Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 îşi pot controla boala cu ajutorul unui concept inovator numit automonitorizare structurată a glicemiei. Această metodă se bazează pe înregistrarea glicemiei de şapte ori pe zi: a-jeun, preprandial, la două ore postprandial pentru fiecare masă şi înainte de culcare.
După ce valorile glicemiei sunt înregistrate trei zile consecutiv, bolnavul trebuie să le comunice medicului. Protocolul de automonitorizare structurată pune accentul pe momentul în care pacienţii se testează şi pe modul în care personalul medical specializat foloseşte aceste date clinice. Doar în aceste condiţii se poate obţine un control glicemic eficient. Automonitorizarea structurată a diabetului se foloseşte cu succes de câţiva ani în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 1 şi 2 care sunt sub tratament cu insulină.
Controlat după numai 12 luni
Deoarece existau controverse în ceea ce priveşte eficienţa acestei metode şi în cazul diabeticilor care nu-şi administrează insulină, Laboratoarele Roche au realizat un studiu în acest sens. La cercetare au participat 483 de diabetici care nu luau insulină, iar pentru monitorizarea glicemiei s-a folosit sistemul de analiză Accu-Chek 360 View. S-a observat că, după 12 luni, valorile hemoglobinei glicozilate erau semnificativ mai scăzute. Datele statistice arată că, în România, există 600.000 de diabetici, iar numărul lor este în creştere.