Exista multe variante de cure detoxifiante pentru organismul nostru, mai ales in perioadele de iarna cand acesta, din pricina lipsei de activitate fizica dar si din pricina tipului de alimentatie usor mai grasa, are mai multa nevoie sa fie ajutat.

Din pricina purificarii, in perioada oricarui tip de cura pe baze naturale, organismul poate insoti actiunea de purificare de o perioada de jena sau dureri. Exista multe semne clare care insotesc detoxifierea organismului, semne care arata ca ficatul elimina bila veche si alte tipuri de reziduri toxice din organism, pot exista si situatii in care pielea capata coloraturi brune sau galbene.

Partea integranta din orice cura este este ca dimineata, imediat dupa trezire, pentru a ajuta procesul de detoxifiere a organismului, sa se bea un pahar cu apa in care se adauga o solutie salina pentru a atrage in intestine substantele toxice din organism care se vor elimina prin scaun.

Pentru a evita deshidratarea, deoarece eliminarea se face in cantitati mari, se recomanda ca in cazul unor cure mixte sau usoare sa se consume o cantitate egala de apa si sucuri de fructe, respectiv 2 l de apa si 2 l de suc dintr-un amestec de lamaie, grepfrut si portocale.

Sucul se va consuma la un interval de 30 de minute, in primele trei zile ale curei. Din a patra zi se vor introduce sucurile de legume combinate cu fructe crude. O cura nu trebuie sa dureze mai putin de zece zile, pentru o buna detoxifiere a organismului. Se va avea grija la tipul de fructe care se vor adauga in compozitia sucurilor, in functie de bolile de care sufera persoanele care doresc sa urmeze o astfel de cura.

O serie de legume se pot utiliza pentru diferite combinatii de sucuri de legume.

Astfel, mai ales in perioada de iarna sucul de andive este cel mai indicat. Andivele sunt cunoscute si sub denumirea de cicoare de iarna, o planta asemanatoare laptucii, cu frunzele albicioase si foarte lungi, bogate in clorofila, cu un continut ridicat de vitamina A. Este foarte indicat pentru nervii optici si sistemul muscular, poate ajuta la corectarea problemelor de vaz daca este consumat cu regularitate timp de minim sase luni. Se recomanda amestecul cu morcov, patrunjel, telina. In aceste combinatii este bun pentru persoanele care sufera de astm, guturai, anemie, tulburari cardiace, ajuta secretia biliara.

Sucul de ardei gras este bun in corectarea problemelor glandelor sebacee, contine o cantitate mare de siliciu necesar parului, dar si a canalelor lacrimale. In amestec cu morcov si spanac este bun in tratarea problemelor legate de stomac, gaze, colici, crampe, dar si curatarea pielii de pete.

Sucul de busuioc macerat la rece este consumat in cantitate de un litru pe zi, 3 linguri amestecate cu un litru de apa. Este foarte bun in tratarea problemelor de stomac.

Sucul de cartofi este indicat sa se procure din tot cartoful, inclusiv coaja, deoarece are un continut bogat de potasiu. Este un suc indicat in problemele de diabet, ulcer gastric si duodenal, guta, sciatica, gusa, obezitate, hemoroizi, litiaza biliara, constripatie, hemoroizi, scorbut. Se recomanda amestecul cu telina si morcov atat pentru a usura ingestia cat si pentru capacitatile pe care le au aceste legume in amestec.

Un alt suc usor de preparat si la indemana este sucul de ceapa. Recomandat in special persoanelor predispuse spre epuizare fizica, lipsite de energie, reumatici, diabetici, persoanelor care sufera de prostata.

O alta leguma la indemana in perioada de iarna este hreanul. Din pricina gustului foarte puternic nu poate fi consumat ca atare. Sucul de hrean este intalnit sub forma de amestec de hrean ras cu alte legume sau fructe. O lingurita de suc de lamaie ori catina, si acestea foarte bogate in vitamina C, vor ajuta la indepartarea problemelor mucozitatilor, un foarte bun diuretic.

In combinatie cu alte sucuri de legume este foarte util si sucul de marar, foarte util pentru inlaturarea problemelor reumatismale, vermifuge, galactogoge, dar este si foarte recunoscut pentru calitatile sale diuretice.

Sucul de morcovi nu poate nicicum fi ocolit. Este una dintre legumele cele mai bogate in vitamina A si alte vitamine, dar contine si Fe, Ca, P, Mg. Este foarte indicat in anemii, dematoze, intarzie imbatranirea, constipatie, colite, enterite, ulcer gastric, diaree, dentitie, structura oasoasa, evitarea infectiei. Se mai pot adauga orz verde in amestec fie cu legume fie cu suc de mere, foarte bogat in vitamine dar si minerale.

Curele de acest tip sunt recomandabile cel putin de doua ori pe an, dar fructele si legumele sunt binevenite in alimentatia zilnica a fiecarei persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *