Le folosim ca adjuvant pentru tratarea unor boli sau în scop preventiv, dar pot sensibiliza pielea în fata razelor nocive ale soarelui. Este vorba despre plantele fotosensibilizante.

În zilele cu soare puternic sau la plajă te poţi confrunta cu reacţii alergice la nivelul pielii, chiar dacă, în mod normal, nu faci urticarie de la soare. Explicaţia poate fi aceea că plantele pe care le consumi sub formă de ceaiuri ori de tincturi sau cele pe care le aplici pe piele sub formă de uleiuri, creme sau de cataplasme sensibilizează tegumentul şi determină reacţii neplăcute în urma expunerii la soare. Aceste reacţii pot fi de severităţi diferite: arsuri solare, simpla pătare a  tegumentului uns în prealabil cu produse din plante, dar şi reacţii identice cu cele din urticaria solară, cum sunt eritemul, formarea de vezicule cu lichid şi, ulterior, pătarea pielii pe ariile afectate. Fenomenul poartă denumirea de fitofotodermatoză şi reprezintă o categorie aparte din sfera fotodermatozelor, adică a alergiilor date de soare.

Pătrunjelul

Planta descongestionează şi relaxează uterul, vezica urinară şi intestinele şi poate fi folosită din abundenţă în mâncare sau în infuzii, împreună cu alte plante. Indiferent de modalitatea în care foloseşti pătrunjelul, deci inclusiv ca plantă aromatică în mâncăruri, este indicat să te  protejezi de efectul fotosensibilizant şi să nu te expui la soare fără protecţie.

Sunătoarea

Hypericum perforatum are acţiune antidepresivă, antiinflamatorie, cicatrizantă, antiulceroasă, vasodilatatoare, hipotensivă şi diuretică şi este indicată în afecţiuni hepatice şi biliare şi în caz de ulcer gastric. În egală măsură şi persoanele cu depresie, precum şi cele care au arsuri la nivelul pielii pot beneficia de efectele benefice ale sunătorii. În infuzie sau sub formă de cataplasme aplicate pe piele, sunătoarea produce un efect fotosensibilizant din cauza substanţei numită hipericină pe care o conţine.

Brânca-ursului

Este cunoscută drept un afrodiziac puternic, fiindcă are o acţiune vasodilatatoare genitală, este un antispastic uterin şi stimulează funcţionarea corectă a ovarelor. De aceea, este folosită în caz de disfuncţii sexuale şi de infertilitate. Însă, după utilizarea externă a plantei, sub formă de comprese, nu este recomandată expunerea la soare fără protecţie, fiindcă brânca-ursului are proprietăţi fotosensibilizante.

Teiul

Tilia cordata, denumit popular tei, are efect relaxant asupra sistemului neurovegetativ, ajutând la combaterea insomiilor, a depresiilor şi anxietăţii. De asemenea, creşte toleranţa la stres şi ajută la calmarea gastritei de origine nervoasă. Dar, în egală măsură, creşte sensibilitatea pielii la soare şi poate determina arsuri chiar şi în urma expunerii moderate.

Florile de câmp

Polenurile, dar şi substanţele din frunze şi din tulpini de plante care fac parte din vegetaţia spontană a pajiştilor pot determina, la contact, sensibilizarea pielii la razele ultraviolete ale soarelui. Aceste reacţii apar des la persoanele care fac plajă direct pe iarbă, dar şi la copiii care se joacă în iarbă în zilele însorite. O modalitate de a preveni aceste reacţii fototoxice constă în purtarea unor haine subţiri, dar care să acopere pielea, pentru a nu intra în contact nici cu substanţele fotosensibilizante, nici nu razele ultraviolete. În plus, este recomandată folosirea cremelor cu factor de protecţie solară ridicat şi trebuie evitat contactul direct cu iarba.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

După administrarea locală sau internă a unor plante şi în urma expunerii la lumina solară, pot să apară diverse reacţii cutanate, numite reacţii de fotosensibilitate. Manifestările constau în eriteme, mâncărimi, înţepături sau inflamaţii. Sunătoarea, o plantă folosită pentru proprietăţile sale digestive (de stimulare a secreţiei de bilă), dar şi pentru cele antidepresive, dacă trebuie administrată pe durate mai lungi de timp, poate determina fotosensibilitate. Frecvente sunt şi reacţiile de fotosensibilitate determinate de uleiurile esenţiale de bergamotă, lămâie, lavandă, santal, cedru, mosc, ingrediente ale unor parfumuri. De asemenea, după aplicarea externă a frunzelor de morcov (are efect antiseptic, cicatrizant şi antiinflamator la nivel cutanat)  se evită expunerea la soare.

Efect

Fructele exotice precum smochinele sau pomelo cresc sensibilitatea pielii la razele ultraviolete.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *