Stiai ca sânzienele se numara printre putinele plante cu ajutorul carora se pot trata peste 60 de afectiuni? Afla care sunt cele mai importante dintre acestea.
Potrivit fitoterapeuţilor, sânzienele nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie, deoarece proprietăţile terapeutice le recomandă pentru aproape orice afecţiune. Calităţile diuretice, antiseptice, depurative, sedative, antispastice intestinale, cicatrizante şi tonice le sunt conferite de substanţele active din compoziţia lor (cumarina, taninul şi glucidele). Printre altele, sânzienele sunt indicate în bolile tiroidiene, în cele de piele şi în cele ale sistemului nervos, în tratarea rănilor, psoriazisului şi eczemelor. Perioada propice pentru recoltarea sânzienelor este între lunile mai şi august. Pentru a beneficia pe deplin de proprietăţile ei terapeutice, planta trebuie tăiată la 3-5 cm de la sol. Se usucă la umbră, în strat subţire, iar din când în când plantele se mai întorc de pe o parte pe alta. Dintr-un kilogram de flori proaspete se poate obţine circa un sfert de kilogram de plantă uscată.
De ajutor în caz de cistită
Potrivit fitoterapeuţilor, sânzienele reprezintă cel mai bun tratament adjuvant în cazul cistitei. Boală infecţioasă, cistita se instalează la nivelul vezicii urinare şi afectează circa 40% din populaţie. Iar din cauza structurii anatomice specifice, femeile sunt cele mai expuse. Tinctura de sânziene combate aceste infecţii şi grăbeşte vindecarea. Plantele se dau prin râşniţa de cafea, iar mai apoi, 20 de linguri de pulbere de sânziene (circa un cm) se pun într-un vas şi se acoperă cu alcool de 75 de grade. Amestecul obţinut se lasă două săptămâni la macerat. Între timp, lichidul se agită energic de două-trei ori pe zi. La finalul celor 14 zile, amestecul se strecoară şi se toarnă în sticle închise la culoare. La recomandarea fitoterapeutului, se va lua câte o linguriţă de tinctură de sânziene pe zi, timp de o săptămână. Tratamentul naturist se poate administra în paralel cu cel clasic. Tinctura de sânziene se recomandă şi în cazul afecţiunilor de la nivelul rinichilor, precum nefrite şi calculi renali.
Maceratul, bun în bolile sistemului nervos
În cazul unei serii de boli grave ale sistemului nervos, precum demenţa Alzheimer, Parkinsonul sau epilepsia, s-a observat că tratamentul pe bază de sânziene ajută la atenuarea simptomelor. În astfel de cazuri, se va folosi maceratul la rece de sânziene care se prepară foarte simplu. O lingură de plantă uscată se macerează opt-zece ore într-o cană cu apă rece. Se administrează câte trei căni pe zi. Specialiştii recomandă multă răbdare, deoarece primele rezultate încep să apară abia după trei luni. De asemenea, maceratul la rece de sânziene este eficient şi în bolile tiroidiene. În acest caz, se beau câte trei căni de ceai pe zi, înainte de mesele principale. La fel ca în bolile nervoase, rezultatele se observă în timp. Mai exact, rezultate sesizabile apar după un an sau chiar după doi ani. În paralel, se recomandă ungerea zonei tiroidei (glanda este situată la baza gâtului) cu ulei de sânziene.
Gargara, eficientă în afecţiunile respiratorii
Pe durata verii, folosirea aparatelor de aer condiţionat şi consumul băuturilor reci îşi pun amprenta negativ asupra tractului respirator. Inevitabil, şi în această perioadă, ne confruntăm cu dureri în gât, laringite, şi cu faringite. Însă sânzienele pot face minuni şi în cazul acestor probleme de sănătate. Se recomandă gargara cu infuzie concentrată de sânziene de patru-cinci ori pe zi. Infuzia se prepară din trei linguriţe de sânziene uscate şi din 250 ml de apă clocotită.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie şi reflexoterapie
Sânzienele au o compoziţie chimică bogată ce le conferă proprietăţi reglatoare la nivel endocrin. În plus, sunt diuretice, analgezice, antiinflamatorii, antispastice, coleretice, sedative şi cicatrizante. Sunt utile în afecţiunile glandei tiroide, urinare, hepatice, pancreatice şi ale sistemului nervos. Extern, sunt de folos în caz de plăgi, reumatism şi de erupţii cutanate alergice. În cosmetică, compresele cu infuzie de sânziene sunt indicate pentru menţinerea elasticităţii pielii şi pentru estomparea ridurilor fine.
Antimicrobian
Ceaiul de sânziene elimină agenţii patogeni de la nivelul ficatului, rinichilor şi splinei.