Vitamina E se refera la un grup de compusi liposolubili cu puternice proprietati antioxidante. Un antioxidant este o substanta care reduce daunele oxidative, cauzate de oxigen, aceste daune putand afecta tesuturi, celule si organe.
Vitamina E exista in opt izomeri diferiti, patru tocoferoli si patru tocotrienoli. Alfa-tocoferolul se gaseste in cele mai mari cantitati in sange si tesuturi. Aceasta este singura forma activa mentinuta in corpul uman. Are, in aceasta forma, cea mai importanta semnificatie nutritiva. Alfa-tocoferolul este a doua forma dintre cele mai abundente de vitamina E. Alfa tocoferol poate fi gasita in cea mai mare cantitate in uleiul de floarea soarelui si in uleiul de germeni de grau. Ca un aditiv alimentar, acesta are numarul E308.
Beta-tocoferolul este un tocoferol natural cu activitate antioxidanta mai mica decat cea a alfa-tocoferolului.Tocoferolul Gamma este principala forma de vitamina C in diete. Acesta poate fi gasita in uleiul de porumb, ulei de soia, margarina si sosuri. Tocoferolul Gamma este foarte important pentru sanatate, in urma unor studii recente constatandu-se ca este bine absorbit de catre tesuturi. Ca aditiv alimentar, acesta are numarul E308.
Delta-tocoferolul se gaseste in concentratii mai mici decat alfa-tocoferol. Ca aditiv alimentar, acesta are numarul E309 . Ultimii trei sunt Alfa-tocotrienol (cea mai frecventa forma de vitamina E din uleiul de palmier), Beta-tocotrienol, Gamma-tocotrienol (o forma rara de vitamina E) si Delta-tocotrienol.
Expertii sustin ca vitamina E este foarte benefica pentru piele, in tratarea bolii Parkinson, probleme de infertilitate in cazul barbatilor, prevenirea bolilor de inima, prevenirea bolii Alzheimer la persoanele inaintate in varsta, scaderea riscului aparitiei bolilor pulmonare; persoanele cu diabet zaharat mai pot beneficia de pe urma acestei vitamine; vitamina E ajuta impotriva cancerului la san, artritei, in prevenirea cancerului de prostata, imbunatatind sistemul imunitar la persoanele varstnice, in tratarea hepatitei.
Dintre alimentele cu un continut foarte bogat de vitamina E amintim migdalele, asparagusul, avocado, nucile, broccoli, ficatul, porumbul, uleiul de bumbac, galbenusurile de ou, legumele cu frunze verzi precum salata verde, spanac, nap, sfecla, papadia, alunele, mango, margarina, martipanul, maioneza, musli, maslinele, papaya, arahidele, uleiul de pin, uleiul de rapita, pestele, sofranul, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui, cartofii dulci, produse din germeni de grau.
In tarile dezvoltate, deficitul de vitamina E este destul de rar intalnit. Nasterea prematura a copiilor poate avea drept una din cauze deficitul de vitamina E. Pentru prevenirea eventualelor complicatii se va administra o cantitate mai mare de vitamine E.
Un risc ridicat de deficit de vitamina E il au persoanele cu probleme de malabsorbtie, tractul digestiv uman avand nevoie de grasimi pentru a absorbi vitamina E. Deficitul poate conduce uneori la neuropatie periferica, probleme de imunitate, retinopatie, miopatia scheletica sau ataxie.