Ai observat ca, odata inceput serviciul, cu ore de venire si plecare regulate, majoritatea dintre noi avem tendinta sa ne ingrasam?
Trei mese pe zi
Ei bine, cei cu probleme de greutate contracareaza acest efect mancand mai putin, numarand caloriile sau avand grija la ce pun in farfurie. Nu e cazul tau!
Daca ai nevoie de kilograme in plus, mananca pe saturate la fiecare masa (totusi, nu exagera seara, cand, datorita excesului de alimente s-ar putea sa dormi prost si sa dezvolti probleme la bila sau stomac!).
Desi la prima vedere nu pare deloc greu de realizat, ingrasatul stiintific, “cu metoda” si fara riscuri nu este la indemana oricui. Sigur ai si tu printre prietene sau cunostinte o fata slaba de tot, care nu stie ce si cat de des sa manance pentru a atinge si ea o greutate acceptabila. Ei bine, si pentru acest tip de oameni exista sfaturi (si le dam oftand, noi, cele din redactie, care mai avem putin si am bifat toate variantele sanatoase de slabit).
Mergi la medic
Primul si cel mai important pas este sa verifici din ce cauza nu te poti ingrasa, desi mananci cantitati “industriale” de paine si dulciuri. Analizele de sange, eventual cele endocrinologice si radiorafiile sunt recomandate inainte de a incepe orice tip de demers pentru a creste sanatos in greutate.
Din experienta nutritionistilor, vei descoperi, cel mai probabil, o mica problema de sanatate responsabila pentru scaderea ta brusca sau pentru imposibilitatea de a creste in greutate. Insa, daca nu aceasta este situatia in cazul tau, atunci, cu analizele in mana, mergi la nutritionist.
Invata mici trucuri!
Te va ajuta chiar multitudinea de articole care iti recomanda cum sa slabesti. Evita diureticele in exces (ceaiurile), adauga paine alba in alimentatie si nu manca fructe cu efect puternic antioxidant, care te scapa de greutate (citrice, mere). Nu adauga in exces alimentatiei tale dulciuri, pentru ca nu te vei ingrasa.
S-ar putea, chiar daca iti va fi in permanenta foame (va creste artificial nivelul de glucoza, vei manca sa-ti satisfaci foamea, dar nu vei manca sanatos), sa nu te ingrasi nici macar cu un gram. Organismul tau pare a functiona foarte bine cu cata mancare ii oferi, obisnuindu-se sa intensifice arderile interne.
Mergi la fitness!
Sigur, acest sfat – vor spune cititorii carcotasi – il dati si celor care vor sa slabeasca si celor care vor sa se ingrase. Da, e adevarat, ne vom apara, raspunzand prompt si la obiect: tipurile de exercitii practicate la sala, sub supravegherea unui specialist, depind de scop. Pentru a face masa musculara, ai nevoie de miscari specifice, de alta durata de exersare si de seturi diferit combinate de antrenament.
Fa pasi mici!
Sa reusesti sa te ingrasi (si sa te mentii la nivelul dorit) este un proces indelungat, pentru care trebuie sa inveti putina… programare. In loc sa alegi o gustare de care stii ca ingrasa, trebuie sa suplimentezi aportul de calorii in mod regulat, in asa fel incat sa mananci mai mult decat consumi. Neaparat, aceasta suplimentare trebuie combinata cu exercitii de tonifiere (vezi punctul anterior).
Propune-ti scopuri realiste
Trebuie sa stii ca procesul de ingrasare, ca si cel de slabire, de altfel, se realizeaza incetul cu incetul. Asadar, nu iti poti dubla greutatea intr-o luna, deci mai normal ar fi sa-ti propui sa adaugi intre unul si doua kilograme in 30 zile. Pentru aceasta, adauga 300 – 350 de calorii aportului zilnic, dar gradual si alegand caloriile sanatoase.
Jurnalul…
…Cel care pentru supraponderale este sfant, ar trebui sa te insoteasca si pe tine. Noteaza tot ce mananci si afla daca, nu cumva, tu chiar ai un aport caloric prea mic. Cauta liste care sa-ti arate nivelul de arderi interne in functie de activitatile pe care le practici. Echilibrul este, si in acest caz, cuvantul de ordine. Cand vei manca mai mult decat vei consuma, vei fi deja pe drumul cel bun.
Gustarile
Cele mai multe femei au impresia ca responsabile pentru ingrasarea lor in exces sunt gustarile. Nu sunt departe de adevar. Ei bine, tu ai nevoie de gustarile acelea atat de blamate. Alege variantale sanatoase de dieta, mancand intre mese: nuci, alune, stafide, orez cu lapte, budinci cu mult lapte, cereale si batoane cu cereale, biscuiti din faina alba si batoane de ciocolata (dar nu in exces!).
Cum se schimba mesele?
Caloriile in plus sunt usor de identificat. Tu trebuie doar sa ai grija si sa le adaugi dietei tale. De exemplu, daca pana acum mancai doar o felie de paine dimineata, acum vei manca doua.
Cafeaua va fi indulcita cu zahar sau miere si va avea si lapte (la fel si ceaiul). In loc de suc de portocale, tu vei bea suc de struguri. Pranzul va fi compus din cartofi, orez sau paste fainoase, salate cu sosuri (smantana, ulei de masline etc.) Nu rata desertul la pranz si nu ezita sa bei bere (e buna si pentru rinichi).