Pastele este una dintre cele mai mari sarbatori religioase ortodoxe. Meniul de Pasti este este format din retete traditionale, printre care ouale vopsite, mancarea din miel si pasca sunt cele mai cunoscute. Va propunem cateva modalitati de a pregati meniul de Pasti, cu retete traditionale
Drob de Miel
Timp de preparare: fiert maruntaie:40 minute, pregatire: 30 minute, la cuptor: 45 minute.
Ingrediente: maruntaiele de la miel: 1 ficat, 2 rinichi, 1/2 plaman; 3 legaturi de ceapa, 3 legaturi de marar, 8 oua, 1 lingurita de piper, 1 lingurita de sare,2 linguri de faina, 1 lingura de unt, 50 g ulei.
Preparare:
Se fierb maruntaiele de miel si se lasa sa se raceasca.
Se toaca ceapa si se caleste in ulei.
Se toaca mararul marunt.
Tocati si maruntaiele cubulete mici si le amestecati cu ceapa calita, mararul tocat si 7 oua batute spuma la mixer.
Adaugati sare, piper si 2 linguri de faina si amestecati bine.
Ungeti tava cu unt sau ulei, o tapetati cu faina si turnati compozitia.
Dati la cuptor la foc potrivit, iar dupa 10-15 minute ungeti drobul cu un ou batut. Mai lasati la cuptor inca 30-35 de minute sau pana cand se rumeneste.
Este o reteta traditionala care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti ca aperitiv.
Bors de Miel
Timp de preparare: 1 ora si jumatate.
Ingrediente: 1 kg de oase de miel, 1 legatura de ceapa verde, 1 ceapa alba, 3-4 cartofi, 1-2 morcovi, 1 legatura de stevie, 1 legatura de loboda,3 rosii mai moi, 200 ml de suc de rosii, 1 litru de bors, 1 legatura de leustean, sare.
Electrocasnice: aragaz
Mai intai se fierbe carnea cam 45-50 de minute sau pana cand se inmoaie.Adaugati legumele tocate marunt in urmatoarea ordine: ceapa, morcovul, cartofii, rosiile, stevia si loboda
Cand si legumele sunt fierte, adaugati sucul de rosii, borsul fiert inainte si o lingurita de sare (sau dupa gust). Dupa ce adaugati borsul, mai lasati sa dea intr-un fiert si luati de pe foc. Abia acum puteti pune si leusteanul tocat marunt (sau il puteti pune direct in farfurie, daca preferati).
Aceasta Reteta de bors din oase de miel facuta in bucataria casei o puteti pregati pentru masa de Pasti sau pentru orice alta ocazie.
Pofta Mare!.
Stufat de Miel
Timp de preparare: pregatire: 15 minute, fiert carnea: 45 minute, la cuptor:30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg de carne de miel, 2 legaturi de ceapa verde, 2 legaturi de usturoi verde, 1/2 lingurita de sare, 1/2 lingurita de piper, 2 linguri de bulion, 50 g ulei.
Preparare:
Curatati carnea si o taiati bucati potrivite, dupa care o puneti la fiert, adunand din cand in cand spuma de deasupra.
Spalati ceapa si usturoiul, le curatati si le taiati bucati potrivite.
Dupa ce a fiert carnea, incingeti putin ulei in tigaie si adaugati ceapa si usturoiul si le lasati 3-4 minute sa se caleasca, apoi adaugati carnea. Peste acestea, puneti bulionul desfacut cu apa si acoperiti cu zeama de carne. Lasati pe 10-15 minute pana se inmoaie ceapa si usturoiul.
Adaugati sare si piper dupa gust si dati stufatul la cuptor pana scade sosul, cam 30 de minute. Mirosul imbietor va creste pofta de mancare a tuturor.
Este o reteta de miel potrivita pentru masa de Paste si se serveste ca fel principal, eventual cu o salata de cruditati.
Pasca cu Branza
Timp de preparare: pregatire: 45 minute, la dospit: 1 ora si jumatate, la cuptor: 1 ora.
Ingrediente: 700 g faina, 25 g drojdie, 5 oua, 600 g branza (dulce sau telemea, dupa preferinte), 6-7 linguri de zahar, 1/2 lingurita de sare.
Preparare:
Faceti un aluat din faina, 1 ou, 25 g drojdie, sare, 2 linguri de zahar si apa si il framantati cam 15-20 minute, dupa care il lasati la dospit aproximativ 1 ora si jumatate sau pana cand creste si devine pufos.
Intre timp pregatiti o compozitie din branza, 4 oua, 4-5 linguri de zahar, un praf de sare si o amestecai bine cu o furculita.
Dupa ce a crescut aluatul, il impartiti in trei: din doua parti intindeti cate o foaie de 2 cm grosime, pe prima o asezati in tava de cuptor unsa cu ulei. Peste aceasta foaie de aluat puneti jumatate din compozitia de branza si o acoperiti cu cealalta foaie de aluat.
Cu cea de a treia parte de aluat, rulati trei bucati pe care sa le impletiti pentru a da forma crucii de pe pasca.Opriti putin aluat pentru cateva mingiute cu care sa ornati marginile.
Lasati pasca la crescut in tava inca aproximativ jumatate de ora dupa care puneti restul de compozitie cu branza pe pasca iar in final ungeti pasca cu putina apa cu zahar si ou.
Dati pasca la cuptor pana se rumeneste, aproximativ 1 ora.
Este o reteta traditionala de Paste care in unele zone se serveste in loc de paine, iar in altele ca desert.
Cozonac de Casa
Timp de preparare: pregatit aluatul si framantat:1 ora, crescut aluatul: 1 ora si jumatate sau 2 ore, pregatire umplutura si pus in tava: 1 ora, la cuptor: 1 ora.
Ingrediente pentru 4 cozonaci: 2 kg faina, 50 g drojdie, 13 galbenusuri,1,1 kg zahar, 6 pliculete de vanilie, 1,5l de lapte, 2 pachete de unt, coaja de la 2 lamai, 50 g cacao, 300 g rahat, 200 g stafide, 14 linguri de ulei.
Ustensile de bucatarie: sucitor de coca
Electrocasnice: mixer sau robot de bucatarie, aragaz sau plita de gatit si cuptor.
Preparare:
Mai intai pregatiti drojdia astfel: amestecati cu o furculita 200 ml de lapte caldut cu drojdia si 3-4 linguri de faina si lasati sa dospeasca.
Intre timp, amestecati la mixerul de bucatarie 12 galbenusuri cu 700 g zahar si cojile rase de la 2 lamai si 6 plicuri de zahar vanilat.
Dupa aceea, intr-un vas mare (eu am folosit tava de la cuptorul aragazului) amestecati 2 kg faina, drojdia crescuta si compozitia de oua cu zahar.
Incalziti pe aragz sau pe plita de gatit 850 ml de lapte si 14 linguri de ulei (aveti grija sa nu fie fierbinti, doar caldute) si puneti-le la indemana, apoi incepeti sa framantati: nu va grabiti, caci framantatul este secretul daca doriti sa va iasa un cozonac frumos si pufos. Adaugati din cand in cand cate putin lapte si continuati sa framantati.
De asemenea, din cand in cad adaugati cate putin ulei si cate putin din cele 2 pachete de unt topit si framantati, framantati, framantati… Am uitat sa va spun ca trebuie sa aveti o conditie fizica excelenta daca vreti sa va faceti cozonaci.O “sedinta” de framantat va solicita destul de mult.
Partea cea mai grea a trecut. Dupa ce l-ati framantat bine (cam 40 de minute), lasati aluatul la crescut si va odihniti putin. In fabricile de panificatie, framantatul se face automatizat. Aici mixerul nu ne-a mai putut ajuta. Aveti grija sa stea la caldura si mai ales sa nu raciti camera brusc, pentru ca nu va mai creste cum trebuie.In general, este suficient sa stea la caldura cam o ora si jumatate sau doua ore, pana cand devine pufos si moale.
Gata, inapoi la treaba: impartiti aluatul in 8 parti egale si intindeti fiecare parte cu sucitorul de coca, pana cand obtineti o foaie de aluat de grosime potrivita.
Umpleti foaia cu bunatati: crema de cacao obtinuta din 400 g zahar, 50 g cacao, 150 ml lapte, iar peste crema puneti rahatul taiat bucatele mici si stafidele. Rulati foia de aluat, impletiti cate doua astfel de foi umplute si le puneti in tava de copt la cuptorul aragazului. Acesta face parte din setul nelipsit de electrocasnice din orice bucatarie
Mai lasati cozonacii la crescut in tava de coopt inca aproximativ 40 de minute, dupa care ii ungeti cu un ou batut si ii dati la cuptor cam 50-60 de minute sau pana se rumenesc.Puteti proba daca sunt facuti in interior, intepandu-i cu un cutit si, daca nu ramane aluat pe cutit, inseamna ca sunt gata. Sfatul bucatarului: nu deschideti usa cuptorului, pentru ca, daca se racesc, nu vor mai fi la fel de fragezi si pufosi.
Ii scoateti din cuptor (aveti grija sa fie cald in bucatarie) si ii rasturnati cu grija din tavi. Este o reteta de cozonac delicioasa potrivita ca desert la meniurile de sarbatori si nu numai.
Pofta Mare!