A trecut Sarbatoarea Pascala cu tot ce implica din punct de vedere culinar, asa ca, pentru majoritatea oamenilor, se impune o detoxifiere prin dieta. Specialistii sustin ca fructele si legumele sunt cele mai indicate.

Ca în orice dieta, sunt excluse grasimile, semipreparatele, alcoolul si, daca se poate, cafeaua si tutunul. Un element foarte important care asigura o buna eliminare a toxinelor este hidratarea. Este indicat sa beti peste doi litri de lichide pe zi.

Alimente permise
– Fructe – de orice fel: crude, uscate sau compot
– Suc natural de fructe neîndulcit
– Legume de orice fel, proaspete sau conservate
– Ovăz
– Peşte, de preferat proaspăt, nu congelat
– Seminţe şi nuci fără sare

”Fasolea verde şi lintea sunt ideale pentru dieta de detoxifiere”, Dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS

Alimente interzise
– Sucuri, compoturi sau prăjituri cu îndulcitori
– Lapte, unt, brânză, frişcă
– Paste şi pâine
– Cola şi cafea
– Drojdie, alcool şi ciocolată

”Cine obişnuieşte să bea zilnic cafea poate consuma şi acum o ceşcuţă, în pofida faptului că are un aport de toxine”, Dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS

Beţi ceai de muşeţel
„Trebuie să aveţi în vedere nu doar detoxifierea ficatului şi a rinichilor, ci şi una intestinală. Una dintre cauzele frecvente ale acumulării toxinelor în organism este constipaţia, aşa că trebuie să beţi ceai de muşeţel. Acesta nu aduce beneficii doar la nivel intestinal, ci calmează migrenele şi alungă insomniile”, explică dr Luca.

Contraindicate pe termen lung

Dietele de detoxifiere restrictive nu trebuie urmate pe perioade lungi pentru că nu aduc organismului toate substanţele de care are nevoie. Principalul pericol îl constituie faptul că un consum redus de vitamine, minerale, proteine şi carbohidraţi poate duce la malnutriţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *