Pastrati mâncarea gatita în congelator chiar si sase luni si nu îndesati produsele în frigider, ci puneti-le mai în fata pe cele mai vechi si mai în spate pe cele foarte proaspete.

Obiceiul de a ieşi din hipermarkturi cu cărucioarele pline de mâncare s-ar putea să nu fie nici atât de sănătos pe cât credeţi şi nici avantajos din punct de vedere financiar. Unele persoane sunt tentate să mănânce în exces din dorinţa de a nu lăsa alimentele să se strice, riscând să se îngraşe, altele le consumă când deja s-au râncezit, ceea ce le poate îmbolnăvi, iar alţii pur şi simplu le aruncă. Medicul nutriţionist Corina Zugravu vă sfătuieşte cum să procedaţi astfel încât să nu faceţi risipă de mâncare.
Puneţi deoparte surplusul de mâncare imediat după ce aţi gătit. Dacă nu sunteţi sigur că o să consumaţi mâncarea respectivă în zilele următoare, împa¬chetaţi-o şi puneţi-o în congelator. „Asta este şi o tehnică economică. Unele magazine îţi oferă discount la cantităţi mai mari. Anumite alimente, precum produsele de băcănie, pot fi păstrate mult timp. Ouăle pot fi ţinute chiar şi o lună. Mâncarea gătită poate fi păstrată la congelator 3-6 luni”, spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Fiţi atenţi la porţia micuţilor

Dacă vreţi să vă mai rămână mâncare pentru a doua zi, încercaţi să potriviţi bine porţiile de la masa de seară. De multe ori punem prea multă mâncare în farfurie şi fie o aruncăm, fie o consumăm pe toată, ceea ce este nesănătos. „Ideal este să ştii care e porţia fiecăruia şi să pui în farfurie un pic mai puţin. Întrebaţi fiecare membru al familiei cât vrea să mănânce, pentru că fiecare ştie mai bine cât îi e de foame. Obiceiul mamelor sau al gazdelor de a insista ca porţia să fie mai mare este greşit”, vă sfătuieşte Corina Zugravu. Aveţi grijă inclusiv la cum aranjaţi porţiile copiilor, deoarece ei sunt cei mai imprevizibili. Dacă într-o zi mănâncă foarte mult, a doua zi s-ar putea doar să ciugulească ceva. „Copiii se sperie când văd porţii mari şi nu mai mănâncă deloc. Am văzut multe mămici care s-au îngrăşat din cauza obiceiului de a mânca ce rămânea în farfuria celor mici”, mai spune medicul.

Învăţaţi să nu mai fiţi stresaţi din cauza alimentelor. E bine să ţineţi în frigider şi în debara alimente sănătoase, cu care să puteţi face un meniu dacă vi se face foame mai tare decât de obicei, dar nu trebuie să exageraţi. De asemenea, nu mai cumpăraţi alimente care sunt consumate doar pe jumătate. „Mergeţi la magazin cu o listă cu ce vă trebuie pentru perioada următoare şi aveţi grijă să nu plecaţi la cumpărături dacă sunteţi flămânzi. Când puneţi alimentele în coş, gândiţi-vă şi cum le stocaţi. Brânzeturile proaspete, smântâna, brânza dulce, iaurtul, laptele sau semipreparatele din carne rezistă cinci-şase zile la frigider”, spune Corina Zugravu.

Grăsimile nu pot fi stocate prea mult timp

Fiţi atenţi la datele la care expiră alimentele şi asiguraţi-vă că le consumaţi în timp util sau că le congelaţi. De asemenea, fiţi atenţi la promoţiile înşelătoare care vă oferă produse la jumătate de preţ, dar care expiră în câteva zile. „Dacă termenul de garanţie e de tipul «a se consuma de preferat înainte de…», alimentele pot fi consumate şi la două luni după acesta”, spune medicul. Anumite produse care conţin grăsimi nu pot fi stocate prea mult timp, pentru că devin toxice. Mezelurile, spre exemplu, pot râncezi chiar şi în frigider, iar dacă se învechesc, substanţele din ele devin cancerigene.

Nu aglomeraţi frigiderul

Fiţi creativi şi combinaţi resturile de alimente. Dacă v-au rămas o bucăţică de friptură, o porţie mai mică de supă, orez sau tocăniţă, învăţaţi să preparaţi din ele meniuri gustoase şi ieftine.

Ţineţi frigiderul curat, astfel încât să vedeţi dintr-o privire ce anume trebuie consumat imediat. Obiceiul este recomandat şi pentru că alimentele nu se răcesc bine dacă frigiderul este foarte aglomerat. Un alt sfat este să puneţi etichete pe caserolele din frigider, mai ales pe alimentele pe care le depozitaţi în congelator, pentru că după ce îngheaţă majoritatea vor arăta la fel şi o să le încurcaţi. Un alt truc este rotaţia stocurilor, aşa cum se întâmplă în magazine. Puneţi mai în faţă produsele mai vechi, ca să le consumaţi mai repede, şi lăsaţi-le în spate pe cele foarte proaspete.

Nu mâncaţi în exces din dorinţa de a nu lăsa alimentele să se strice, deoarece riscaţi să vă îngrăşaţi. Nutriţioniştii amintesc, spre exemplu, de obiceiul mamelor de a consuma din mâncarea copiilor, un lucru nesănătos, atât pentru acestea, cât şi pentru micuţi. Ideal ar fi să faceţi porţiile cât mai corect şi în funcţie de dorinţa fiecărui membru al familiei.

Nu vă lăsaţi pradă impulsurilor!
Când mergeţi la cumpărături, faceţi liste cu alimentele necesare şi nu vă lăsaţi pradă impulsului de a cumpăra cât mai mult;

Când congelaţi fructe şi legume, porţionaţi-le. Decongelarea şi recongelarea sunt procese care duc la contaminanrea alimentelor cu bacterii;

Cartofii fac parte dintre alimentele pe care este bine să nu le stocaţi în exces, deoarece pot deveni toxici atunci când încep să încolţească. Pentru a fi păstraţi cât mai bine, o metodă este să îi îngropaţi în pământ sau să îi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip;

Pâinea mai veche o puteţi prăji şi consuma la micul dejun;

Atenţie la modul în care păstraţi mezelurile. Dacă se învechesc şi capătă mâzgă, devin nesănătoase şi este posibil să se transforme în hrană cancerigenă.

Aruncaţi fructele uşor mucegăite

O altă serie de alimente care se strică uşor sunt fructele şi legumele. Dacă observaţi că merele sau portocalele au prin mucegai, aruncaţi-le.

„Multe persoane îndepărtează partea stricată şi mănâncă restul. În fructele mucegăite se pot găsi micotoxine care se răspândesc în tot fructul şi care sunt cancerigene”, avertizează nutriţionistul Corina Zugravu. De asemenea, nu ţineţi salatele în pungi în frigider, pentru că se formează nitriţi toxici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *