Procesul de vospire in camp electrostatic este un proces diferit fata de vopsirea conventionala, deoarece acesta nu este utilizat ca solvent pentru a mentine continutul de liant si vopseaua sub forma lichida. Vopseaua consta dintr-o pulbere fina, care curge printr-un mecanism de pulverizare, electrostatic aderand la suport si apoi intarita in cuptoare pentru a forma un strat de vopsea.
Pulberea poate fi utilizata ca polimer termoplastic sau termorigid. Vopsirea in camp electrostatic este folosita pentru a crea un strat de vopsea mai dur si mai durabil decat efectele conventionale obtinute prin vopsire. Vopsirea in camp electrostatic este folosita in principal pentru metale, avand aplicabilitate intr-o gama larga de domenii: constructii metalice, aparate, automobile, echipamente sportive, instrumente muzicale si multe altele. Tehnologiile moderne permit vopsirea cu vopsea electrostatica si alte materiale, cum ar fi MDF prin diverse metode.
Procesul de vopsire electrostatica poate produce straturi mai groase de vopsea decat procesele conventionale, deoarece nu a alerga, nici piese pictate care formeaza acumulari de vopsea. Astfel, nu exista diferente intre suprafetele orizontale și verticale pictate. In ceea ce privește mediul inconjurator este important de remarcat faptul ca elimina vopsirea in camp electrostatic foarte putini compusi organici volatili.
Pulberea poate fi utilizata la vopsire si este formata din mai multe culori care pot fi aplicate inainte de intarire, rezultand astfel o combinatie de diferite culori si efecte intr-un singur strat.
In general, particulele de pulbere folosite in procesul de acoperire electrostatica au o dimensiune de 30-50 microni de temperatura de tranzitie vitroasa de aproximativ 80 ° C, un punct de topire de aproximativ 150 ° C si este intarita la circa 200 ° C. Pentru astfel de pulberi necesita o grosime mai mare de 50 pm pentru a obtine un film suficient de bun.
Exista operatiuni specializate de vopsire electrostatica cu particulele mai mici de 30 pm sau o temperatura de tranzitie vitroasa sub 40 ° C, operatiuni care sunt folosite pentru a produce un diluant film neted. O varianta a procesului de vopsire in camp electrostatic combina avantajele cu cele ale picturii conventionale prin dispersarea unei pulberi fine de aprox. 1-5 pm in apa, care permite un film extrem de subtire si neteda.
Un alt avantaj al acestui mod de tablou este ca, in timpul procesului, particulele suprapulverizata pot fi reciclate si reutilizate in cadrul aceluiasi proces de vopsire. Folosind mai multe culori in vopsea poate fi inca o piedica in realizarea acestei operatii.
Procesul de vopsea electrostatica este compus din mai multe etape esentiale. Prima faza este pre-tratament, care consta in indepartarea murdariei, lubrifiantilor, uleiurilor, oxizilor metalici sau sudarea reziduurilor rezultate din piesa care urmeaza sa fie vopsita. Pre-tratare chimica sau cromit implica utilizarea de fosfati in bai de imersie sau spray-uri. Acest lucru se face de obicei in mai multe etape, care consta in degresare, lustruire, indepartarea petelor, se spala si in cele din urma, fosfatare sau de joc cromatul. O alta metoda este pre-tratament de suprafata sablarea. Se compune din curatare si netezire a suprafetei printr-un jet abraziv cu aer comprimat si este folosit pentru produsele fabricate din lemn, plastic sau sticla. Etapa pretratament are atat rolul de curatare a suprafetei care urmeaza sa fie vopsite si aderenta pulbere pentru a o imbunatati.
Procesul pretratare ulterior are loc pe suprafata pieselor de vopsire. Cea mai obisnuita metoda de aplicare a pulberii este o pulverizata folosind un pistol electrostatic sau corona. Pistolul de pulbere da o sarcina electrica pozitiva, apoi pulverizata o piesa la pamant cu ajutorul unui jet de aer comprimat. Piesa este apoi incalzit, pulberea se topeste pentru a forma un strat uniform, dupa care este racita pentru stratul de vopsea sa se intareasca. Aceasta este si metoda de incalzire comuna in avans a metalului care urmeaza sa fie pulverizat cu vopsea. Preincalzi metalul poate ajuta la formarea unui strat uniform de vopsea, dar creeaza alte probleme, cum ar fi scurgerile cauzate de excesul de pulbere. Un alt tip de pistol utilizat este Tribo care incarcate electric de praf prin frecarea unui tub de teflon gasit in teava pistolului. Cei de la Matei Electrostatic folosesc oricum tehnologii potrivite pentru fiecare tip de piesa in parte.