O veche zicala asiatica ne sfatuieste sa mancam singuri masa de dimineata, sa impartim pranzul cu prietenii si sa dam cina dusmanilor. Dar de ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei?

De ce este atat de important sa nu sarim peste micul dejun?
Mai intai pentru a asigura rezerva de energie a organismului, caci activitatea zilei care tocmai incepe necesita efort fizic si pentru a-l „suporta“ este nevoie de un consum energetic. De aceea, renun-
tarea la masa de dimineata predispune la oboseala matinala, prin deficit energetic
. Dar oare celelalte mese ale zilei nu pot asigura organismului toate resursele de care are nevoie? Iti poti spune: „Am sa recuperez la pranz sau la cina“.

Dar lucrurile nu stau chiar asa. Tot organismul tau se afla dimineata dupa un repaus alimentar de circa 10 ore si isi reia activitatea gradat: activitatea cerebrala va atinge nivelul maxim in jurul pranzului, secretia gastrica atinge nivelul fiziologic intre orele 9-10 ale diminetii, iar splina si pancreasul ajung la activitate maxima dupa ora 10. Asadar, in intervalul dintre orele 8 si 11, este nevoie ca toate aceste procese fiziologice sa aiba „carburant“ energetic.

Reversul procesului, valabil pentru persoanele care nu mananca dimineata: greutate in concentrare, ameteli, tulburari de vedere, variatii de tensiune sau chiar hipocalcemii. In plus, evitarea sistematica a micului dejun aduce cu sine o schimbare a stilului de viata si riscul aparitiei unor boli digestive, deoarece mancand mai mult la pranz si seara nu faci decat sa ingreunezi tranzitul intestinal si absorbtia de elemente nutritive.

Ghidul micului dejun
Iata cateva principii alimentare de care e bine sa tii cont pentru a incerca o „schimbare de stil“ in ceea ce priveste alimentatia ta si pentru a te obisnui sa iei masa de dimineata:

  • Consuma doar alimente al caror gust iti place. In caz contrar, vei considera totul o povara.
  • Nu manca orice, fiindca nu tot ce mananci se transforma in energie si nu toate alimentele ofera energie de calitate. De exemplu, desi sunt indispensabile organsimului, vitaminele si fibrele alimentare nu au si valoare energetica.
  • O mare greseala: micul dejun compus din cafea si tigara. Rezultatul? Cafeaua va stimula productia de suc gastric, adaugand-o cantitatii oricum crescute fiziologic dimineata, iar nicotina determina cresterea nivelului de adrenalina si, drept urmare, un puls accelerat, hipersecretie gastrica si nervozitate crescuta.
  • Daca esti una dintre persoanele care spun: „Pur si simplu nu pot manca nimic dimineata“, e necesar sa stii ca este vorba doar despre pura obisnuinta. Incepi prin a-ti invata, treptat, corpul cu micul dejun. Incearca sa bei dimineata cate un suc de portocale, iar in urmatoarele zile inlocuieste-l cu un pahar de lapte degresat, apoi adauga la acesta si doua-trei linguri de cereale.
  • „Carburantii“ care ne pun in miscare, ne incalzesc si ne sustin eforturile sunt hidratii de carbon, zaharurile si lipidele. Dar asta nu inseamna ca dimineata ar trebui sa mancam numai ceea ce ne aduce energie.
  • Daca iti faci probleme in ceea ce priveste silueta ta, stabileste singura un regim progresiv, de pilda: oua fierte (nu prajite), paine prajita (fara unt), sunca slaba, iaurt, cereale, lapte degresat si un fruct cu continut bogat in calorii (o banana), pe care le poti combina cum vrei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *