Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, vă propune o cură cu căpşuni şi cireşe care vă ajută să scăpaţi de kilogramele în plus. Totodată, specialistul nostru ne spune ce alte proprietăţi au aceste fructe delicioase.

Vitaminizare cu cireşe
Cireşele lunii mai sunt bogate în calciu, magneziu, fier şi în vitaminele A şi B. De aici rezultă efectul vitaminizant asupra organismului.

“E ideal să mâncaţi cel puţin 500 de grame în fiecare zi. Cireşele de mai întăresc sistemul imunitar şi încetinesc procesul de îmbătrânire”, precizează specialistul nostru.

Cireşele au un conţinut caloric redus, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame. Acesta este motivul pentru care sunt ideale în curele de slăbire.

Au un conţinut ridicat de vitamina C şi o cantitate semnificativă de bioflavonoizi, antioxidanţi ce au rolul de a scădea colesterolul şi de a îmbunătăţi circulaţia sangvină.

Cel mai puternic rol al cireşelor este cel depurativ. “Mai depurativ decât cireşele este ceaiul din codiţe de cireşe, benefic în afecţiunile rinichilor”, adaugă specialistul nostru.

În plus, cireşele ajută şi la menţinerea aspectului tânăr şi proaspăt al pielii. Oricine se poate bucura de bene­ficiile acestor fructe pentru că ele nu au contraindicaţii. Cu condiţia de a fi consumate proaspete şi bine spălate.

Căpşunile, recomandate femeilor însărcinate
Căpşunile au proprietăţi antioxidante şi anticancerigene. Ca şi cireşele, căpşunile trebuie consumate zilnic, proaspete, bine spălate. Profesorul Mencinicopschi atrage atenţia în mod special ca să nu adăugăm zahăr sau frişcă, dacă vrem să slăbim cu ajutorul căpşunilor.

Căpşunile autohtone nu ţin mult, de aceea ele trebuie mâncate în 2-3 zile după ce au fost cumpărate.

Căpşunile conţin o cantitate mare de vitamine: C, E, B1, B2, B6, K, PP. De asemenea, au în compoziţie acid folic. Din acest motiv, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le recomandă cu precădere femeilor însărcinate. Aceste fructe sunt şi o sursă de fier, calciu şi magneziu, dar şi de fibre, care uşurează procesul de digestie.

În uz cosmetic, căpşunile se numără printre fructele cele mai utilizate pentru măşti recomandate în toate tipurile de ten.

Au rol anticancerigen
Vitaminele şi mineralele din căpşuni pot opri dezvoltarea celulelor implicate în apariţia cancerului de esofag, potrivit unui studiu recent la care au participat 36 de persoane, cu vârstă medie de 54 de ani. Voluntarii, care prezentau leziuni precanceroase la nivelul esofagului, au mâncat zilnic 50-60 de grame de căpşuni din care a fost scoasă apa pentru ca subiecţii să be­neficieze de o concentraţie mai mare de vitamine şi minerale. La finalul studiului s-a observat că leziunile precanceroase s-au redus în cazul a 29 dintre participanţi.

Pe care le aleg? Când le cumperi, asigură-te că sunt întregi, parfumate, că au culoarea uniformă, roşu-strălucitor, iar frunzele să fie verzi şi să arate proaspete. Mărimea căpşunilor nu este foarte importantă, inclusiv cele mici pot fi delicioase şi zemoase. Dar cumpără cantităţi mici, pe care să le mănânci în aceeaşi zi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *