numele de ecuatia lui Mifflin, publicata in nr februarie 1990 al revistei American Journal of Clinical Nutrition, sub titlul O noua ecuatie predictiva pentru consumul energetic in repaus al persoanelor sanatoase.

Ecuatia Mifflin:

Pentru barbati: RMB (CER) = 5 + 10(greutatea) + 6.25 (inaltimea) – 5 (varsta)
For women: RMB (CER) = -161 + 10 (greutatea) + 6.25 (inaltimea) – 5 (varsta)

Rezultatul se masoara in kcal/zi.

Pentru masurarea necesarului zilnic de calorii am folosit o formula care ia in consideratieasa-numitul factor de activitate fizica. Acest factor este de fapt un numar obtinut pe baza nivelului de activitate fizica pe care l-ai selectat din casuta derulanta din finalul calculatorului de mai sus. Prin multiplicarea ratei metabolice bazale cu factorul de activitate se obtine necesarul caloric zilnic.

Pentru mai multe detalii puteti visica pagina dedicata ratei metabolice bazale si necesarului zilnic de calorii de la universtiatea Cornell din SUA (pagina in limba engleza).

Cat de precis este acest calculator al RMB?

Desi aceste formule sunt folosite pe scara larga pentru estimarea ratei metaboice bazale, este bine sa retineti ca ele ofera doar o ESTIMARE a ratei metabolice bazale. Exista variatii individuale semnificative de la o persoana la alta, si chiar la acelasi individ, rata metabolica bvazala poate varia de la o zi la alta.

Pentru o masurare exacta a ratei metabolice bazale trebuie indeplinite cateva conditii (toate trebuie sa fie prezente la momentul masurarii):

  • absenta activitaii musculare – cu alte cuvinte, persoana trebuie sa se afle in repaus complet, iar muschii trebuie sa fie total relaxati
  • stare post-absorptiva – i.e. 12 ore sau mai mult dupa ultima masa
  • neutralitate termica – i.e. temperatura ambienta trebuie sa fie constanta sau sa aiba variatii minime
  • stare de calm emotional, intrucat studiile au aratat ca starile “incarcate” emotional, in special teama, duc la creteri ale ratei metabolice bazale de la 15% pana la 40%.
  • stare de veghe, intrucat somnul tinde sa scada rata metabolica bazala cu aproximativ 10%

Daca doresti sa citesti mai multe despre factori care conduc la variatii ale ratei metabolice bazale si cunosti limba engleza, te invit sa citesti articolul pe aceasta tema scris de J.V.G.A. Durnin de la universitatea din Glasgow din Glasgow, Scotia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *