La cat de cald s-a facut afara, nu stii ce sa mai faci ca sa te racoresti. Iar in ecuatia castigatoare parca nu-si mai face loc si sedinta obisnuita de fitness. Caldura din sala e prea mare, efortul fizic parca te moleseste si mai tare. E momentul sa incerci altceva. Ce spui de o sedinta de gimnastica in apa?

Scapi de kilograme si iti modelezi si corpul
Ia-ti costumul de baie, un prosop, papucii de plaja si indreapta-te spre cea mai aproapiata piscina sau strand.Nu te teme, nu ai nevoie de antrenor. Trebuie doar sa urmaresti cu atentie instructiunile din paginile urmatoare, sa faci toti „pasii” in apa si sa ajungi in forma cea mai buna. Sa nu crezi ca gimnastica in apa este o inventie noua, moderna.

Ea a aparut pe vremea Greciei Antice, dar nici asiro-babilonienii nu erau straini de ea. Egiptenii descoperi­sera si ei beneficiile miscarii in apa, asadar poti spune ca acum suntem martorii renasterii acestei metode de fitness. Avantul noii forme de gimnastica pare a fi inregistrat lainceputul anilor ’90, cand aerobicul a inceput sa piarda din „cota“ de piata.

Pentru ca oricum ne e greu sa ne mobilizam ca sa mergem la sport, daca ceea ce practicam incepe sa ni se para si plictisitor, atunci vom renunta mai repede. Asa au gandit americanii cand au inceput sa cerceteze noi metode de punerea muschilor in miscare. Aquagymul a avut succes si datorita faptul ca metoda atunci in voga, aerobicul, nu putea fi practicata de oricine, pentru ca cei cu probleme diverse (dureri lombare, obezitate etc.) nu puteau sa parcurga toate exercitiie, pentru ca riscau afectari grave. In timp, s-a descoperit ca aerobicul producea compresie vertebrala, tahicardie, luxatii si altele.

Cine a inventat aquagym, s-a gandit bine, pentru ca cei care au descoperit aceasta forma de miscare au avut posibilitatea sa realizeze tot soiul de miscari mult mai liber, datorita faptul ca apa le lua din „greutate”. Asadar, cum sa nu-ti placa un sport care e sanatos, te face sa ajungi in forma perfecta si, in plus, iti permite sa faci miscari pe care nu le banuiai? Fac pariu ca in mediu „uscat” niciodata nu putem sa facem spagatul sau sa ridicam piciorul sus, sus. Ei bine, in plus, gimnastica in apa are un efect super-relaxant. Cred ca ne duce cu gandul la balacelile copilariei, cand niciodata nu aveam voie sa stam suficient, pentru gustul nostru, in apa, la mare.

De peste ocean
In urma impactului neplacut pe care aerobicul il avea asupra cursantilor, medicii americani au cautat o metoda care sa „indulceasca” efectul efortului asupra organismului. Atunci au gasit solutia cu apa. Doar ca exista o mica problema: stiau medicii ce stiau, si anume ca nivelul apei din bazin nu putea sa depaseasca nivelul nasului (din motive evidente). Ideea era sa pastreze bene­ficiile date de aerobic, insa sa deschida acest tip de miscare si pentru cei care nu stiau sa inoate. Odata aparuta tehnica de aquagym, medicii au ales ca locatie pentru exercitii piscinele pentru copii.

Primele lectii au fost insotite chiar de accesoriile copiilor: „tevile” de cauciuc colorat. Apoi, piscine specifice au inceput sa se construiasca, datorita succesului pe care noul tip de gimnastica il inregistrase. Asadar, aquagym s-a nascut, totusi, pe uscat. La 20 de ani de la „actul de nastere”, se dezvolta in cadrul acestei metode exercitii specifice pentru grupe de muschi, pentru remedierea diverselor afectiuni sau doar pentru relaxare si tonifiere. De asemenea, aquagym este acum folosit si ca antrenament pentru alte sporturi, in general de performanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *