Raul de miscare apare in timpul transportului cu masina, avionul sau vaporul, atunci cand echilibrul delicat al urechii interne este deranjat de miscare. Desi stai nemiscata, simturile iti spun ca esti in miscare, paradox care poate declansa greata, voma si ameteala. Copiii si femeile sufera de aceasta afectiune mai mult decat barbatii. Starea prevestitoare «raului de transport» se manifesta prin apatie, dureri de cap, letargie, urmata uneori de varsaturi incontrolabile.

Conditii de calatorie
Daca stii ca de obicei ti-e rau atunci cand calatoresti, foloseste un truc de-al pilotilor: nu pleca in calatorie cu stomacul gol, dar nici cu el foarte plin. Renunta la masa copioasa si mananca ceva frugal. Stai cu fata in sensul de mers si aeriseste bine habitaclul. Ideal ar fi sa stai pe locul din fata al masinii (la volan e cel mai bine) si sa nu privesti in lateral, caci miscarea este perceputa mult mai acut, ci inainte sau spre o tinta la orizont, care nu este in miscare.

Nu pune dulciuri la pachet, pentru drum; evita fumul de tigara, stai la aer curat sau tine ferestrele deschise.

Fitoterapie
Te ajuta sa bei, inaintea plecarii, unul din ceaiurile de plante de mai jos:
◆ Bea o jumatate de pahar de ceai de radacina de arhanghelica inainte de a pleca si apoi, pe drum, cate un sfert de pahar, daca ti-e rau.
◆ Amesteca 20 g de radacina pisata de angelica, frunze de cnicus benedictusfrunze de menta, de piper si zmeur, cu 10 g radacina de inula. Pune o lingurita din acest amestec intr-un termos si toarna apoi doua pahare si jumatate de apa fierbinte. Bea un pahar de ceai inainte de calatorie si, la nevoie, in timpul drumului.

Homeopatie
Exista pastile homeopatice impotriva raului de masina. Sunt simplu de administrat si fara efecte adverse, excelente pentru toata familia. Nu trebuie decat sa-ti amintesti sa le iei profilactic, inainte de a porni la drum: tine sub limba cate 2 comprimate de 3 ori pe zi, in ajunul si in ziua calatoriei. Pentru copiii sub 6 ani, pastilele se dizolva in apa.

Aromoterapie
Daca vrei un sejur cu adevarat relaxant, ia cu tine cateva sticlute cu uleiuri volatile. Acestea pot alunga oboseala, stresul si sunt un remediu excelent atunci cand ai rau de masina, dureri de cap sau insomnii. Uleiurile volatile extrase din plante actioneaza asupra organismului pe cale olfactiva.

Virtutile aromoterapiei, combinate cu cele ale masajului, produc o stare de relaxare si confort. Cateva minute de masaj te vor face sa te simti mai bine, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Pune cateva picaturi de esenta de ulei de ghimbir pe o bucata de panza curata si inhaleaza-i aroma. Este cea mai buna solutie atunci cand esti pe drum si ai rau de masina, dar nu te poti opri. Poate fi folosit in combinatie cu cel de levantica, relaxant.

Puncte de presiune
Incearca sa-ti masezi incheieturile mainilor, in partea din interior a antebratului. Sau poartabratarile Sea-Band impotriva starilor de greata in general (sarcina, rau de miscare, anestezie, chimioterapie). Acestea sunt din material elastic si apasa cu o semisfera de plastic asupra punctului de presopunctura Nei Kuan de la incheietura mainii.

Special pentru copii
Nu pleca cu copilul inainte de masa. Un stomac gol poate reactiona violent, ca si unul prea plin… ideal ar fi sa manance piure de cartofi, orez, sote de morcovi sau mazare. Ia la tine niste dropsuri cu menta sau ghimbir si ceva de „rontait“.

Cu o jumatate de ora inainte de plecare, pune-i un supozitor de Emetiral sau da-i sa bea unceai de ghimbir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *