Nu alergaţi cu mâncarea după copii prin casă şi explicaţi-le că proteinele din carne îi ţin în formă pentru sport, iar legumele şi fructele ajută părul şi tenul să fie frumoase.

Crearea unui mediu în care copilul poate face alegeri alimentare bune este unul din cei mai importanţi paşi pe care părinţii îi pot face pentru a asigura sănătatea micuţului. Schimbările din meniu trebuie să se producă treptat pentru a putea fi uşor tolerate. Specialişti citaţi de site-ul WebMD împreună cu medici români vă oferă câteva recomandări.

Nu împărţiţi alimentele în bune sau rele.

În schimb, asociaţi fructele cu lucrurile importante pentru copii, precum sportul sau rezultatele bune la şcoală. Spuneţi-le copiilor că alimentele care conţin proteine, cum ar fi carnea de curcan, sau produsele care au calciu le dau forţă pentru a face sport. În plus, îi puteţi încuraja să mănânce fructe şi legume explicându-le că sunt benefice pentru ten şi păr. De asemenea, micul-dejun îi ajută pe micuţi să se concentreze la şcoală.

Luaţi mesele la aceeaşi oră.

În acest mod, se formează un reflex al copilului, mai ales dacă nu prea are poftă de mâncare. „Copilului i se oferă o linguriţă şi dacă nu vrea să mănânce, nu insistaţi, ci lăsaţi-l să se joace. O să mănânce la următoarea masă, o dată cu ceilalţi membri ai familiei, nu între mesele principale, pentru că aşa va învăţa să-i respecte pe ceilalţi”, explică Rodica Nanu, medic pediatru la clinica Medicover din Bucureşti. De asemenea, încurajaţi-i pe micuţi să mănânce singuri. „Explicaţia cea mai stupidă pe care o au unii părinţi care le dau copiilor în gură este că scapă firimituri pe jos sau că altfel nu mănâncă. Cunosc şi copii de 10 ani cărora li se dă în gură”, mai spune Rodica Nanu.

Nu folosiţi alimentele drept recompensă.

Acest obicei ar putea să cauzeze probleme de greutate la maturitate. Puteţi să-i recompensaţi pe copii cu ceva care să presupună mişcare fizică şi distracţie, precum o plimbare în parc sau un joc. E bine să vă lăudaţi copilul şi să-l premiaţi cu un zâmbet plin de mândrie atunci când alege să mănânce alimente sănătoase: fructe, legume, cereale integrale sau produse cu puţine grăsimi. „Cerealele integrale au cu 40% mai multe fibre naturale faţă de cele din făina albă. În procesul de decorticare se pierd vitaminele B 12, fierul şi alte minerale. Cerealele integrale trebuie consumate zilnic, pentru că furnizează 70% din energia consumată zilnic”, explică medicul de familie Raluca Ghionaru. Spre exemplu, o porţie de paste constituie 50% din necesarul de cereale dintr‑o zi.

Luaţi cina în familie.

Studiile arată că micuţii care mănâncă o dată cu părinţii au obiceiuri culinare mai bune şi sunt mai puţini expuşi la tulburări alimentare în adolescenţă. Dacă nu obişnuiţi să luaţi cina împreună, construiţi-vă gradual acest obicei. Începeţi cu o seară pe săptămână, apoi treceţi la 3-4.

Preparaţi porţiile în bucătărie.

Este mai bine să puneţi porţiile direct în farfurie decât să faceţi un bufet suedez, pentru că în acest mod copiii vor învăţa care este cantitatea corectă de alimente. Ajustarea porţiilor poate însemna micşorarea lor. Puteţi evita „şocul” celor din jur, punându-le mâncarea în farfurii mai mici.

Ţineţi alimentele sănătoase la îndemână.

Spre exemplu, puneţi fructele într-un bol pe masă, nu înghesuite în frigider. „Copiii pot alege doar alimentele pe care le găsesc în casă. Exemplele pe care le văd la părinţi au însă cel mai mare impact, aşa că mâncaţi un măr atunci când vreţi să ronţăiţi ceva”, vă sfătuieşte nutriţionistul Melinda Sothern, citată de site-ul WebMD.

Daţi-le şi puţină putere de decizie.

Puneţi-i pe copii să aleagă trei alimente din farfurie şi să le dea calificative de genul A, B şi C. Dacă dau note mari alimentelor sănătoase, precum legumele, puneţi-le la dispo¬ziţie. Totodată, serviţi-i mai rar cu produsele care au primit notă mică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *