Pentru a evita senzaţia de foame intensă şi de kilogramele în plus, mâncaţi alimente bogate în proteine şi fibre. Nutriţioniştii enumeră principalele produse care pot fi de ajutor.

Nu există “alimente-magice”, fără calorii, aşa cum nu există regimuri de slăbire miraculoase, cu efecte pentru totdeauna. Există însă “leacuri” pentru pofta de mâncare scăpată de sub control: o alimentaţie bazată pe proteine şi cereale integrale, dar săracă în dulciuri.

Iată zece dintre alimentele care vă ajută să ţineţi în frâu pofta de mâncare: 

1. Oul fiert. “Un ou fiert are doar 80 de calorii, dar, fiind bogat în proteine, se digeră mai greu, ţine de foame mai mult decât fructele şi forţează metabolismul să funcţioneze eficient”, potrivit nutriţionistului Mihaela Bilic.

Două ouă pe zi la micul-dejun ţin stomacul ocupat pentru cel puţin patru ore şi asigură un sfert din necesarul de proteine zilnic. În plus, ouăle ajută la menţinerea sănătăţii părului şi unghiilor.

2. Iaurtul e slab caloric (40-50 de calorii la 100 de grame), însă bogat în proteine, fermenţi şi enzime care ajută la absorbţia imediată a substanţelor nutritive.

“Iaurtul conţine mai puţină lactoză decât brânza, ceea ce înseamnă că e mai bine tolerat de cei care suferă de intoleranţă la lactoză. În plus, conţine culturi vii de bacterii care echilibrează flora stomacului şi stimulează tranzitul”, explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Calciul combinat cu celelalte componente bioactive încetineşte depozitarea grăsimilor şi intensifică arderea, mai ales în talie. 

3. Laptele e bogat în cazeină, o proteină care conferă senzaţia de saţietate, calciu, vitamina B2, vitamina B12, potasiu şi magneziu. Un pahar de lapte la micul-dejun vă ajută să scăpaţi mai uşor de kilogramele în plus, arată un studiu publicat în “American Journal of Clinical Nutrition”.

Cei care au consumat dimineaţa un pahar cu lapte s-au simţit mai puţin înfometaţi la prânz, întrucât proteinele din lapte satură mai bine decât o face zahărul care “se arde” mult mai repede. 

4. Brânza de capră e mai slabă caloric decât telemeaua şi alte specialităţi şi conţine acid linoleic, care ajută organismul să se simtă sătul.

“Brânza de capră se digeră mai uşor decât celelalte sortimente datorită conţinutului mai mic de grăsimi şi de cazeină, proteina din lapte. 100 g de brânză de capră conţin 60 de calorii, aceeaşi cantitate de telemea de vacă ajunge la 250 de calorii”, mai arată prof. Mencinicopschi.

5. Nucile şi migdalele conţin mulţi acizi graşi mononesaturaţi, adică grăsimi “bune”, care ţin apetitul în frâu câteva ore bune. Nu exageraţi însă, pentru că au destule calorii. Un pumn de nuci sau migdale are în jur de 200 de calorii, dar vă aduce aproximativ 6 grame de proteine şi 9 grame de grăsimi “bune”.

6. Cartofii conţin 85 de calorii la suta de grame, iar amidonul eliberează lent glucidele în organism, ceea ce nu va duce la oscilaţii mari ale glicemiei, periculoase pentru siluetă. Este însă o sursă excelentă de energie şi asigură 12% din necesarul zilnic de fibre, care accelerează tranzitul intestinal lent.

7. Bananele sunt fructe bogate în glucide, care satisfac pofta de dulce şi “taie” repede senzaţia de foame deoarece scad glicemia din sânge. “Conţin triptofan, pe care organismul îl converteşte în serotonină, responsabilă cu starea de fericire. Una, două banane pot ţine loc de micul-dejun şi sunt recomandate şi după un efort intelectual mai intens”, mai spune Mencinicopschi.

8. Ciocolata neagră conţine compuşi care îngreunează digestia şi amână senzaţia de foame. Are gust uşor amărui şi taie astfel pofta de alimente sărate, dulci sau grase.

Ciocolata neagră stimulează secreţia de endorfine, substanţe produse de creier pentru a reduce stresul, senzaţia de durere şi induc starea de fericire.

Este energizantă, dar bogată în calorii (peste 400 de calorii/tabletă), motiv pentru care se recomandă jumătate de tabletă când organismul cere mâncare.

9. Merele sunt extrem de săţioase graţie conţinutului mare de apă şi fibre. Coaja conţine pectină, un “supresor” al apetitutului. Femeile care consumă mere înainte de masă slăbesc cu 40% mai mult decât cele care nu obişnuiesc să le consume deloc.

10. Cerealele integrale, pastele sau pâinea integrală sunt mai săţioase decât “surorile” lor rafinate. Carbohidraţii nu trebuie scoşi din alimentaţie, pentru că scade nivelul de energie, iar organsimul începe să-şi extragă energia din muşchi.

“Proteinele şi cerealele integrale (pâine integrală, paste, fulgi) se digeră mai greu şi ţin stomacul plin mai mult timp decât dulciurile. Acestea din urmă trec rapid prin stomac şi îl fac să ceară o altă doză de zahăr.”
MIHAELA BILIC, medic nutriţionist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *